Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Μία υπάλληλος για ένα εκατ. αυθαίρετα!

Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σταμάτησε την κατεδάφιση του αυθαίρετου καταυλισμού στον Καρτερό Ηρακλείου, ενώ οι μπουλντόζες ήταν έτοιμες να πιάσουν δουλειά
Ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Ηρακλείου έφριξε από το χάλι της παραγκούπολης
Η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη συνέδεσε τις κατεδαφίσεις με το success story του Τουρισμού. Στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων (ΕΥΚ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, το περιβόητο σώμα των «ράμπο των αυθαιρέτων», έχει απομείνει μία και μοναδική υπάλληλος!
Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σταμάτησε την κατεδάφιση του αυθαίρετου καταυλισμού στον Καρτερό Ηρακλείου, ενώ οι μπουλντόζες ήταν έτοιμες να πιάσουν δουλειά Η ελληνική πολιτεία εμφανίζει λοιπόν την κωμικοτραγική εικόνα να επιχειρεί να αντιμετωπίσει με μία υπάλληλο, διπλωματούχο μηχανικό, τη «λερναία ύδρα» των πάνω από ένα εκατομμύριο παλαιών αλλά και των νέων αυθαιρέτων, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλες τις γωνιές της χώρας. Στο μεταξύ έχει παραλύσει πλήρως ο μηχανισμός κατεδαφίσεων, τον οποίο είναι υποχρεωμένες από το νόμο να διαθέτουν οι αποκεντρωμένες περιφέρειες, με αποτέλεσμα πάνω από 5.000 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης προκλητικών αυθαιρέτων σε όλη την Ελλάδα, κυρίως σε δάση και αιγιαλούς, να μένουν στο συρτάρι.
Ενας άνθρωπος στην κεντρική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων του υπουργείου, όπως είναι εύλογο, δεν προλαβαίνει ούτε καν να αρχειοθετήσει τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης που κοινοποιούν οι εισαγγελικές αρχές.
Η πλήρης, μέχρι τελικής πτώσεως, υποβάθμιση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων εκπέμπει μηνύματα, αφενός μεν, διάλυσης της δημόσιας διοίκησης και των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας, αφετέρου δε, θριάμβου της αυθαιρεσίας και υποβάθμισης της περιβαλλοντικής προστασίας. Αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αναλαμβάνει επίσημες κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι ο νέος κύκλος τακτοποιήσεων αυθαιρέτων, που αρχίζει με την εφαρμογή του νέου νόμου του ΥΠΕΚΑ, θα συνδυαστεί με αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος και κατεδαφίσεις προκλητικών κτισμάτων.
Το γεγονός ότι η Πολιτεία «παγώνει» τις αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων και «κλείνει το μάτι» στους αυθαιρετούχους επιβεβαιώνεται από την Κρήτη. Εκεί, όπου οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων την περασμένη άνοιξη σταμάτησαν στους μαντρότοιχους μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, έπειτα από δημόσια παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία ζήτησε να μην υπάρχουν «αρνητικές εικόνες στην αρχή της τουριστικής περιόδου». Τώρα οι διαδικασίες κατεδάφισης μπλοκάρουν και για τροχόσπιτα και παραπήγματα.
Εγγραφο ντοκουμέντο, που φέρνει στο φως η «Ε», αποκαλύπτει ότι με εντολή του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργου Δεικτάκη σταμάτησε η επιχείρηση κατεδάφισης του καταυλισμού που έχει στηθεί παρανόμως στην παραλία και στις εκβολές του ποταμού Καρτερού.
Με την απόφασή του (Α.Π. 1872/2/08/2013), ο κ. Δεικτάκης, δείχνοντας προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, επικαλείται «επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις» για τα αυθαίρετα και ζητεί από τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «κυρίως για κοινωνικούς λόγους, να διακόψει προσωρινά τις εργασίες κατεδάφισης μέχρι νεωτέρας ενημερώσεως».
Η διαδικασία της κατεδάφισης των αυθαιρέτων στην προστατευόμενη περιοχή, που είναι ταυτοχρόνως και αρχαιολογικός χώρος, κινήθηκε ύστερα από επιτόπια επίσκεψη του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου Νίκου Μαρκάκη, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, «έφριξε» από το χάλι που κυριαρχεί με τις παράγκες, τα σκουπίδια και τις αγέλες σκύλων στην περιοχή, δηλώνοντας την απόφασή του να εφαρμοστεί ο νόμος.
Ακολούθησε απόφαση του Δήμου Ηρακλείου, με την οποία δόθηκε αρχικά προθεσμία στους «άγνωστους» ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κατασκευών, «που έχουν εγκατασταθεί σε ακίνητο του Δημοσίου που βρίσκεται στην παραλία Καρτερού, νοτίως της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Ηρακλείου και ανατολικά της κοίτης του ποταμού Καρτερού», να προχωρήσουν μόνοι τους στην κατεδάφιση και απομάκρυνση των αυθαιρέτων μέχρι τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013.
Οι προθεσμίες παρήλθαν άπρακτες, ενώ κινήθηκαν από το δήμο οι νόμιμες διαδικασίες και αποφασίστηκε«οι εργασίες κατεδάφισης να εκτελεστούν με μέριμνα της Αποκεντρωμένη Διοίκησης και καταλογισμό της αντίστοιχης δαπάνης στους υπαιτίους».
Εντυπωσιακές είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι λίγο πριν επέμβουν οι μπουλντόζες, ο κ. Δεικτάκης επισκέφθηκε τους αυθαιρετούχους του Καρτερού και σε συνομιλίες μαζί τους ήταν καθησυχαστικός ως προς το ότι δεν πρόκειται να γκρεμιστούν τα κτίσματά τους. Ακολούθησε η απόφαση «προσωρινής αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Δήμου Ηρακλείου (Α.Π. 88557/21/06/2013)» για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων του Καρτερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου