Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Για το ζήτημα των ενεργειακών επιθεωρητών

συσπειρωση αριστερων μηχανικων
Για το ζήτημα των ενεργειακών επιθεωρητών
Εδώ και 4 μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ο αποκλεισμός στην άσκηση του επαγγέλματος για χιλιάδες μηχανικούς οι οποίοι είναι μεν εγγεγραμμένοι στο μητρώο των Ενεργειακών Επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά πλέον από τις 30/06 δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα www.buildingcert.gr καθώς δεν έχουν συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης προσόντων που συνεχίζει να απαιτεί το Υπουργείο.

Όλο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοι αυτοί δεν μπορούν να εκδώσουν ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης στερούμενοι πλέον και το όποιο ελάχιστο εισόδημα είχαν από αυτή την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Η αποχή από τις εξετάσεις του ΤΕΕ για την άδεια του ενεργειακού επιθεωρητή ήταν μια πολιτική απάντηση των μηχανικών που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, των μηχανικών που δίνουν καθημερινά μάχες στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα και που βρίσκονται απέναντι στις πολιτικές της διαρκούς εξέτασης-επανακατάρτισης-πιστοποίησης προσόντων που απαιτούν μάλιστα υπέρογκα χρηματικά ποσά. Πολλοί σύλλογοι, πρωτοβουλίες και περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ κάλεσαν σε αντίστοιχη τάση σε αντίθεση με το κεντρικό ΤΕΕ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν είναι ένας απλός παρατηρητής της παραπάνω κατάστασης αλλά έχει παίξει ενεργό ρόλο τόσο στην υποβάθμιση των πτυχίων των μηχανικών μέσω του κατακερματισμού του γνωστικού τους αντικειμένου, όσο και στην εμπέδωση του δόγματος της αγοράς γνώσεων-προσόντων-δεξιοτήτων μέσω της διενέργειας των εξετάσεων των ενεργειακών επιθεωρητών αλλά και των αμέτρητων σεμιναρίων που διοργανώνει με τεράστιο κόστος για τους συμμετέχοντες.

Απαιτούμε να αποκατασταθεί άμεσα η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΥΠΕΝ για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και να καταργηθεί η διαδικασία των εξετάσεων πιστοποίησης προσόντων για την άδεια του ενεργειακού επιθεωρητή. 

Το ζήτημα των ενεργειακών επιθεωρητών δεν είναι αποκομμένο από το συνολικότερο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών και της προωθούμενης πολιτικής της πλήρους διάλυσης των πτυχίων και των γνωστικών αντικειμένων, της δημιουργίας εργαζόμενων μηχανικών διαρκώς επανακαταρτιζόμενων μέσα σε ένα έντονα υποβαθμισμένο εργασιακό περιβάλλον με κυρίαρχο το στοιχείο του βάρβαρου ανταγωνισμού επιδόσεων και προσόντων.

Απέναντι σε αυτή τη διεθνή πολιτική της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας που βρίσκει πρόθυμους εφαρμοστές στις εκάστοτε κυβερνήσεις και στους επιστημονικούς-επαγγελματικούς φορείς των μηχανικών, απαιτείται μια μετωπική διεπιστημονική συσπείρωση των δυνάμεων των μηχανικών που ζουν αποκλειστικά από τη δουλειά τους και παλεύουν για την υπεράσπιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

4 σχόλια:

  1. κατ'αρχάς συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας και σε αυτό το θέμα. Θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου.Εκτιμώ ότι το κυριότερο επιχείρημα για την άρνηση στη συμμετοχή στις εξετάσεις θα έπρεπε να είναι ότι παρόλο που δίνεται στους Μηχανικούς το δικαίωμα να συντάξουν και να υποβάλλουν στη Πολεοδομία Ενεργειακή μελέτη σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ, για καινούριο κτίριο, τους ζητείται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για να εκδώσουν ένα πιστοποιητικό γαι ένα διαμέρισμα 51 μ2. Η άδεια για σύνταξη Ενεργειακής μελέτης δίνεται στους μηχανικούς με τη θεώρηση ότι έχοντας αποκτήσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος τηρούν τις προϋποθέσεις για σύνταξη Ενεργειακής μελέτης. Αυτό το σκεπτικό ζήτησαν επιστημονικές οργανώσεις να προστατευθεί με την αποχή από τις εξετάσεις, κάτι που ευτυχώς η μεγαλύτερη μερίδα των μηχανικών το αποδέχτηκε, λειτούργησε παραδόξως ομαδικά και δεν επηρεάστηκε από τα διάφορα διλήμματα και τις οικονομικές απώλειες. Δυστυχώς κάποιοι βολεμένοι, συνεχίζουν να παίζουν εις βάρος των μηχανικών και να προσπαθούν να τους κάνουν να υποκύψουν στερώντας τους ακόμα και τα λίγα ακόμα χρήματα, που θα μπορούσε να τους προσφέρει η δυνατότητα έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών.

    Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να είμαστε αντίθετοι στη μετεκπαίδευση και στην απόκτηση νέων γνώσεων (CPD = Continual Professional Development) αλλά σε δωρεάν μετεκπαίδευση από τους αρμόδιους επαγγελματικούς φορείς, ακόμα και μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Γιατί αν στη παρούσα φάση απαιτηθεί η οικονομική συμμετοχή σε σεμινάρια και άλλα μέσα μετεκπαίδευσης, φοβάμαι ότι αυτό θα γίνει δυσβάσταχτο για πολλούς και προνόμιο των ακόμα οικονομικά ισχυρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε απόλυτο δίκιο, τόσο όσον αφορά την αντίφαση του να μπορείς να μελετήσεις σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ ένα νέο κτίριο (πιο σύνθετη εργασία) και να μη μπορείς να το επιθεωρήσεις, όσο και στα υπόλοιπα.

      σας ευχαριστούμε για το σχόλιο

      Διαγραφή
  2. Δηλαδή οι σχετικά ευκολες εξετασεις σε βασικά θεματα ενεργειακής επιθεωρησης ειχαν αποχή 3 χρονια λογω ιδεολογίας;;;;;;δουλευόμαστε και μεταξύ μας;;;;;;;ειναι ιδεολόγοι οι μηχανικοι σε επαγγελματικά θεματα;;;;;που αλλού την δειξαν την ιδεολογια τους;;;;;σε θεματα ΤΣΜΕΔΕ που μας καίνε ολους ,δεν ειναι ιδεολόγοι ,αλλα στα ΠΕΑ γίναν;;;το κατοστάρικο που δινουμε ετήσια για δικαιωμα επιθεωρήσεων, που δεν υπαρχει για δικαιωμα εκπόνησης ΚΕΝΑΚ δεν πειραξε κανεναν ,αλλα οι απλες εξετάσεις φοβισαν ιδεολογικα 19000 μηχανικους;;;;...ας μην δουλευομαστε και μεταξυ μας τουλαχιστον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ας παραδεχτούμε τουλάχιστον το προφανές οτι η λεγόμενη ΄΄αποχή΄΄ δεν γίνετε για ιδεολογικούς λογους απο το 90% των ενδιαφερόμενων, αλλα έχει πολύ πιο ΄΄πεζή΄΄ αιτία....

      Διαγραφή