Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο Καταθέσεων από την Εφορία


Αναδημοσίευση από Ίσκρα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (12/12) ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
Τη σύντμηση των διαδικασιών που αφορούν σε κατασχέσεις λαϊκών εισοδημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών προωθεί με γοργούς ρυθμούς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου με συνοπτικές διαδικασίες να βάλει στο χέρι τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» προς την Εφορία.
Την ερχόμενη Πέμπτη τίθεται σε εφαρμογή το Σύστημα Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Τραπεζικών Πληρωμών με το οποίο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να έχει άμεση εικόνα τραπεζικών λογαριασμών.
Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας του Συστήματος με βάση το οποίο ελεγκτές απο τις ΔΟΥ, το ΣΔΟΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες θα έχουν πλήρη εικόνα εντός 24 ωρών απο την αποστολή του αιτήματος στις τράπεζες για τους λογαριασμούς καταθέσεων και τα δάνεια του ελεγχόμενου.
Παράλληλα, με άλλη απόφαση που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Στουρνάρα, ενεργοποιείται η διαδικασία του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου για χρέη προς το δημόσιο.
Βάσει της διαδικασίας αυτής, οι τράπεζες υποχρεούνται εντός 10 ημερών από τότε που θα λάβουν το αίτημα των φορολογικών αρχών να ελέγξουν τους λογαριασμούς του ελεγχόμενου και να προχωρήσουν σε κατάσχεση, με βάση τα ποσά των χρεών του.
ΜΕ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΦΕΤΟΣ
Τα μέτρα κατασχέσεων στο εναπομείναν λαϊκό εισόδημα έρχονται να ολοκληρώσουν το πλιάτσικο, όπως καταδεικνύουν και τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η εξουθένωση των νοικοκυριών να εξοφλήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους έχει σαν συνέπεια τη συστηματική συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες, οι οποίες «τρέχουν» με 1 δις. ευρώ κάθε μήνα φέτος.
Η ανεξέλεγκτη πορεία των νέων χρεών έχει ως αποτέλεσμα να «φουσκώνει» ακόμη περισσότερο η δεξαμενή του συνόλου των - παλαιών και νέων - ληξιπροθέσμων χρεών, φτάνοντας στα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους τα 60,64 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν καταστεί ένα κακόγουστο ανέκδοτο, καθώς τα ποσά που βεβαιώνονται από τις φορολογικές αρχές αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της φοροδιαφυγής.
Αν, λοιπόν, στα παραπάνω στοιχεία, συνυπολογιστεί ότι το 82% περίπου των φυσικών προσώπων δεν διαθέτει πάνω από 2.000 ευρώ σαν τραπεζικές καταθέσεις (στοιχεία για το 2012 από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών), γίνεται προφανές ότι, στο προσεχές μέλλον, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για προστασία μισθών, συντάξεων και επιδομάτων θα καταντήσουν ένα πουκάμισο αδειανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου