Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Αρνήθηκαν να παραλάβουν το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη καταγγέλλοντας την Ευρώπη της λιτότητας



Το "Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και η "Κοινωνική Κουζίνα- Ο Άλλος Άνθρωπος" τιμήθηκαν από το ευρωκοινοβούλιο με το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη, το οποίο αρνήθηκαν να παραλάβουν καταγγέλλοντας την Ευρώπη της λιτότητας

Εν μέσω καταγγελιών για τις πολιτικές λιτότητας αλλά και εκκλήσεων για κοινωνική αλληλεγγύη, τιμήθηκαν σήμερα στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα δύο οργανώσεις, που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και σίτισης στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, το "Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και η "Κοινωνική Κουζίνα- Ο Άλλος Άνθρωπος", οι εκπρόσωποι των οποίων αρνήθηκαν να παραλάβουν το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2015, από τους ευρωβουλευτές Δ. Παπαδημούλη, Μ. Κύρκο και Κ. Κούνεβα.

Η άρνηση του βραβείου, είναι άρνηση στην Ευρώπη της λιτότητας

Η άρνηση να παραλάβουμε το βραβείο, είναι άρνηση στην Ευρώπη της λιτότητας, που προάγει πολιτικές και μέτρα τα οποία οδηγούν σε γενοκτονία, το 2015, είπε ο εκπρόσωπος του "Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού" Γιώργος Βήχας , τονίζοντας παράλληλα ότι "στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, υπάρχουν δυνάμεις που στέκονται αλληλέγγυες στις προσπάθειές μας, ωστόσο η στάση μας αυτή αποτελεί μια προτροπή εναντίον της λιτότητας και υπερ της οικοδόμησης μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευημερίας".
Μια μικρή θυσία η άρνηση του βραβείου

Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, εκπροσωπώντας την "Κοινωνική Κουζίνα- Ο Άλλος Άνθρωπος", είπε ότι χρησιμοποιώ το φαγητό για να συνομιλώ με τους ανθρώπους και αυτό ζητάω και από τους δωρητές. Τη συμμετοχή, που είναι μια μικρή θυσία. Ως μια μικρή θυσία χαρακτήρισε και την άρνηση του βραβείου.
 
Παπαδημούλης: Ακόμη πιο περήφανος που τους προτείναμε μετά την άρνησή τους

"Είμαι ακόμη πιο υπερήφανος που τους προτείναμε, μετά την άρνησή τους", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κ. Παπαδημούλης, ο οποίος ήταν στην επιτροπή επιλογής των υποψηφίων για βράβευση και υποσχέθηκε να κινητοποιήσει τους ευρωβουλευτές να ενισχύσουν τέτοιες πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσουν κοινοτικούς πόρους για τέτοιους σκοπούς.

"Θα συνεχίσω να τους εμφανίζω ως βραβευθέντες, για να μη χάσουμε την ευκαιρία να ρίξουμε φως στην προσπάθειά τους", δήλωσε ο κ. Κύρκος, ενώ η κ. Κούνεβα "ενθάρρυνε όλους τους συμπολίτες να αναλάβουν ενεργό δράση που θα λειτουργήσει ως μέσον πίεσης προς όλες τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, όπως έγινε με την προσφυγική κρίση, για την οποία οι οργανώσεις των πολιτών είχαν προειδοποιήσει πριν από καιρό.
48% μείον οι δαπάνες για την υγεία από το 2010, αυξάνεται η βρεφική θνησιμότητα

Ο κ. Βήχας μίλησε συγκεκριμένα για τη μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 48% μετά το 2010,την απουσία προληπτικής ιατρικής, τις ελλείψεις εμβολίων, την αρνητική σχέση θανάτων γεννήσεων μετά το 2013 και την αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας. Είπε επίσης ότι η οργάνωσή του δεν έχει νομική μορφή, δεν είναι ΜΚΟ και δεν δέχεται χρήματα πιστεύοντας στον προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα των αναγκών.

Τη στενή συμμαχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το ευρωκοινοβούλιο και την έμφαση που έδωσε στην ετήσια ομιλία του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σημείωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Α. Περουλάκης, ενώ ο Λ. Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, έκλεισε την εκδήλωση τονίζοντας ότι "επιβραβεύουμε την υψηλή κοινωνική προσφορά και τις πρωτοβουλίες της Κοινωνίας των Πολιτών".
Λίγα λόγια για τις δύο οργανώσεις που προσπαθούν να βοηθήσουν
 
Αφού λοιπόν οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται έχουν ως στόχο την προσφορά, καλό είναι να μάθουμε μερικά πράγματα περισσότερα για τη δράση τους. Διαβάζουμε στο ιστολόγιο της οργάνωσης "Κοινωνική Κουζίνα- Ο Άλλος Άνθρωπος":
Η "Κοινωνική Κουζίνα- Ο Άλλος Άνθρωπος"
Ας μιλησουμε για αλληλεγγυη λοιπον. Γιατι τα μπραβο δεν ανηκουν σε εναν ανθρωπο,ειδικα σε μεναπου δεν εχω την δυνατοτητα ουτε ενα πακετο τσιγαρα να παρω απο μονος μου γιατι πολυ απλα δεν εχω δικα μου χρηματα,τα τσιγαρα μου,το νερο μου τις αναγκες μου γενικα σαν ανθρωπος δεν μπορω να τις καλυψω απο μονος μου μιας και ειμαι ανεργος απο το 2009,ολα αυτα λοιπον τις αναγκες μου,τις καλυπτουν ποτε η μητερα μου, ποτε η συντροφος μου, ποτε η φιλοι μου, ποτε οι συντροφοι μου αλλα και παρα πολλοι ανθρωποι που ουτε με εχουν δει ποτε τους μονο εχουν ακουσει για μενα,ειναι λοιπον σωστο τουλαχιστων για το ταξιδι της Μυτιληνης να αναφερω τους ανθρωπους που βοηθησαν να πραγματοποιηθει,οχι γιατι μου το ζητησαν,ξερω πολυ καλα οτι θα με βρισουν,αλλα γιατι ετσι αισθανωμαι και ξερουν ολοι τους οτι αυτο που αισθανωμαι το κανω και ας ειναι λαθος.



Πρωτα απο ολα τα παιδια που εμειναν Αθηνα και συνεχισαν τις δρασεις της κουζινας,τον Δημητρη που ειναι ολη μερα στο σπιτι και δινει τροφιμα,καφε,κανουν μπανιο ανθρωποι και παιρνει τροφιμα και ρουχα απο ανθρωπους φερνουν στο σπιτι της οδου Πλαταιων,την Μαρια,τον Γιαννακη,τον Γιωργο,την Φιλοθεη,την Αναστασια και ολους οσους πανε καθε Τριτη στο Μοναστηρακι,τον Φωτη,την Ειρηνη,την Αντιγονηπου πανε καθε Τεταρτη στο Χαιδαρι.

Απο την αρχη λοιπον την Ελενα μου,τον Μιχαλη,τον Χρηστο,τον Τζο,ολους αυτους που εβαλαν απο 5 ευρω εως 1000 ευρω που δεν εγραψαν το ονομα τους,τον Δημητρη που με φιλοξενισε στον Μολυβο στο ξενοδοχειο του,την Αναστασια που μου εδωσε το σπιτι της στους Λαμποι Μυλους,τον μπαμπα της και την μαμα της καθως και την θεια της,τα παιδια απο το στεκι μεταναστων στα εξαρχεια που δωσαν και χρηματα και τροφιμα και ανθρωπους που ηρθαν να συμετεχουν σε ολη αυτη την προσπαθεια που καναμε,την Ρουλα,τον Βαγγελη και την κορη τους την Νεφελη που οι διακοπες τους εγιναν καθημερινο μαγειρεμα,την Αγκαλια του παπαστρατη,τον Γιωργο για τα εισητηρια και τα χρηματα,τα παιδια απο το πικπα και το χωριο ολοι μαζι,την Ευα,την Λενα,την Κωνσταντινα,την Μελπω,την Κιρα,τον Μιχαλη,τον Μιχαλη τον γιο του παπαστρατη,την Ανδρονικη,την Βιβη κοριτσια που ζουν στην Μυτιληνη, νεα παιδια που αφησαν την χαρα του καλοκαιριου και ηταν στον ηλιο μαγειρευωντας μαζι μας,την Βασω και την μαμα της που εκτος απο τα τροφιμα που μας φερνανε μας αγορασαν και την γκαζιερα την δευτερη για να βγει η δραση πιο ευκολα,την Χαλινα,τον Σεμπαστιαν,την Κλαρα που ηρθε για διακοπες απο την Γαλια και τα παρατησε ολα και ειναι ακομα εδω,τον Γιαννη που βοηθησε οσο μπορουσε λογω της εργασιας του,τον Χαλαφ που αφησε την δουλεια του στην Αθηνα και ηρθε στην Μυτιληνη να βοηθησει τους συμπατριωτες του Συριους αλλα και εμας κανωντας την μεταφραση που ηταν απαραιτητη,ολους τους προσφυγες που ηταν στο Καρα Τεπε αλλα και στην Μορια που καθημερινα βοηθησαν στο μαγειρεμα και που χωρις την βοηθεια τους δεν θα τα καταφερναμε και τελος ολους τους ανθρωπους που ηρθαν και μας εφεραν τροφιμα,τσιγαρα,νερα,καφεδες για να πινουμε εμεις αλλα και ολοι οι ανθρωποι που συμετηχαν σε αυτο..
Τα μπραβο λοιπον αξιζουν σε ολους ΑΥΤΟΥΣ τους ανθρωπους που χωρις ΑΥΤΟΥΣ δεν θα ειχε γινει τιποτα απο ολα αυτα. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΟΛΟΥΣ!!!!!!!

oallosanthropos.blogspot.gr
Το "Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Σκοπός του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ή ΜΚΙΕ όπως μας αρέσει να το λέμε, είναι να προσφέρει χωρίς καμία διάκριση δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή σε όλους τους ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους ασθενείς. Στόχος του ιατρείου είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο. Το ΜΚΙΕ και οι εθελοντές του δεν έχουν καμία ψευδαίσθηση ότι μπορούν, αλλά και ούτε θέλουν, να υποκαταστήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντιθέτως παλεύουμε για να είναι ανοιχτό σε όλους το δημόσιο σύστημα υγείας και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Η ιδέα της δημιουργίας του ΜΚΙΕ «ανήκει» στον καρδιολόγο Γιώργο Βήχα ο οποίος πλαισιώθηκε από μια μικρή ομάδα 6 ατόμων που γνωρίστηκαν μερικούς μήνες πριν ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις στο Σύνταγμα το καλοκαίρι του ’11. Η μικρή αυτή ομάδα «ανδρώθηκε» στο Σύνταγμα και μέσα από τις ζυμώσεις που έγιναν εκείνο το καλοκαίρι στην πλατεία η ιδέα να αντισταθούμε έμπρακτα έπεσε στο τραπέζι από τον Γιώργο Βήχα. Τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει η προσπάθεια. Σε μια παρέα λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας του στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού τον Σεπτέμβριο του ’11 μας είπε «κανένας Έλληνας δεν πρέπει να πεινάσει, κανένας Έλληνας δεν πρέπει να μείνει χωρίς γιατρό». Ο Γιώργος Βήχας μαζί με την μικρή, αρχικά, ομάδα εθελοντών, πλησίασε τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και ο Δήμος με μεγάλη προθυμία αποφάσισε να βοηθήσει ενεργά στην υλοποίηση αυτής της ιδέας και στην πορεία η μικρή αρχική ομάδα έγινε μεγαλύτερη.

Ο χώρος του Ελληνικού επιλέχθηκε γιατί υπήρχαν στην παλιά Αμερικάνικη βάση οι εγκαταστάσεις, για να βρει στέγη το κοινωνικό ιατρείο, αλλά και γιατί οι χώροι και τα κτήρια γύρω από αυτό δίνουν την δυνατότητα, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, να οργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων υποστηρικτικού κυρίως – προς το έργο του ιατρείου– χαρακτήρα.Η ονομασία του ιατρείου υποδηλώνει τον Μητροπολιτικό χαρακτήρα του, παράλληλα με την θέληση των εθελοντών του ο χώρος του παλιού αεροδρομίου να λειτουργήσει προς όφελος όλων των πολιτών και όχι για τα συμφέροντα ολίγων και με αυτόν τον τρόπο να θυμίζει και την ανάγκη δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

mkiellinikou.org

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου