Καταργείστε τώρα τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ
Όχι άλλος εμπαιγμός

Το 2011, ενώ η Ελλάδα πλήττεται από την κρίση και οι μηχανικοί, όπως όλη η κοινωνία, φτωχοποιούνται ή ακόμα και εξαθλιώνονται, η μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το νόμο 3986/11 αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές μας ανεβάζοντας τες σε απαγορευτικά ύψη για μεγάλη μερίδα μηχανικών – ιδιαίτερα ελευθέρων επαγγελματιών. Ως αποτέλεσμα σήμερα, πάνω από το 60% των συναδέλφων χρωστάνε στο ασφαλιστικό μας Ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ) και χιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το επάγγελμα (άνω των 3000 έχουν διαγραφεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος).
Σωματεία και συλλογικότητες μηχανικών πραγματοποιήσαμε στο διάστημα αυτό κινηματικές και δυναμικές παρεμβάσεις. Παράλληλα οι φορείς των μηχανικών κινήθηκαν με θεσμικές παρεμβάσεις. Επί 2,5 χρόνια παγώσαμε την εφαρμογή του νόμου. Μέσα από τους αγώνες σχηματίσαμε ένα πλαίσιο αιτημάτων ενάντια στην κυρίαρχη μνημονιακή λογική. Βασικός άξονας στο πλαίσιο αυτό είναι η θέση ότι η δουλειά και η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα του καθενός από εμάς.
Η Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών, όπως και άλλοι φορείς μηχανικών, σε επαφές μετά τις εκλογές με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου, ενημέρωσε στις 5/3/2015 για το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ενώ στις 30/3/2015 υπέβαλε Υπόμνημα με σειρά διεκδικήσεων, μεταξύ αυτών και την αναδρομική κατάργηση του νόμου 3986/΄11. Το Υπόμνημα δυστυχώς ουδέποτε απαντήθηκε. Δεν ξεχνάμε, ότι η σημερινή κυβέρνηση που εκλέχθηκε με σύνθημα των ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών σε όλα τα επίπεδα -και ο σημερινός Υπ. Κοινων. Ασφάλισης κος Στρατούλης προσωπικά- κατακεραύνωνε την πολιτική αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ σε συναντήσεις με το ΤΕΕ, και το ΔΣ του Ταμείου δεσμευόταν για τη άμεση κατάργηση των αυξήσεων αυτών μόλις γίνει κυβέρνηση καθώς και για την επίλυση σημαντικών άλλων αιτημάτων μας.
Στις 5/6/2015 (ελάχιστες ημέρες πριν την έκδοση των ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών) η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει σε δημόσια διαβούλευση (μάλιστα για μόνο τρεις ημέρες) Σχέδιο Νόμου για την κοινωνική ασφάλιση, από το οποίο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο φλέγον αυτό θέμα και βέβαια σε οποιοδήποτε άλλο από τα ζητήματα που οι μηχανικοί έχουμε θέσει. Η κίνηση αυτή προκαλεί οργή και αγανάκτηση σε όλους τους μηχανικούς αφού δεν ικανοποιεί έστω κάποιες από τις διεκδικήσεις μας και τις δικές της δεσμεύσεις.
Καλούμε την κυβέρνηση να προσθέσει άμεσα στο παρόν Ν/Σ άρθρα με την :
  • Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).
  • Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ, με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού
  • Πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.
Δηλώνουμε ρητά ότι δεν ξεχνάμε τις υπόλοιπες διεκδικήσεις μας, όπως ακριβώς κατατέθηκαν στο σχετικό μας υπόμνημα, και θα αγωνιστούμε γι’ αυτές ανυποχώρητα.
Για τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών που πλήττονται από την ανεργία και την επισφάλεια λόγω της αποβιομηχάνισης και της απουσία έργων, που εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας και ΔΠΥ στα κάτεργα των μεγαλοεργολάβων και λοιπών καρχαριών δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη δυναμική διεκδίκηση της κατάργησης του νόμου-σφαγέα. Για πολλούς από εμάς αποτελεί ζήτημα επιβίωσης.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και φορείς των μηχανικών, καθώς και σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων και κάθε αλληλέγγυο σε ενωτική και δυναμική συγκέντρωση απαίτησης των παραπάνω στο Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Σταδίου 21), την Τρίτη 16 Ιουνίου στις 10πμ.

Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών
https://www.facebook.com/events/1606664072920972/