Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Θέλεις μπλοκάκι; Πλήρωνε τις εισφορές μόνος σου



Εν ψυχρώ εκβιασμό για να πληρώνουν μόνοι τους τις εισφορές τους, χωρίς να επιβαρύνεται ο εργοδότης, υφίστανται πλέον οι «μπλοκάκηδες». Οχι όμως μόνο όταν έχουν ως εργοδότη κάποιον «κακό» ιδιώτη που τους εκμεταλλεύεται (ή δεν αντέχει να πληρώνει παραπάνω), αλλά ακόμη και όταν προσφέρουν ως μισθωτοί τις υπηρεσίες τους στο ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο!

Το δίλημμα που τους θέτει επιτακτικά το κράτος είναι ότι αν τολμήσουν να ζητήσουν να αναλάβει ο εργοδότης τους (το Δημόσιο δηλαδή) να πληρώνει τις εργοδοτικές εισφορές που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου θα μένουν απλήρωτοι για όσο χρόνο θέλει να αποφασίσει ο ΕΦΚΑ, διαφορετικά θα πρέπει να δηλώσουν ότι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι απλοί υπάλληλοι για να πληρώνονται.

Επιστολή-βόμβα

Η εσωτερική εγκύκλιος που εξέδωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι αποκαλυπτική: χωρίς περιστροφές, βάζει το μαχαίρι στον λαιμό όσων είχαν συμβάσεις με το πανεπιστήμιο (ερευνητές, προσωπικό νοσοκομείων κ.λπ.), καλώντας τους εντός 24 ωρών να αποφασίσουν αν θα αναλάβουν μόνοι τους όλες τις εισφορές, αλλιώς θα πρέπει να δουλεύουν τσάμπα για εβδομάδες ή και μήνες (άγνωστο πόσο) μέχρι να μπορέσουν να εισπράξουν την αμοιβή τους, εάν και εφόσον πρώτα ξεκαθαρίσει τι ισχύει και πώς θα εφαρμόζεται τελικά ο νόμος 4387 που ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάιο.

Καταρρίπτονται έτσι, μετά από τρεις μήνες προπαγάνδας, οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι δήθεν ο νόμος Κατρούγκαλου έρχεται να βάλει τάξη στην ασύδοτη αγορά και να προστατέψει τους εργαζόμενους με μπλοκάκι όταν αυτό υποκρύπτει μισθωτή εργασία. Οι υποσχέσεις αποδεικνύονται γράμμα κενό, καθώς αν ήταν αυτή η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας δεν θα έβγαζε συνεχώς ανακοινώσεις «καλών προθέσεων», αλλά θα περιλάμβανε διάταξη στον ασφαλιστικό νόμο που θα ανάγκαζε τον εργοδότη να ασφαλίζει τους αμειβόμενους με μπλοκάκι σαν μισθωτούς ​αντί να πετάει το μπαλάκι στους εργαζομένους.

Νέος Καιάδας για μισθωτούς

Η επιστολή του ΕΚΠΑ, την οποία φέρνει στο φως το «business stories», αποκαλύπτει πώς πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης οι «μπλοκάκηδες», χάριν των οποίων -υποτίθεται- ελήφθη η πρόβλεψη (παράγραφος 9 του άρθρου 39) στον Νόμο Κατρούγκαλου να ασφαλίζονται ως μισθωτοί και όχι σαν αυτοαπασχολούμενοι. Πώς ερμηνεύει τα νέα ασφαλιστικά δεδομένα η εσωτερική εγκύκλιος του ΕΚΠΑ;

Πρώτον: Για να πληρωθούν για τον μήνα Μάρτιο του 2017 ως μισθωτοί όσοι έχουν ενεργή σύμβαση με το ΕΚΠΑ από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) και έχουν μπλοκάκι σε μέχρι δύο εργοδότες το πολύ (άρα λογίζονται ως μισθωτοί σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία), οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα των δύο παρακάτω εναλλακτικών επιλογών:

■ «(α). Να πληρωθούν για τον μήνα Μάρτιο με τον ίδιο τρόπο που πληρώθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2017 υπό την προϋπόθεση πληρωμής εκ μέρους τους των εισφορών στον ΕΦΚΑ [...] ως ελευθέρως ασκούντων το επάγγελμα».

Αποκαλύπτεται δηλαδή ότι ήδη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι, για να μπορέσουν να πληρωθούν, πλήρωσαν από την τσέπη τους το σύνολο των εισφορών (εργαζομένου και εργοδοτών) σαν να ήταν αυτοαπασχολούμενοι και το ίδιο καλούνται να πράξουν και τον Μάρτιο. Η πρόβλεψη του νόμου γι' αυτούς έμεινε στα χαρτιά. Στο έγγραφο μάλιστα υπογραμμίζεται ότι προκειμένου να μπορέσουν να εισπράξουν χρήματα ως αμοιβή από το Δημόσιο θα πρέπει να προσκομίσουν καιβεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας ή την απόδειξη ότι πλήρωσαν τις εισφορές τους εμπρόθεσμα στον ΕΦΚΑ.

Ετσι το Δημόσιο δίνει πρώτο το παράδειγμα στην αγορά για το πώς οι εργοδότες θα μεταφέρουν στους εργαζομένους τους ολόκληρο το βάρος των νέων εισφορών.
■ «(β.) Για τον μήνα Μάρτιο, αν το επιθυμούν να γίνουν οι ασφαλιστικές κρατήσεις από τον ΕΛΚΕ, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον ν.4387/2016 για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε μέχρι δύο εργοδότες, μέχρι να διευθετηθούν τα ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση των διατάξεων θα τους καταβληθεί η αμοιβή τους όταν επιλυθούν όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της νέας εγκυκλίου του ΕΦΚΑ και όταν υπογράψουν τη νέα σύμβασή τους».

Αποκαλύπτεται έτσι σε όλο του το μεγαλείο το πρόβλημα γιατί τα λογιστήρια των επιχειρήσεων δεν μπορούν να εφαρμόσουν τον νόμο Κατρούγκαλου και αφήνουν απλήρωτους εδώ και μήνες τους εργαζομένους τους. Η εγκύκλιος αναφέρει ότι λεφτά θα πάρουν αν και εφόσον πρώτα ο ΕΦΚΑ δώσει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πληρωμές εργαζομένων με μπλοκάκι. Και συμπληρώνει με νόημα ότι «ο ΕΦΚΑ δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα επίλυσης των προβλημάτων αυτών». Επιπλέον, αν και όποτε συμβούν όλα αυτά -κάποια στιγμή μέσα στο 2017- και παρότι έχουν ήδη ενεργές συμβάσεις από το 2016, οι εργαζόμενοι θα κληθούν πρώτα να υπογράψουν νέα σύμβαση και μετά θα πληρωθούν όσα δεν έχουν εισπράξει επί τόσους μήνες!

Δεύτερον: «Παρακαλούμε να ενημερώσετε αμελλητί τους συνεργάτες σας που έχουν ενεργή σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και αμείβονται με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών ότι οφείλουν μέχρι 4.04.2017 να δηλώσουν στον ΕΛΚΕ μία από τις ανωτέρω

επιλογές καταβολής της αμοιβής τους για τον μήνα Μάρτιο (...) Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που οι δικαιούχοι μέχρι 4.04.17 δεν μας δηλώσουν την επιλογή τους, η Υπηρεσία μας θα προβεί σε καταβολή της αμοιβής τους για τον μήνα Μάρτιο με καθυστέρηση και ανάλογα με την επιλογή τους».

Με τη διαφορά όμως ότι η τελευταία εγκύκλιος του ΕΦΚΑ εκδόθηκε στις 28 Μαρτίου και η απόφαση του ΕΚΠΑ στις 31 Μαρτίου, οπότε απέμεναν μόλις ελάχιστα 24ωρα προκειμένου να ενημερωθούν οι δικαιούχοι και να επιλέξουν το λιγότερο κακό για τους ίδιους: να μείνουν απλήρωτοι για μήνες ή να χάσουν περίπου 20% των αποδοχών που δικαιούνται να λαμβάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου