Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Σκάνδαλο του υπουργείου Παιδείας: Ιδιωτικά κολλέγια πίσω από τις μελέτες για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ




Tης Σοφίας Κουκίδου από το antapocrisis.gr
Το Σχέδιο Αθηνά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί κάθε μέρα τα δελτία ειδήσεων, με ρεπορτάζ και συζητήσεις για την αναγκαιότητα του εξορθολογισμού του χάρτη των ιδρυμάτων αλλά και τις αντιδράσεις των φοιτητών των σχολών που πλήττονται. Όλα τα μεγάλα ΜΜΕ «συμπάσχουν» με τους φοιτητές αλλά δεν μπορούν να μην πουν και την «πικρή αλήθεια». Έχουμε πολλούς φοιτητές, πολλά ιδρύματα, κατακερματισμένα γνωστικά αντικείμενα, μεγάλο αριθμό προσωπικού και κακές υποδομές. Άρα τι πιο λογικό από την συγχώνευση και την κατάργηση ιδρυμάτων και σχολών. Δηλαδή πονάει πόδι κόβει πόδι;

Κάτι δεν μάθαμε όμως σε σχέση με αυτό το σχέδιο, που μάλλον δεν απασχολεί τέτοια ρεπορτάζ. Ποιος έκανε την μελέτη για αυτή την πρόταση; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε; Με διαγωνισμό για την πιο αποτελεσματική πρόταση; Πόσο αμείφθηκε για τη δουλειά του; Ελέγχθηκε από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου; Και το ποιο σημαντικό! Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε; Εκπλήρωσε το στόχο του που δεν είναι άλλος, φυσικά, από αυτόν που θέτει ο ίδιος ο Υπ. Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος «να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία»;


Οι απαντήσεις είναι απλές και συγκεκριμένες.
Η μελέτη έγινε από την EEO GROUP ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Α.Ε. Η επιλογή έγινε με ανάθεση. Η αμοιβή ήταν 111.400,00 € πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α (ήτοι 137.022,00 €). Αρμόδια επιτροπή του υπουργείου μη αμειβόμενη ανέλαβε τον έλεγχο. Όλα τα παραπάνω δημοσιεύονται σε έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας

Θα σταθούμε λίγο στα πιο σημαντικά όμως: Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε μια εταιρία που στον όμιλο της ανήκουν ιδιωτικά κολέγια( IEK AKMH, KEK AKMH, Μetropolitan college); Μια εταιρία δηλαδή που εξ’ ορισμού έχει αντικρουόμενα συμφέροντα με την ύπαρξη δημόσιου δωρεάν και ισχυρού συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μια εταιρία που πουλάει πτυχία αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου για σχεδόν όλες τις σχολές που συγχωνεύονται-καταργούνται (μάρκετινγκ, οικονομικά, τουριστικά, κλπ).

Μάλλον το κριτήριο εδώ είναι οι καλές σχέσεις με τα επιχειρησιακά συμφέροντα που θέλουν φτηνούς, ευέλικτους εργαζόμενους με την ανάγκη δια βίου μάθησης και είναι οι βασικοί κερδισμένοι από την υποτίμηση των εργασιακών δικαιωμάτων της τελευταίας 3ετίας. Χαρακτηριστική είναι η άποψη του Πρόεδρου του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Κων/νου Ροδόπουλου ότι « Η μεγαλύτερη επένδυση σε καιρούς κρίσης ήταν, είναι και θα είναι η εκπαίδευση και κυρίως η σωστή επαγγελματική κατάρτιση».
Το σχέδιο Αθηνά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά κομμάτι του πάζλ της συνολικής επίθεσης που εκτυλίσσεται τα τελευταία τρία χρόνια: νόμος-πλαίσιο, κούρεμα αποθεματικών, εκποίηση ακίνητης περιουσίας ιδρυμάτων, μείωση δαπανών κρατικού προϋπολογισμού, απολύσεις διοικητικού προσωπικού, νέο σχολείο. Είναι η αρχή του τέλους της δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η αναδιάρθρωση θα συνεχίζεται όσο υπάρχουν Μνημόνια και Δανειακές Συμβάσεις, απαίτηση για αποπληρωμή του χρέους και τσάκισμα των κρατικών δαπανών. Παρά τα όσα λέει ο υπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι:
  • Η συρρίκνωση και απομαζικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με το κλείσιμο-συγχώνευση περιφερικών ΤΕΙ και Πανεπιστημίων σε πρώτη φάση).
  • Η μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στα πλαίσια του στόχου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μηδενισμό του ελλείμματος, εξυπηρέτηση του χρέους και των δανειστών.
  • Η άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της έρευνας προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρήσεων που θα βάλουν για τα καλά πόδι στην τριτοβάθμια.
  • Η δημιουργία ιδρυμάτων δύο ταχυτήτων, που θα είναι αναγκασμένα να στραφούν σε ιδιωτικές χορηγίες και επενδύσεις για να επιβιώσουν στο άγριο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται(οικονομικός στραγγαλισμός-μηχανισμός αξιολόγησης-συμβούλια διοίκησης).
  • Η εναρμόνιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, την παραγωγή αναλώσιμων, εξειδικευμένων και ανταγωνιστικών αποφοίτων που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο(αναγνώριση ιδιωτικών κολλεγίων- κατακερματισμός γνωστικών αντικειμένων-κατάργηση συλλογικών συμβάσεων).
Υ.Γ. Παρακάτω δείτε για ποιους επιπλέον λόγους τα ΜΜΕ υποστηρίζουν το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Οι σχέσεις μεγάλων ΜΜΕ με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ κα με ιδιωτικά κολλέγια δεν κρύβονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου