Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Μέτρο-σοκ: Μόνιμο capital controls για 3,2 εκατ. συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Σχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και έλεγχο στις αναλήψεις μετρητών έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής. Το μέτρο-σοκ αφορά περίπου 3,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, βασικός άξονας του σχεδίου είναι να περικοπεί στις παραπάνω κατηγορίες η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα.

Τα υπόλοιπα χρήματα (μισθοδοσίας ή σύνταξης) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να εξαιρεθούν συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι περιορισμένη.

ΣΧΟΛΙΟ από ΑΝΤΙΦΩΝΊΕΣ: Είναι πια σαφές για ποιους κυρίως έγιναν τα capital controls. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα περιοριστούν στο ελαχιστότατο όριο επιβίωσης και το υπόλοιπο ποσόν θα ελέγχεται που κατευθύνεται μέσω των καρτών συναλλαγών. Θα περιορισθεί έτσι και η κυκλοφορία του χρήματος ως μέσου απλών πληρωμών – συναλλαγών για να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ως κεφάλαιο, λόγω των νομισματικών περιορισμών του ευρωνομίσματος. Η «κοινωνία του ελέγχου» και η βιοπολιτική διαχείριση της ζωής βαθαίνει. Για να δούμε θα εξακολουθήσει να ηγεμονεύει ο ευρωφετιχισμός, στα λαϊκά στρώματα; 


Σχέδιο σοκ κατά της φοροδιαφυγής με άμεσα εμπλεκόμενους 2.650.000 συνταξιούχους και 600.000 δημοσίους υπαλλήλους έχει στα σκαριά το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του κυριακάτικου Βήματος.

Θα προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτό θα επιτυγχάνεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με έλεγχο στα μετρητά που σηκώνουν από μισθούς και συντάξεις και συγκεκριμέναπεριορίζοντας την εβδομαδιαία ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 που είναι σήμερα. Τα χρήματα που απομένουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, θα μπορούν να ξοδεύονται μόνο μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Μάλιστα το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα συνοδεύεται και από κίνητρα για τους πολίτες όπως για παράδειγμα τα μεγάλα super market ή η εταιρείες, σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ, να προσφέρουν μια μορφή πίστωσης γα αγορές στους πελάτες η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και το 20 ή το 30% του μισθού ή της σύνταξης. Κι αυτό διότι θα θεωρείται και είναι δεδομένη η μελλοντική είσπραξη της πίστωσης από τις κρατικές καταβολές στους τραπεζικούς λογαριασμούς συνταξιούχων και Δ.Υ.

Το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία κάθε μήνα καταβάλλουν για μισθούς και συντάξεις περίπου 2,6 δισ. Ευρώ δηλαδή περίπου 30 δισ. Αν ισχύσει το παραπάνω σχέδιο ένα σημαντικότατο μέρος αυτής της δαπάνης θα ξοδεύεται από τους δικαιούχους μέσω τραπεζών συνεπώς θα φορολογείται και δεν θα φοροδιαφεύγει.
Αλεξιάδης: Θα επεκταθεί η χρήση πλαστικού χρήματος

Επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, τη βούληση του υπουργείου να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, αλλά με κίνητρα, υποχρεωτικά και εθελοντικά, όπως είπε, με στόχο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να εισπράττει το κράτος γρηγορότερα τον ΦΠΑ. 

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως δεν θα εφαρμοστούν «capital controls» στους μισθούς, συστήνοντας να μην υπάρχει φόβος και πως, ό,τι αποφασιστεί, δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν. Όπως τόνισε, οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2016,επισημαίνοντας πως το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει το σχεδιασμό του και στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση με τις τράπεζες.

Πρέπει να πάμε σε αλλαγή νοοτροπίας και στους φορολογούμενους και στο κράτος, επισήμανε. Αγωνιούμε να μαζέψουμε 45-50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από άμεσους και έμμεσους φόρους, υπογράμμισε, τονίζοντας πως, εάν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, θα εισπράττονται 15-20 δισ. ευρώ.

3 σχόλια:

  1. "Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατάφερε όχι μόνο να «σπάσει» ψυχολογικά τον ίδιο του το λαό, αλλά και να καταστρέψει πολιτικά την ελληνική Αριστερά. Με άλλα λόγια, κατάφερε να πετύχει αυτό που δεν πέτυχαν ούτε οι Γερμανοί κατακτητές τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ούτε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1944-1945, ούτε οι «μαύροι συνταγματάρχες», ούτε οι εναλλασσόμενες μεταξύ τους δεξιές κυβερνήσεις – δημοκρατικές και... όχι και τόσο.....

    η (ελληνική) κοινωνία, έχοντας χάσει το ηθικό της και την πίστη στον εαυτό της, συμφιλιώθηκε με τα βασανιστήρια, ελπίζοντας να επιλέξει τον πιο «ανθρώπινο» δήμιο, ο οποίος, την ώρα που τους βασανίζει, τουλάχιστον δεν πρόκειται να νιώθει μια σαδιστική ευχαρίστηση. Όμως κι εδώ κάνουν λάθος. Σε «εκτέλεση» Τσίπρα, η λιτότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα υπόλοιπα αντικοινωνικά και αντεθνικά μέτρα όχι απλώς δεν θα είναι λιγότερο επώδυνα, αλλά θα είναι και εξαιρετικά σκληρά. Δεδομένου ότι θα τα εφαρμόζουν άνθρωποι που έχουν χάσει ό,τι τους είχε απομείνει από τη συνείδηση και την προσωπική τους αξιοπρέπεια, οι οποίοι δεν έχουν κανενός είδους, έστω και συντηρητικές αρχές και κανένα, έστω και καμία, έστω και αστική, ηθική".

    Μπόρις Καγκαρλίτσκι. Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Rabkor.ru», Διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων (IGSM), ιστορικός και κοινωνιολόγος.

    Μετάφραση από τα Ρώσικα - Επιμέλεια κειμένου: Βασίλης Μακρίδης

    http://giatinalitheia.blogspot.gr/2015/10/blog-post_11.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν κάποιοι διαμαρτυρόμασταν ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ για την Οργουελιανή κοινωνία χωρίς μετρητά, το σφράγισμα, το ΦΑΚΕΛΩΜΑ, κλπ, ήμασταν ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟΙ.. Τώρα που τρώμε στην ΜΑΠΑ τον ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ της ζωής μας μέσω της στέρησης των μετρητών ΚΑΝΕΙΣ δεν μιλάει.
    Ζήτω λοιπον τα δημοκρατικά βραχιολάκια φυλακισνένων, οι πλαστικές κάρτες, to RFID και η κοινωνία χωρίς μετρητά..
    Α ρε Αριστερά να σου πετύχει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή