Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ιδιώτης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων σε εφορία, Ταμεία

Νέος «κόφτης» στα εφάπαξ – Βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου
Το 29% του πληθυσμού που το 2008 ανήκε στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις, πέντε χρόνια μετά είχε εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας εκείνου του έτους
Νέες περικοπές στα εφάπαξ, πιέσεις για την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων έως το τέλος του 2017, μείωση προσωπικού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με δραματικό περιορισμό των διευθυντών, καθώς και συνεργασία της φορολογικής και ασφαλιστικής διοίκησης με ιδιωτική εταιρεία για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει, μεταξύ άλλων, το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Αν και το ασφαλιστικό έχει «κλείσει» όπως επισημαίνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου περιλαμβάνεται μία σειρά από παλαιές δεσμεύσεις αλλά και τρέχουσες υποχρεώσεις σχετικά με την υλοποίηση του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου. Αιχμή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον νόμο Κατρούγκαλου είναι η λειτουργία του ΕΦΚΑ και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για παροχές και εισφορές σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.
Επικαιροποιημένο μνημόνιο για κοινωνική ασφάλιση
Στο πλαίσιο αυτό, το κείμενο που αποκάλυψε η «Καθημερινή» και αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, μεταξύ άλλων, θέτει τα εξής ασφαλιστικά θέματα:
  • Αναπροσαρμογή όλων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων σύμφωνα με τις νέες ασφαλιστικές παραμέτρους και τους ενιαίους κανόνες, με εξαίρεση τον ΟΓΑ. Η αναπροσαρμογή θα γίνει βάση την τρέχουσα αξία των συντάξιμων αποδοχών. Εντύπωση προκαλεί ότι δεν αναφέρεται η προσωπική διαφορά. Η κυβέρνηση επιμένει, πάντως, πως δεν τίθεται θέμα μείωσης των συντάξεων.
  • Στο ΕΤΕΑ, οι εκκρεμείς αιτήσεις που κατατέθηκαν έως το 2014 θα υπολογιστούν με συντελεστή αναπλήρωσης 0,45 προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με το νέο σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης.
  • Στο πλαίσιο της αναλογιστικής δικαιοσύνης, ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με ειδικούς ανοίγει δρόμο για νέες μειώσεις στα ποσά που θα αποδοθούν στους δικαιούχους.
  • Ο επανυπολογισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017.
  • Χωρίς να υπάρξει διακοπή στην έκδοση συντάξεων που βρίσκονται σε αναμονή, έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2017 θα πρέπει να υπολογιστεί και να εκδοθεί το 35% των νέων αιτήσεων που υποβλήθηκαν μεταξύ 12 Μαΐου και τέλος Οκτωβρίου 2016.
  • Άμεση έκδοση της υπουργικής απόφασης για μείωση των δαπανών ΕΚΑΣ κατά 430 εκατ. ευρώ το 2017.
  • Παράταση έως το τέλος Μαρτίου 2017 (αντί 31/12/2016) της υποχρέωσης για εναρμόνιση των κανόνων αναπηρίας, αλλά και των ανταποδοτικών παροχών κοινωνικής πρόνοιας με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
  • Ορισμός της βάσης υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων στο καθαρό ποσό, μετά την αφαίρεση των δαπανών και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
ΕΦΚΑ
Το κείμενο περιλαμβάνει δεσμεύσεις και αναφορικά με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, καθώς ο χρόνος πιέζει και μένουν ακόμη πάρα πολλά για να γίνουν, έως την πλήρη και αυτόνομη λειτουργία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στο κείμενο αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος του 2016 όλα τα υπό ένταξη ταμεία θα πρέπει να καταργηθούν, στη συνέχεια αφήνεται ανοικτό όλες οι διοικητικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2017.
Μεγάλη μάχη, μάλιστα, αναμένεται να δοθεί στο θέμα της ύπαρξης πλεονάζοντος προσωπικού. Είναι ενδεικτικό ότι το αρχικό κείμενο των δανειστών θέτει θέμα μείωσης του προσωπικού κατά τουλάχιστον 20% και των διευθυντών κατά 40%. Το προσωπικό αυτό θα πάει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο οποίο άλλωστε θα περάσουν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των Ταμείων, αλλά και σε Οργανισμούς όπως ο ΕΟΠΥΥ και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Μάλιστα, με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ αλλά και τη διαχείριση της συλλογής του ασφαλιστικού χρέους, το ΚΕΑΟ που θα στελεχωθεί με επιπλέον 600 άτομα εντός του 2016 και με 700 έως τον Ιούνιο του 2017, θα δημιουργήσει ενιαία βάση δεδομένων με στοιχεία απ’ όλα τα Ταμεία, θα διευκρινιστεί η νομοθεσία ώστε να αποκλείονται από τις διαδικασίες οι οφειλές που χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης και τέλος θα δημοσιεύει τακτικά τον κατάλογο των μεγάλων οφειλετών.
Ιδιωτική εταιρεία για ληξιπρόθεσμα σε εφορία, Ταμεία
Παράλληλα, σε συνεργασία με τη φορολογική διοίκηση, έως τον Φεβρουάριο του 2017 θα επιλεγεί η διαδικασία διαφοροποίησης των οφειλετών (φόρων και εισφορών) με βάση την οικονομική τους κατάσταση και την ικανότητά τους να πληρώνουν. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει μια προεπιλογή των μεγάλων οφειλετών και θα ιεραρχηθούν οι υποθέσεις με βάση τις προοπτικές είσπραξης των οφειλών. Στη διαδικασία αυτή θα αναζητηθεί μάλιστα, συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, εφόσον εξασφαλιστούν οι όροι εμπιστευτικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου