Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Δελτίο Τύπου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τους σεισμούς στην Αμφίκλεια


Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr

                                                                                                                                                                       Αθήνα,     14/8/2013
   Αρ. Πρωτ.:   6608                                       

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ



Χθες, 13-8-2013, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ) και της Πρωτοβάθμιας ένωσης Στερεάς Ελλάδας επισκέφθηκαν την ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας στη Φθιώτιδα, η οποία δοκιμάζεται από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα μετά από το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ της Τετάρτης 7-8-2013.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε αφ’ ενός με τους Μηχανικούς της ΥΑΣ, οι οποίοι πραγματοποιούν ελέγχους για την καταλληλότητα των κτισμάτων από την προηγούμενη Παρασκευή και αφ’ ετέρου με εκπροσώπους των Δημοτικών Αρχών των Δήμων Αμφίκλειας-Ελάτειας και Μώλου- Αγ. Κων/νου. Το Δ.Σ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός της επαπειλούμενης τοποθέτησης του συνόλου του δυναμικού των ΤΑΣ της χώρας και μέρους του προσωπικού των ΥΑΣ-ΥΑΣΒΕ σε διαθεσιμότητα, όπως ανακοινώσαμε στο προηγούμενο δελτίο τύπου της 6-8-2013 (μόλις μία μέρα πριν το σεισμό), οι συνάδελφοί μας μετακινήθηκαν εκεί άμεσα και ολοκλήρωσαν μέσα σε 4 ημέρες τους πρωτοβάθμιους ελέγχους σε κατοικίες και δημόσια κτίρια της πληγείσας περιοχής.

Συγκεκριμένα 70 περίπου Μηχανικοί των ΤΑΣ Αχαρνών, Αχαΐας, Πύργου και Κοζάνης με την υποστήριξη του Μηχανισμού της Κεντρικής Υπηρεσίας, πραγματοποίησαν 1500 περίπου αυτοψίες και θα συνεχίσουν τους ελέγχους, εφ’ όσον υπάρξουν και άλλες αιτήσεις. Μετά από την υποχώρηση του φαινομένου, που ήδη βρίσκεται σε φθίνουσα κατάσταση, θα επανέλθουν για τους δευτεροβάθμιους ελέγχους, οι οποίοι θα οριστικοποιήσουν ποσοτικά και ποιοτικά το μέγεθος της καταστροφής καθώς και το χρόνο της αποκατάστασης.

Όπως επισήμαναν στην αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας ο Δήμαρχος Μώλου- Αγ. Κων/νου, κ. Τετριμίδας και ο Αντιδήμαρχος Αμφίκλειας- Ελάτειας, κ. Σκουρολιάκος, η μέχρι σήμερα ανταπόκριση του Κρατικού Μηχανισμού υπήρξε άμεση, ενώ η διεκπεραίωση του έργου έγινε γρήγορα, άρτια και με επαγγελματική ευσυνειδησία από τους συναδέλφους μας. Εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της Κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα έμπειρους επιστήμονες και δεσμεύτηκαν να παρέμβουν στους αρμόδιους Υπουργούς.

Μετά από τα παραπάνω, ως υπεύθυνος συνδικαλιστικός και επιστημονικός φορέας που εκπροσωπεί τους 10.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου, ρωτάμε την Κυβέρνηση:

·         Με ποιο μηχανισμό θα αντιδρούσε η κρατική μηχανή, αν ο συγκεκριμένος σεισμός έπληττε τη συγκεκριμένη περιοχή τον Οκτώβριο, όταν ήδη το δυναμικό των αρμοδίων Υπηρεσιών θα είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα;

·         Τι θα συμβεί όταν ενδεχομένως μεγαλύτεροι σεισμοί πλήξουν μεσοπρόθεσμα (όπως προβλέπουν αρκετοί σεισμολόγοι) ευρύτερες περιοχές ή μεγάλα αστικά κέντρα; Θυμίζουμε ενδεικτικά τους σεισμούς της Θεσσαλονίκης (1978), Αλκυονίδων (1981), Καλαμάτας (1985), Αθήνας (1999) κτλ.

·         Γιατί η Πολιτική Ηγεσία δέχτηκε να τεθεί σε διαθεσιμότητα το 25% περίπου του δυναμικού της Υ.ΜΕ.ΔΙ./ΓΓΔΕ (450 υπάλληλοι επί 1900 υπηρετούντων) μεταξύ των οποίων πάνω από 150 έμπειροι Διπλωματούχοι Μηχανικοί;

·         Γιατί δεν υιοθέτησε τις προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής για την αξιολόγηση των Δομών του Υπουργείου, που η ίδια συνέστησε, η οποία στην εισήγησή της προέβλεπε ίδρυση Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών και την οποία (άραγε με ποια σκοπιμότητα), έκοψε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με επί κεφαλής τον Πρωθυπουργό, με την από 23/4/2013 Απόφασή του;

·         Αποτελεί για την Κυβέρνηση προειδοποίηση ο πρόσφατος σεισμός να μην προχωρήσει σε διάλυση του κράτους πρόνοιας, όπως επιχειρεί μέσω της διαθεσιμότητας-απόλυσης, κατ’ επιταγή της Τρόικας; Ως πολίτες αυτής της χώρας δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Σε ότι μας αφορά, έχουμε προτάσεις τις οποίες και θα καταθέσουμε, αν ο Υπουργός Υ.ΜΕ.ΔΙ. μας δεχτεί, δεδομένου ότι ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Σταθόπουλος παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, δεν έχει βρει το χρόνο να μας ακούσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου