Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

Π. Τατούλης : η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου «…αποτελεί πλέον το εθνικό μοντέλο για τη χώρα, είτε το θέλουμε είτε όχι» (να το θυμάστε αυτό!)
Aπό τη συνάδελφο Γ.Ασημακοπούλου και την ΑΕΚ ΕΔΣΝΑ.Πριν λίγες ημέρες συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και ένα από τα καυτά θέματα ήταν η ενημέρωση για την ανακήρυξη του προσωρινού Αναδόχου της Σύμπραξης Δημόσιου -Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση απορριμμάτων. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση τέλος Ιουλίου σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με την παρουσία 3 Υπουργών.

Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης κράτησε μυστικό τι τελικά προβλέπει η προσφορά του Αναδόχου αλλά φρόντισε από την αρχή της ομιλίας του να στείλει το μήνυμα «Ο διεθνής διαγωνισμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αναμφίβολα το μεγάλο μας έργο και αποτελεί πλέον το εθνικό μοντέλο για τη χώρα, είτε το θέλουμε είτε όχι».

Και μπορεί οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι να μην έμαθαν τίποτα, αλλά οι δήμαρχοι και η διοίκηση του περιφερειακού ΦοΔΣΑ δεν πρέπει να αισθάνονται και πολύ καλά.

Ο χώρος των σκουπιδιών, δήλωσε ο κ. Τατούλης, λυμαινόταν μέχρι σήμερα από μεγάλη μαφία, «την οποία βάλαμε απέναντί μας και τη νικήσαμε» και η οποία δεν δίστασε να ρυπαίνει περιοχές φυσικού
κάλλους, αλλά και περιοχές μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Για να αναφερθεί στη συνέχεια στο κόστος διαχείρισης ανά τόνο, λέγοντας «ότι είναι περίπου 61 ευρώ μεσοσταθμικά, όταν μέχρι σήμερα διασπαθίζονται τεράστια ποσά με συνεχείς επί 3 έτη απευθείας αναθέσεις που ξεπερνούν σε κόστος τα 200 ευρώ/τόνο».
Ποιος μιλάει; Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου που πάνω από τρία χρόνια όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, παρότι είχε υποχρέωση να δημιουργήσει υποδομές ασφαλούς διάθεσης απορριμμάτων, αλλά υποχρέωσε τους ΟΤΑ να συμμορφωθούν με την απαράδεκτη λύση των δεματοποιητών. Στη πράξη συντήρησε το αδιέξοδο των ΧΑΔΑ και η επιλογή του αυτή εξέθρεψε την παράνομη διακίνηση των απορριμμάτων ΟΤΑ. Έρχεται τώρα και θριαμβολογεί ότι με τη ΣΔΙΤ πέτυχε μικρότερο κόστος συγκρίνοντάς το με τη μπίζνα της παράνομης διακίνησης !!!

Στη ΣΔΙΤ που επιχαίρει ο κ. Τατούλης, ο Ανάδοχος δίνει ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΗ ότι θα είναι σωστός! Δηλώνει ότι θα κάνει οτιδήποτε για να πετύχει τους στόχους για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των νόμων, όπως είναι σήμερα και όπως μπορεί να αλλάξουν αύριο. Ακόμη και μη συμβατικά απόβλητα θα μπορούσε να πάρει. Ο Περιφερειάρχης, αντισυμβαλλόμενος για τα επόμενα 28 χρόνια, αναπαύεται στις δάφνες του… και μπορεί, αν και όποτε θελήσει, να ρίξει μια ματιά. Ναι, αυτό δεν απαγορεύεται! Και βέβαια θα μπορεί να έχει δίπλα του και τους συμβούλους του. Προφανώς, θα είναι ίδιοι με αυτούς που τον συμβουλεύουν να φυτεύει δεματοποιητές, να βάζει στην άκρη τις υπηρεσίες και την κοινωνία  …..Το success story δεν αντέχει στην αλήθεια!

Όταν, από τη μια καταργούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του δημοσίου (το σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος φυλλοροεί, η Γενική Γραμ. Δημ. Έργων διαλύεται, οι δομές της Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα για την περιβαλλοντική επιθεώρηση, υπάρχουν μόνο στα χαρτιά  του… Καλλικράτη και οι εργαζόμενοι πάνε σπίτι τους). Από τη άλλη οι διαδικασίες ελέγχου από μέρους του δημοσίου επαφίενται στη βούληση της εκάστοτε διοίκησης και των ευφυών συμβούλων της... Θέλει πολύ φιλοσοφία που πάει το πράγμα;; 

Είναι ένα σχέδιο ξεπουλήματος! Σε αυτό το σχέδιο θέλουν ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ αλλά δεν θέλουν δημόσιες υπηρεσίες, τους είναι εμπόδιο  και τις διαλύουν!Αφήστε τη δουλειά πάνω μας, όσα λιγότερα ξέρετε τόσο καλύτερα!!

Ο κ. Τατούλης έδωσε από νωρίς το στίγμα. Απόρρητες διαδικασίες (οδηγία της τρόικας) και Αποφάσεις με τις εισηγήσεις του Τεχνικού Συμβούλου και μόνο. Ενημερώνει τη Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και προχωρά χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. Ακόμη και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίνανε τα τεύχη του διαγωνισμού ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ και χωρίς να τα δούν (Αντί να παραιτηθούν ψηφίζουν,ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!!).

Προσέξτε τις ημερομηνίες στα Αποσπάσματα από την Απόφαση για την έγκριση των όρων της Πρόσκλησης για υποβολή δεσμευτικών προσφορών (διαθέσιμη ΕΔΩ)

Βλέπετε να λέει πουθενά ότι τα τεύχη δόθηκαν στις Υπηρεσίες;

Καταγγέλλω τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τη Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής που προχώρησαν το διαγωνισμό για τη ΣΔΙΤ με τεύχη δημοπράτησης που εισηγήθηκε ο Σύμβουλος ΧΩΡΙΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ!! Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αυθημερόν μετά τη γνώμη της ειδικής Γρ. ΣΔΙΤ προχώρησε στην έγκριση.

Τα μελλούμενα - Τι μαθαίνουμε για το «εθνικό μοντέλο» Τατούλη :Η Αρχή – για να φτάσουν σε υπογραφή σύμβασης πρέπει να αδειοδοτηθούν οι χώροι (υπάρχουν;; ένα ακόμη μυστικό )


Ο προσωρινός Ανάδοχος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα υποβάλλει τις Μελέτες για έγκριση περιβαλλοντικών όρων 3 Μονάδων Επεξεργασίας απορριμμάτων (δεν ξέρουμε τι τεχνολογίες, ξέρουμε ότι θα κάνουν καλά τη δουλειά τους, Δεν σας αρκεί;), 3 Σταθμών Μεταφόρτωσης, 3 ΧΥΤΥ και όλων των Μονάδων προσωρινής διαχείρισης ( τι θα είναι; μυστικό).
Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας (άγνωστο ποιες εννοεί) θα υποβάλλουν το φάκελο για αδειοδότηση στις αρμόδιες αρχές (ούτε αυτές τις ονοματίζειΥΠΕΚΑ; Αποκεντρωμένη Διοίκηση;), ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !!! 
ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ; ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ; Ποιος θα υπογράψει αυτές τις μελέτες ;

Μαθαίνω ακόμη ότι συμβαλλόμενος για 28 χρόνια είναι η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, και στην  Αρχή που δίνει και την Οικονομική Συνδρομή αρμόδιος ο Περιφερειάρχης ή η κυρία Πρόεδρος της Οικ. Επιτροπής , πάντα με τους Συμβούλους (δηλαδή οι ίδιοι που χειρίστηκαν, σε συνθήκες απόρρητου, τη διαδικασία μέχρι σήμερα)ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΟΤΑ !! ΟΥΤΕ ΠΡΙΝ ΟΥΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ.

Μην ανησυχούν, θα πουν τη γνώμη τους για την ΜΠΕ στο Συμβούλιο. Έχουν όλοι εμπειρία από αυτές τις διαδικασίες…Μετά την υπογραφή της ΣύμβασηςΠοιος κάνει επίβλεψη των εργασιών σε ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ; Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ (εννοείται ότι και αυτό το μυστικό φυλάσσεται στο σεντούκι).

Ακόμη και η καταβολή αμοιβής για την εκτέλεση εργασιών γίνεται με την πιστοποίηση του Ανεξάρτητου Ελεγκτή.

Ποια είναι  τα ΟΡΟΣΗΜΑ:
1.       Ολοκλήρωση Μελετών για τους δύο ΣΜΑ
2.       Ολοκλήρωση έργων Πολιτικού Μηχανικού για τους δύο ΣΜΑ
3.       Ολοκλήρωση Η/Μ εργασιών για τους δύο ΣΜΑ
4.       Ολοκλήρωση Μελετών για τους τρεις ΧΥΤΥ
5.       Ολοκλήρωση Χωματουργικών εργασιών για τους τρεις ΧΥΤΥ
6.       Ολοκλήρωση Η/Μ εργασιών για τους τρεις ΧΥΤΥ
7.       Ολοκλήρωση Μελετών για τις τρεις ΜΕΑ
8.       Ολοκλήρωση Χωματουργικών εργασιών, και κτιριακών έργων για τις τρεις ΜΕΑ
9.       Ολοκλήρωση εγκατάστασης βασικού μηχανολογικού εξοπλισμού για τις τρεις ΜΕΑ
10.   Ολοκλήρωση εγκατάστασης λοιπού εξοπλισμού και Η/Μ εργασιών για τις τρεις ΜΕΑ
11.   Ολοκλήρωση έργων οδοποιίας και λοιπών έργων υποδομής για τις τρεις ΜΕΑ

Μαθαίνω ότι  υπάρχει πρόβλεψη και για 20% προκαταβολή, τότε  η οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας, δηλαδή ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΠΟΡΟΙ θα καταβληθούν  για την αγορά γης και την αξία των κατασκευαστικών εργασιών ΠΡΙΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΟΚΙΜΗ. ΑΡΚΕΙ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥΣ!
Τι θα γίνει αν αργότερα, μετά τη πληρωμή,  φανεί ότι δεν δουλεύει σωστά η κατασκευή;
 Ο κ. Τατούλης αισθάνεται ασφαλής ότι έχει στα χέρια του εγγυητική επιστολή (σιγά μη την σπάσει)! Ο κ. Ματζούφας της Ειδ. Γραμματείας, που έχει αναλάβει σπόνσορας των ΣΔΙΤ, επικαλείται ότι ο Ιδιώτης είναι υπεύθυνος για τα αποτελέσματα και αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του (διαχείριση απορριμμάτων) δεν θα πληρώνεται. Η εμπειρία λέει ότι ο ιδιώτης έχοντας βάλει στη τσέπη το ζεστό χρήμα του δημοσίου , αν δεν του βγαίνουν οι επιδόσεις θα τα φορτώσει αλλού και θα ζητήσει επί πλέον χρήμα ή θα προτιμήσει να φύγει …Αυτές βέβαια είναι οι σκέψεις μηχανικών του δημοσίου και δεν χωράνε στο μυαλό ούτε των συμβούλων ούτε των εργοδοτών τους …Για το «εθνικό μοντέλο Τατούλη»
Μαθαίνω ακόμη, ότι ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τα Συμβόλαια Παροχής Υπηρεσιών Μονάδων ΟΣΔΑ κατά τη διάρκεια της Συμβατικής Περιόδου, με σκοπό την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και αποτελεσματικότερων συστημάτων…
Μαθαίνω, ότι υπάρχει δέσμευση της Περιφέρειας για την παροχή ετήσιας Ελάχιστης Εγγυημένης Ποσότητας  για κάθε Συμβατικό Έτος που ισούται με εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) τόνους Συμβατικών Αποβλήτων, κατανεμημένες ανά Μονάδα. Σε περίπτωση που η συνολική ποσότητα των Συμβατικών Αποβλήτων που παραδόθηκαν στα Σημεία Παραλαβής ή/και στα Εναλλακτικά Σημεία Παραλαβής, είναι μικρότερη από την Ελάχιστη Εγγυημένη Ποσότητα, η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ θα αποζημιώνει τον ΙΦΣ, για απώλεια Εσόδων από Τρίτους με ένα ποσό.
Και, ότι ο Ανάδοχος δεν ευθύνεται για την αστοχία στα αποτελέσματα που δεσμεύει η προσφορά του στη περίπτωση που αιτία γι αυτό είναι γεγονός μεταβολής της σύστασης των απορριμμάτων έξω από ένα συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης, πχΠοιος όμως θα κρίνει όλα τα παραπάνω; Ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής που έχει διαλέξει ο Ανάδοχος και μόνο;Συμπέρασμα

Προετοιμαστείτε για ριζικές αλλαγές. Όσα γνωρίζαμε για την αρμοδιότητα των ΟΤΑ και των ΦοΔΣΑ μοιάζει να περνάνε στην ιστορία …Τι τους θέλουν τους ΟΤΑ και τους ΦοΔΣΑ; Τους θέλουν σήμερα μόνο και μόνο για να μπορούν να βάλουν στο χέρι τα λεφτά του ΕΣΠΑ αφού η ύπαρξη του αρμόδιου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων είναι όρος για την χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Τους θέλουν αύριο, χωρίς να είναι και υποχρεωτικό, ως μηχανισμό για να εισπράττουν τα τέλη χρήσης.Για όσους λένε ότι αυτά είναι δουλειά των ΟΤΑ, της κοινωνίας.. και τέλος πάντων μακριά από εμάς τους εργαζόμενους, ας δούμε τουλάχιστον τα δικά μας. Αυτά που παρουσιάστηκαν παραπάνω. Όσοι μιλάνε για τον εποπτικό ρόλο του δημοσίου στις ΣΔΙΤ και την αναβάθμιση των δημοσίων υπαλλήλων κοροϊδεύουν και αποκοιμίζουν τους εργαζόμενους μέχρι να τελειώσει η δουλειά!Υ.Γ. Μήνυμα στους συναδέλφους μου στον ΕΔΣΝΑ.

Αν ο Γ. Σγουρός αποδειχτεί πολύ ανατρεπτικός και εγκαταλείψει το εθνικό μοντέλο… τότε να πείτε ότι κινδυνολογούσα.

Λυπάμαι, καιρός να προσγειωθείτε. Εξ άλλου, η Ομάδα Τεχνικών Συμβούλων που υποστηρίζει τον Τατούλη και την ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ υποστηρίζει τον Γ. Σγουρό και αύριο θα υποστηρίζει τον ΕΔΣΝΑ με σαφή αντικείμενα. Για τις συμβάσεις Συμβούλων για τη διαχείριση απορριμμάτων και τις ΣΔΙΤ μπορείτε να δείτε ΕΔΩ., ΕΔΩ ΕΔΩ)

                                                            31 Αυγούστου, Γεωργία Ασημακοπούλου- Μηχ/κός Δ.Υ.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου