Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Συζητήθηκε το θέμα εισφορών μελετητών/εργοληπτών στη Δ.Ε. ΤΕΕ


Επιβολή Εισφοράς σε κατόχους μελετητικών πτυχίων

Το ζήτημα τέθηκε τελικά, εκτός ημερήσιας διάταξης, στη ΔΕ του ΤΕΕ της Τρίτης 21.4.2015.

Εξηγήθηκε από πλευράς μου πως η τεκμηρίωση που μας απέστειλε το περιφερειακό τμήμα Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ (επισυναπτόμενα έγγραφα) είναι με τα μέχρι τώρα δεδομένα επαρκής και αποδεικνείει πως η ΔΕ του ΤΕΕ  με την απόφαση Γ4/Σ28/11-11-2014 που έλαβε µε τίτλο: "Απαλλαγή Εισφορών Μελετητών που Συµµετέχουν σε Στελέχωση Εταιρείας η οποία καταβάλει εισφορές στο ΤΕΕ" βρέθηκε προφανέστατα κατά τη γνώμη μου σε νομική πλάνη, διότι αποφάσισε να εξαιρέσει από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς προς το ΤΕΕ τους κατόχους ατομικού μελετητικού πτυχίου οι οποίοι συμμετέχουν σε εταιρείες, χωρίς ωστόσο να προκύπτει από την ∆16γ/01/37/Γ/27.01.2004 ΚΥΑ (ΦΕΚ 180Β/2004) την οποία επικαλείται η απόφαση τέτοια υποχρέωση.

Οι κάτοχοι ατομικού πτυχίου μελετητές λοιπόν φέρονται να απαλάσσονται από μιά εισφορά προς το ΤΕΕ που ουδέποτε ωστόσο δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν και δι αυτής της ανυπόστατης απαλλαγής των μετεχόντων σε εταιρίες, εννοούνται αντίστοιχα ως παραμένοντες υπόχρεοι να καταβάλλουν μια (μή θεσμοθετημένη) εισφορά οι μή μετέχοντες σε εταιρίες κάτοχοι ατομικού μελετητικού πτυχίου !!!

Συνεπώς η εισφορά προς το ΤΕΕ δεν είναι νομοθετημένη, η απαλλαγή από αυτήν ή αντίστοιχα η επιβολή της είναι ανυπόστατη και συνεπώς η απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ δεν είναι σύννομη.

Το θέμα θα επανέλθει στην ημερήσια διάταξη της επόμενης ΔΕ του ΤΕΕ για να ληφθεί ή όχι , μετά από νομική τεκμηρίωση , σχετική απόφαση.

Γιάννης Πάνου

Μέλος ΔΕ του ΤΕΕ

3 σχόλια:

  1. Εδώ το ΤΕΕ δεν βοήθησε στο να λύσουμε το πρόβλημα με τις εισφορές των 500€ το μήνα στα 50€ το χρόνο είναι το πρόβλημα? Ας μου ορθολογίσουν τις εισφορές και εγώ αν θέλω μελετητικό πτυχίο ας πληρώνω και 50€ το χρόνο... Ασχολούμαστε με τα 50€ και όχι με τα 6000€...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα κατέβει ο καπετάν σπιρτζής απτο βουνό με τους αντάρτες να το λύσει το ζήτημα
    τί ζούμε θέε μου
    το τεε πρέπει να κλείσει και να δημιουργηθεί ένας ΝΕΟΣ φορέας που να καλύπτει τα δικαιώματά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή