Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Τελικό σχέδιο του ΠΕΣΔΑ Αττικής: μια ακόμη χαμένη ευκαιρία

Από εδώ

Στις 23/2/2016, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ συζήτησε και ενέκρινε το τελικό σχέδιο του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής. Πάνω από τέσσερις μήνες, από την έγκριση του αρχικού σχεδίου ΠΕΣΔΑ στο περιφερειακό συμβούλιο (8/10/2015), πέρασαν, δυστυχώς, ανεκμετάλλευτοι. Η γενικευμένη κριτική που έγινε στο αρχικό σχέδιο δεν είχε ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού και το νέο σχέδιο κουβαλά τις βασικές παθογένειες του πρώτου:

· Αντί ο ΠΕΣΔΑ να αξιολογήσει ουσιαστικά και να δώσει ώθηση στα τοπικά σχέδια διαχείρισης των δήμων, «εγκλωβίζεται» από αυτά και «υποτάσσεται» στην ατολμία τους. Αφήνει, ιδιαίτερα, στο απυρόβλητο δήμους σαν αυτούς της Αθήνας και του Πειραιά, που «λάμπουν» με την απουσία τους, ενώ θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης.

· Σε πείσμα των διακηρύξεων για αποκεντρωμένη διαχείριση, με δημόσιο χαρακτήρα, συντηρεί το συγκεντρωτισμό του παλιού συστήματος, που συνοδεύεται με εκχωρήσεις του μεγαλύτερου μέρους των δραστηριοτήτων του ΕΔΣΝΑ σε εργολάβους.

· Αφήνει ανέγγιχτο το σαθρό οικοδόμημα της ανακύκλωσης, που στηρίζεται στα λεγόμενα «συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης». Την ίδια στιγμή, υποβαθμίζει πλήρως τη σημασία των δημοτικών υποδομών ανακύκλωσης, επιφυλάσσοντας στους δήμους τον «πατροπαράδοτο» ρόλο της συλλογής και της μεταφοράς.

· Η προδιαλογή των οργανικών και οι μονάδες κομποστοποίησης οδηγούνται σε προδιαγεγραμμένη αποτυχία, ανοίγοντας το δρόμο σε πρακτικές καύσης.

· Οι μονάδες επεξεργασίας των υπολειμματικών σύμμεικτων, παρά μια δειλή προσπάθεια που γίνεται, εξακολουθούν να ταλανίζονται από την αοριστία και την απροσδιοριστία, κάτι που συμβαίνει και με τους αναγκαίους νέους ΧΥΤΥ, των οποίων ο αριθμός, η δυναμικότητα και η χωροθέτηση παραπέμπονται στο αόριστο μέλλον.

· Διαιωνίζεται η λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής, ανάμεσά τους και του ΧΥΤΑ. Κι ας ξέρουν όλοι/ες ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει επέλθει ο πλήρης κορεσμός.
· Προκύπτουν μεγάλα ερωτηματικά, ως προς τη δυνατότητα χρηματοδότησης των δημοτικών υποδομών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Με αυτά τα δεδομένα, δικαιούμαστε να υποστηρίζουμε ότι μια ακόμη ευκαιρία για την εναρμόνιση του ΠΕΣΔΑ Αττικής με το νέο εθνικό σχέδιο (ΕΣΔΑ) πήγε χαμένη. Έχουμε, συνεπώς, μπροστά μας μια ακόμη κρίσιμη μάχη για αναστροφή κατεύθυνσης του ΠΕΣΔΑ. Τουλάχιστον, μέχρι να ξανασυζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο και να καταλήξει η στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, που θα σημάνει και την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. 

Θέλοντας να συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ δημοσιοποιεί αναλυτικό σχολιασμό της τελικής εκδοχής του ΠΕΣΔΑ, την οποία παραθέτει, επίσης, μαζί με τη συμπληρωματική μελέτη της ομάδας εργασίας του ΕΔΣΝΑ.

Ο σχολιασμός της ΠΡΩΣΥΝΑΤ


Το τελικό σχέδιο του ΠΕΣΔΑ
(από τον εξωτερικό μελετητή του ΕΔΣΝΑ)


Η συμπληρωματική μελέτη 
(από την ομάδα εργασίας τεχνικών του ΕΔΣΝΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου