Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Διήγημα - "Εγχειρίδιο λαμογιάς"

Η λέξη «λαμόγιο» επανήλθε στην καθομιλουμένη τα τελευταία χρόνια για να περιγράψει όχι μόνο συμπεριφορές προσώπων αλλά και μια καθημερινή πραγματικότητα, όπως τη ζούμε σήμερα, την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.
Η λέξη «λαμόγιο» είναι πολύ παλιά. Τη συναντάμε στην αργκό όπου λαμόγιο ήταν κυρίως ο αβανταδόρος, ο δήθεν παίκτης και συνεργάτης του παπατζή, που υποκρινόταν ότι παίζει για να προσελκύσει ευκολότερα τα θύματα.
Στη σύγχρονη εκδοχή το λαμόγιο είναι ο απατεώνας πολιτικός, αλλά και αυτός που μετέρχεται ύπουλα, παράνομα ή ανήθικα μέσα για αποκτήσει χρήματα ή εξουσία.
«Το εγχειρίδιο λαμογιάς» είναι ένα αφήγημα, γραμμένο από ένα πολύ γνωστό στους φίλους του «Ημεροδρόμου», το Νίκο Πέρπερα, έναν έμπειρο δημοσιογράφο, που έφαγε με το κουτάλι το ρεπορτάζ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, τον κατ” εξοχήν χώρο δράσης των λαμόγιων.
Στις παραγράφους του «Εγχειριδίου λαμογιάς» θα αναγνωρίσετε πολλά από τα σημαίνοντα πρόσωπα της οικονομικής και πολιτικής μας ζωής, αλλά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να πετύχουν τους ευγενείς στόχους τους…
Ευχαριστούμε τον Κώστα Γρηγοριάδη, επίσης πολύτιμο συνεργάτη του «Ημεροδρόμου», που φιλοτέχνησε το «εξώφυλλο» του «Εγχειριδίου». Ευχαριστούμε ακόμη το Στάθη Παναγόπουλο για την τεχνική επεξεργασία. Και φυσικά, ευχαριστούμε το Νίκο Πέρπερα που μας εμπιστεύθηκε το αφήγημα του.
Καλή ανάγνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου