Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Τσιμέντο να γίνει ο Ποδονίφτης;



Ο εγκιβωτισμός της κοίτης του Ποδονίφτη που εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυσική, χωμάτινη μορφή του, προτείνεται ως λύση διευθέτησης από ένα έργο που έχει σχεδιαστεί από την Περιφέρεια Αττικής και βρίσκεται στο στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης (δημοσιεύεται στον έντυπο ΠΟΛΙΤΗ, φύλλο Νο 3, που κυκλοφορεί. Η φωτογραφία επάνω είναι από το εγκιβωτισμένο τμήμα του Ποδονίφτη στη Νέα Χαλκηδόνα, στο σημείο που συναντά την οδό Τσούντα).

Το έργο, που ουσιαστικά τσιμεντοποιεί και το τελευταίο τμήμα του ρέματος, αποψιλώνοντας στο μεγαλύτερο μέρος της την πλούσια βλάστηση που υπάρχει στην κοίτη, κινείται στον εντελώς αντίθετο άξονα από αυτόν που προτείνει η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα. Αν και προτείνεται ως αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει εκτιμηθεί ο πραγματικός πλημμυρικός κίνδυνος, ούτε έχει αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση σε κάθε τμήμα του ρέματος. Επίσης δεν αντιμετωπίζονται υφιστάμενες αυθαιρεσίες, καθώς δεν υπάρχει σαφής οριοθέτηση του ρέματος με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και το σοβαρό πρόβλημα της μόλυνσης.


Το φυσικό τμήμα της κοίτης του Ποδονίφτη, όπως είναι σήμερα

Το εγκιβωτισμένο τμήμα που βρίσκεται στο τελευταίο τμήμα του ποταμού, πριν την εκβολή του στον Κηφισό

Μια πλούσια συζήτηση που ανέδειξε πολλές πλευρές του θέματος και βοήθησε στην τεκμηρίωση άποψης από την τοπική κοινωνία για το έργο που σχεδιάζεται να γίνει ως προς τη διευθέτηση του Ποδονίφτη, πραγματοποιήθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό στις 11 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του ΠΠΙΕΔ. Ομιλητές ήταν επιστήμονες από διαφορετικά αντικείμενα, που ανέπτυξαν την ιστορική, πολιτιστική, περιβαλλοντική σημασία του ποταμιού, ενώ αναλύθηκαν οι τεχνικές πλευρές του έργου που σχεδιάζεται και εντοπίστηκαν προβλήματα. Κοινή συνισταμένη των ομιλιών, αλλά και άλλων παρεμβάσεων που έγιναν, ήταν ότι η διατήρηση της φυσικής κοίτης του ποταμού είναι πλεονέκτημα για την πόλη μας και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις που δεν θα εγκιβωτίσουν την κοίτη.

Η συνέχεια αυτής της συζήτησης πραγματοποιήθηκε στην ανοικτή διαβούλευση που έγινε στις 15/12, όπου κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και συλλογικότητες που ενδιαφέρονται για το ποτάμι εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το σχεδιαζόμενο έργο, αλλά και προβληματισμό για τα φαινόμενα μόλυνσης, αυθαίρετων κατασκευών και τους κινδύνους από διαβρώσεις στα πρανή. Αυτό που πολλοί ομιλητές τόνισαν είναι ότι χρειάζονται παρεμβάσεις στο ποτάμι, αλλά αυτές θα πρέπει να δημιουργούν συνθήκες επισκεψιμότητας, αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αντιμετώπιση των όποιων πλημμυρικών κινδύνων με λύσεις που δεν θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής.


Άλλη μια εικόνα της τσιμεντοποιημένης κοίτης του Ποδονίφτη στη Νέα Χαλκηδόνα.
Μέρος του φυσικού πλούτου που υπάρχει στο τελευταίο τμήμα του Ποδονίφτη που έχει απομείνει να κυλά στη φυσική του κοίτη

O Δήμος ομόφωνα απέρριψε την μελέτη του έργου και ζήτησε να υπάρξει νέα μελέτη, η οποία να λαμβάνει υπόψη της όλα τα παραπάνω. Αντίθετα ο Δήμος Αθηναίων, χωρίς να πραγματοποιήσει καμιά διαβούλευση με τους κατοίκους, με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής υπερψήφισε τη μελέτη με το αιτιολογικό ότι δεν επιφέρει περιβαλλοντικές επιπτώσεις (!). Με ενδιαφέρον αναμένουμε και την τοποθέτηση της Περιφέρειας Ατιικής που είναι ο φορέας του έργου, μετά μάλιστα και από την τοποθέτηση του ειδικού γραμματέα Υδάτων Ι. Γκανούλη, ο οποίος τοποθετήθηκε σαφώς κατά του εγκιβωτισμού των ρεμάτων στην ημερίδα του Δήμου, όπου παραβρέθηκε και χαιρέτισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου