Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΑΔΕΙΑφορούν για τον νόμο

Η Ελληνικός Χρυσός προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, χωρίς να διαθέτει οικοδομική άδεια (!), καταγγέλλουν με ντοκουμέντα οι κάτοικοι  Κοινή ακρόαση σήμερα ενώπιον της εισαγγελέως Πρωτοδικών Χαλκιδικής για το... αυθαίρετο.
      
Της Ντίνας Δασκαλοπούλου από την ΕφΣυν
 
«Αν ήταν αυθαίρετο με δυο δωμάτια, μια κουζίνα και μια αυλή -δικό μου και δικό σου δηλαδή- θα το είχαν ήδη γκρεμίσει. Αλλά είναι της “Ελντοράντο”. Οι χρυσοθήρες μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν». Οι Χαλκιδικιώτες βλέπουν καθημερινά να προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες της εταιρείας για το χτίσιμο του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. Κι ενώ 29 συντοπίτες τους ετοιμάζονται να περάσουν απολογούμενοι το κατώφλι του ανακριτή, «το μεγαλύτερο και καταστροφικότερο αυθαίρετο της Ευρώπης προχωρά», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν και με βάση τα έγγραφα που παρουσιάζουν, για πρώτη φορά σήμερα μέσω της «Εφ.Συν.», η εταιρεία προχωρά στην κατασκευή, χωρίς να έχει καν οικοδομική άδεια! Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι κάτοικοι ζήτησαν από τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης να συγκαλέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ετσι, η εισαγγελέας πρωτοδικών Χαλκιδικής, στην οποία παραπέμφθηκε το αίτημα, καλεί σήμερα τους καταγγέλλοντες, την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, το τμήμα Πολεοδομίας Δήμου Αριστοτέλη και την Ελληνικός Χρυσός σε κοινή ακρόαση.

Ολα ανάποδα

«Εδώ στη Χαλκιδική οι δείκτες του ρολογιού γυρίζουν αντίστροφα», τονίζει ο Γιάννης Βεργίνης από το Συντονιστικό. «Πρώτα γίνεται η εγκατάσταση του καυστήρα, των καλοριφέρ, της κουζίνας, των ηλεκτρολογικών. Μετά χτίζεται η οικοδομή. Ακολούθως χορηγείται η οικοδομική άδεια. Στο τέλος αποκτάται η πλήρης κυριότητα του οικοπέδου».

Πού στηρίζει το σκεπτικό του ο κύριος Βεργίνης; Επικαλείται έγγραφο του τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αναφέρει σαφώς ότι ο χώρος που διαθέτει η εταιρεία δεν πληροί τις προϋποθέσεις του οικοδομικού νόμου. Ετσι, η αρμόδια υπηρεσία στις 9 Ιουλίου 2013 απορρίπτει κι επιστρέφει τον φάκελο στην Ελληνικός Χρυσός. Οι δύο προϋποθέσεις που δεν πληρούνται είναι: δεν υπάρχει «γήπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο» (δηλαδή συνεχόμενη έκταση που αποτελεί αυτοτελές κι ενιαίο ακίνητο) και «πρόσωπο» 25 μέτρων σε κοινόχρηστο δρόμο.

Ακριβώς το ίδιο παράδειγμα θα χρησιμοποιήσει κι ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αδαμίδης: «Χτίζουν το σπίτι κι αργότερα… θα ενεργήσουν για την έκδοση οικοδομικής άδειας! Πού αλλού γίνονται αυτά;» Και -κυρίως- πώς ακριβώς γίνονται; Ο κύριος Αδαμίδης εξηγεί: «Οι οικοδομικές εργασίες είχαν διακοπεί με σήμα της πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη. Ακολούθως, το ΣτΕ πέρσι επέτρεψε τη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών αποκλειστικά και μόνο κατά το τμήμα που αφορά την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού».

Κι όμως, «η εταιρεία χτίζει ένα ολόκληρο εργοστάσιο, για το οποίο απαιτείται ξεχωριστή οικοδομική άδεια», όπως εξηγεί ο κ. Αδαμίδης. «Οι εργασίες οικοδόμησης γίνονται ακριβώς στο σημείο που η τεχνική μελέτη προβλέπει το κυρίως εργοστάσιο εμπλουτισμού». «Η εταιρεία εξαπατά τη Δικαιοσύνη και περιφρονεί την Αστυνομία», μας λέει η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη. «Εμπαίζει τους δικαστές, με παραπλανητικά στοιχεία. Και περιγελά την Αστυνομία, όταν αρνείται να επιδείξει την οικοδομική άδεια -όπως οφείλουν όλοι σε έλεγχο. Φυσικά και δεν δείχνουν άδεια, αφού δεν έχουν!»…

Στον αέρα


Οικοδομική άδεια λοιπόν δεν υπάρχει, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα. Και την… υποκαθιστά η άδεια για την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού. Αλλά κι αυτή… πάσχει. Ο κύριος Βεργίνης εξηγεί: «Στην άδεια εγκατάστασης αναφέρεται ότι προσκομίστηκε υπεύθυνη δήλωση του μελετητή, “σύμφωνα με την οποία [...] τηρήθηκαν οι όροι δόμησης της περιοχής του έργου”. Ωστόσο, το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη (28/3/2014) αναφέρει: “Η εν λόγω άδεια εγκατάστασης εμπλέκει πολεοδομικές διατάξεις, την τήρηση των οποίων ουδέποτε βεβαιώσαμε αρμοδίως”. Ετσι, λοιπόν, οικοδομείται μια τεράστια βιομηχανική μονάδα, χωρίς για το γήπεδο να υφίσταται η πλήρης ιδιοκτησία, χωρίς να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και χωρίς να έχει εκδώσει η αρμόδια Πολεοδομία καμία οικοδομική άδεια!».

Ωστόσο, ένα ένα τα εμπόδια αίρονται για την εταιρεία, όπως καταγγέλλει η Κ. Ιγγλέζη: «Οταν δεν υπάρχει νομοθεσία που να διευκολύνει την “Ελντοράντο”, η κυβέρνηση την κατασκευάζει: με φωτογραφική διάταξη σε σχέδιο νόμου που φέρνει άμεσα προς ψήφιση θα δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Περιβάλλοντος να ορίσει με προεδρικό διάταγμα την έννοια του κοινόχρηστου δρόμου. Αρα, ένα από τα προβλήματα της εταιρείας με… εντολή Σαμαρά θα αρθεί. Εταιρείες σαν την “Ελντοράντο” δεν σέβονται ποτέ τους νόμους και τους θεσμούς της χώρας όπου δραστηριοποιούνται.

»Λειτουργούν ως πραιτοριανοί μέσα στην ελληνική επικράτεια. Χτίζουν το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης, γιατί η κυβέρνηση ακόμα κι εκ των υστέρων προσφέρει πλήρη κάλυψη με “φωτογραφικές” νομοθετικές διατάξεις στον “επενδυτή”. Οι κάτοικοι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν, είτε παράνομα είτε με επίφαση νομιμότητας, να καταστρέψει τον τόπο τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα θα αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες. Εξάλλου, είναι προφανές ότι η σπουδή που δείχνουν για την επίσπευση των εργασιών χωρίς τις απαραίτητες άδειες είναι σχετική με τη δημιουργία “τετελεσμένων” ενόψει της επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής».

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
ellada8
ΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, μέλος Δ.Σ. του ΔΣΑ και της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

«Από τη νομιμότητα στη… σκοπιμότητα για τις Σκουριές»

«Οι υπηρεσίες γνωμοδοτούν υπέρ των κατοίκων. Το μαγικό χέρι του κράτους τις καταργεί», μας λέει η νομικός Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι άλλο πράγμα να εγκρίνεται από το ΣτΕ η μελέτη περιβαλλοντικών όρων και άλλο να γίνεται η εκτέλεση του έργου, χωρίς να τηρούνται καν αυτοί οι όροι. Οι κάτοικοι μετράνε τα δέντρα που κόβονται, επιθεωρούν τα ρέματα που μολύνονται, το βάθος που σκάβουν, το αν εφοδιάζονται με τις άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η μάχη με τη διοίκηση, και μάλιστα για το αυτονόητο, άχαρη. Από τη μια υπηρεσία, στην άλλη. Οι δαίδαλοι της γραφειοκρατίας δεν είναι κίνημα, είναι χαρτιά που πάνε κι έρχονται.

»Στην καλύτερη περίπτωση, διαιωνίζεται η αποστολή ερωτημάτων και η απάντηση με διασαφήσεις και στη χειρότερη τα εκτελεστικά όργανα αδρανούν. Και στις δυο περιπτώσεις η παρανομία έχει το χρόνο να ολοκληρώνεται. Το όνομα των Σκουριών θα μείνει στην ιστορία για το πώς η νομιμότητα εκπίπτει σε σκοπιμότητα, όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των ισχυρών. Θα μείνει στην ιστορία για το πώς η νεοφιλελεύθερη νομιμότητα καταργεί τις εγγυήσεις που παρέχονται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις για μείζονα αγαθά, στον πόλεμο εναντίον των κατοίκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου