Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Νέες φωτογραφικές τροπολογίες από το ΥΠΕΚΑ

Του Γιωργου Λιαλιου από http://news.kathimerini.gr/
Σειρά «φωτογραφικών» τροπολογιών κατέθεσε εν μέσω του τρικυμιώδους πολιτικού σκηνικού το υπουργείο Περιβάλλοντος στο σχέδιο νόμου για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες.
Οι σημαντικότερες αφορούν την παράκαμψη των πολεοδομικών περιορισμών που μπορεί να θεσπιστούν με ένα νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) ή μια Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), σε περιπτώσεις που έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια με το προϋφιστάμενο καθεστώς, αλλά και σε περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης. Επίσης, αφορούν τη δυνατότητα ελεύθερης πολεοδόμησης εκτάσεων που είχαν παραχωρηθεί από την Πολιτεία αυστηρά για γεωργική χρήση.
Το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει την προσθήκη υποπεριπτώσεων και παρεκκλίσεων στην ήδη διάτρητη πολεοδομική νομοθεσία προς ικανοποίηση αιτημάτων. Με δύο τροπολογίες (http://www.hellenicparliament.gr/images/mime/pdf.png,
http://www.hellenicparliament.gr/images/mime/pdf.png), τις οποίες υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, ορίζονται μεταξύ άλλων:
- Οι πολεοδομικοί περιορισμοί που επέβαλαν ΓΠΣ, ΖΟΕ ή άλλα σχέδια χρήσεων γης μετά τον «Καλλικράτη» (ν.3852/10) δεν ισχύουν σε μια σειρά περιπτώσεων: για παράδειγμα, αν είχε υποβληθεί αίτηση για άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας μιας δραστηριότητας, αν είχε υποβληθεί πλήρης φάκελος στην πολεοδομία για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή ακόμα κι αν είχε υποβληθεί μόνο η αρχιτεκτονική μελέτη.
- Τα «τεμάχια γεωργικής εκμετάλλευσης» (δηλαδή χωράφια που είχαν παραχωρηθεί κατά χρήση αποκλειστικά για καλλιέργεια πριν από το 2003) εξαιρούνται από όλους τους πολεοδομικούς περιορισμούς της εκτός σχεδίου δόμησης και μπορούν να πολεοδομηθούν ελεύθερα.
- Περιορίζεται το δικαίωμα άσκησης έφεσης ενάντια σε μια απόφαση για άρση επικινδυνότητας ενός ετοιμόρροπου κτιρίου.
- Ορίζεται ότι δεν χρειάζεται άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης εντός κτιρίου που βρίσκεται δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο.
- Δίνεται «συχωροχάρτι» σε δημοτικά σφαγεία που χτίστηκαν σε δασικές εκτάσεις. Η ρύθμιση «φωτογραφίζει» το δημοτικό σφαγείο Αράχωβας.
- Επιτρέπεται η μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης από εντός σε εκτός σχεδίου περιοχές σε ακίνητα ιδιοκτησίας δήμων, με την προϋπόθεση ότι το γενικό πολεοδομικό σχέδιο τις επιτρέπει ή... δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου