Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η βάση ήθελε, η ηγεσία δεν μπόρεσε

Μετά τους ναυτεργάτες, τους εργαζομένους στα ΜΜΜ, άλλη μια επιστράτευση λυγίζει τη διάθεση των εργαζομένων να συγκρουστούν με το σύστημα που λεηλατεί τις ζωές μας. Αυτή τη φορά όμως, περισσότερο από τις άλλες, στην ήττα βαραίνει η προδοσία "από τα μέσα", από το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και της ηγεσίες του που αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Πρώτιστα της ΓΣΕΕ  και της ΑΔΕΔΥ που τοποθετήθηκαν ανοικτά ενάντια στην απεργία και έφτασαν στο σημείο να καλούν σε δήθεν "απεργία" ενάντια σε μια άλλη, ακόμα και την ύστατη στιγμή κάλυψαν την κυβέρνηση. Στη συνέχεια των συνδικαλιστικών παρατάξεων της "επίσημης αριστεράς", του ΠΑΜΕ που από την πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι στην απεργία διαρκείας και των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (Αυτόνομη Παρέμβαση) που χθες στη συνέλευση των προέδρων σε συνεργασία με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ έθεσαν σε ψηφοφορία το αν υπάρχουν οι όροι για ακύρωση στην πράξη της επιστράτευσης, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια της αποφάσεις της βάσης. Οι συνδικαλιστικές αυτές παρατάξεις και οι κομματικοί τους φορείς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) κυρίως - γιατί αυτοί όφειλαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων -  δε σήκωσαν για μια ακόμα φορά το γάντι της αντιδημοκρατικής εκτροπής και της κυβερνητικής επίθεσης (χιλιάδες απολύσεων και στο δημόσιο) με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να γράψουν ακόμα μια ήττα.
Οι εκπαιδευτικοί μηχανικοί της συσπείρωσης στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την προσπάθεια για απεργία στις κατά τόπους ΕΛΜΕ. Η συσπείρωση αριστερών μηχανικών επίσης πρότεινε ήδη από την Τρίτη στην ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ την προκύρηξη απεργίας συμπόρευσης και κοινού αγώνα με τους καθηγητές για την Παρασκευή 17/5. Στην πρόταση αυτή απάντησε θετικά η Αγωνιστική Συνεργασία, αρνήθηκαν ΔΚΜ και ΕΔΑΚ, δεν απάντησε η ΔΕΕ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία μέχρι χθες το βράδυ. Με βάση τις σημερινές εξελίξεις εκτιμάμε ότι δεν έχει άλλο σημασία η προσπάθεια μας αυτή.
από την Εφημερίδα των Συντακτών
Η βάση ήθελε, η ηγεσία δεν μπόρεσε. Στη μαραθώνια και θυελλώδη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας και του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, στο ξενοδοχείο “Τιτάνια”, το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης “άδειασε”, χθες, τον κλάδο που είχε υπερψηφίσει μαζικά την πρόταση για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Με μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από ακροβασίες και παλινωδίες των “πάνω”, εκρήξεις και αμφισβητήσεις από τα “κάτω”, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) έθεσε σε ψηφοφορία το αν υπάρχουν οι όροι για ακύρωση στην πράξη της επιστράτευσης. Τα 57 λευκά ήταν η έκφραση της οργής για την όλη διαδικασία. Ναι στην απεργία, ναι και στην επιστράτευση ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής ημέρας.
 Από Alfavita
Στην ψηφοφορία για την εισήγηση της ΟΛΜΕ έχουμε: 
Υπέρ: 78 (91,8%)
Κατά: 4
Λευκά: 3

Στη συνέχεια γίνεται πρόταση από την πλειοψηφία του Δ.Σ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) ουσιαστικά για αναστολή της απεργίας "γιατί δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις πραγματοποίησης της απεργίας"

Γίνεται ψηφοφορία με 2 προτάσεις: 

1. Πρόταση υπάρχουν οι προυποθέσεις (Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις - Κινήσεις)

2. Πρόταση δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις

Η πρώτη πρόταση πήρε 18 (21% των ψήφων). Τα κατά ήταν 9. Τα λευκά 57.

Με ευθύνη του Προεδρείου της ΟΛΜΕ έγινε συνυπολογισμός Κατά και Λευκά και έτσι έγινε αναστολή της απεργίας.


Είναι φανερό ότι κάποιοι Πρόεδροι που ήρθαν με αποφάσεις των Γ.Σ. των ΕΛΜΕ τους για απεργία έκριναν από μόνοι τους και ψήφισαν Λευκό
από μύνημα στο facebook
Θλίψη, οργή, περίσκεψη. Το παράδειγμα της Κύπρου βρήκε άξιους μιμητές και στην ΟΛΜΕ: η απόφαση της βάσης της για απεργία μετατράπηκε σε απεργία "υπό προϋποθέσεις που δεν υπήρχαν" από την πλειοψηφία της ηγεσίας της μέσα σε λίγα 24ωρα, δίνοντας έτσι μεγάλη ανακούφιση στην κυβέρνηση και ξενερώνοντας τον κόσμο που είχε πιστέψει ότι αυτή τη φορά θα δινόταν πραγματική μάχη... Πολύ άσχημες μέρες ξημερωνουν πλέον για το εργατικό κίνημα ύστερα από αυτή τη σφαλιάρα. Και οποιος πει ύστερα από αυτή την εξέλιξη το στερεοτυπικο "ο αγώνας γενικώς συνεχίζεται" κατά τη γνώμη μου ή δεν κατάλαβε τι έγινε χθες ή λέει ψέματα στον εαυτό του πρώτα απ' όλα. Ας τολμήσουμε τουλάχιστον να βγάλουμε συμπεράσματα από τις ήττες μας, αφού προς το παρόν δε μπορούμε να νικάμε. Έτσι μόνο θα έχουμε ελπίδα να νικήσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον.

1 σχόλιο:

  1. Η βάση ήθελε η ηγεσία δεν μπόρεσε!!!!

    Αβάντα στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει η εφημερίδα των συντακτών; Να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα; Τι θα πει δεν μπόρεσε;

    Όχι, οι εργαζόμενοι μπήκαν μπροστά αν και επιστρατευμένοι και τους πρόδοσαν οι συνδικαλιστές ΔΑΚΕ ΠΑΣΚΕ ΣΥΡΙΖΑ. Οι καθηγητές δεν λύγισαν, το ακριβώς αντίθετο, ήταν έτοιμοι για όλα!

    Αυτή η απεργία είχε τουλάχιστον 100.000 αποφασισμένους απεργούς. Εχτές το βράδυ και η ΔΟΕ πήρα απόφαση για απεργία την Παρασκευή. Πούλησαν και τους δασκάλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή