Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Την εκκένωση του ''Εμπρός'' ζητά η εταιρία ''Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ'' - Δεν το εγκαταλείπουμε απαντούν οι συλλογικότητες

Να εκκενώσουν το χώρο πολιτισμού "Εμπρός", προκειμένου να "αξιοποιηθεί" ζητάει η εταιρία 'Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ'. Την πρόθεση τους να παραμείνουν στο χώρο του Εμπρός υπογραμμίζουν με ανακοίνωσή τους οι συλλογικότητες που τον στηρίζουν.

Αξιότιμη κυρία Κόλια,

Απαντούμε παρακάτω στην ηλεκτρονική επιστολή σας (η-μέηλ) που μας κοινοποιήθηκε από την εταιρία 'Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ' στην οποία μας καλείτε να εκκενώσουμε το χώρο του Εμπρός ώστε να προβείτε στην αξιοποίηση και ενοικίασή του.
  
Το Νοέμβριο του 2011 η Κίνηση Μαβίλη, μια αυθόρμητη συσπείρωση καλλιτεχνών, μια ένωση καλλιτεχνικών ομάδων καθαρά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μαζί με πλήθος συνεργατών και υποστηρικτών από όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους (θέατρο, χορός, εικαστικά, φωτογραφία, μουσική) ενεργοποίησε το -για 5 χρόνια εγκαταλελειμμένο- κτήριο του θεάτρου Εμπρός προτείνοντας ένα πρωτότυπο πρόγραμμα πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων πρωτοφανών για τα ελληνικά δεδομένα, με στόχο και προοπτική την δημιουργία ενός πρότυπου δημόσιου κέντρου έρευνας για το θέατρο, τον χορό και τις παραστατικές τέχνες, με ερευνητικό, εκπαιδευτικό και όχι εμπορικό χαρακτήρα. Γνωστοποιήθηκε δε αυτή η δράση στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Δήμο Αθηναίων και σε όλες της Αθηναϊκές Εφημερίδες.
  
Σε αυτόν τον ένα χρόνο ενεργοποίησης και λειτουργίας του Εμπρός συμμετείχαν αφιλοκερδώς πάνω από 500 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες πό διαφορετικά πεδία, ακαδημαϊκοί, θεωρητικοί των τεχνών, αρχιτέκτονες κ.α. καθώς και πλήθος κοινού που παρακολούθησε και συμμετείχε σε όλες τις δράσεις χωρίς οποιασδήποτε είδους οικονομική συναλλαγή. Ακόμα, η Κίνηση Κατοίκων Ψυρρή βρήκε στο Εμπρός έναν τόπο συνάντησης σε εβδομαδιαία βάση και οργάνωσης δράσεων συμμετέχοντας έτσι ενεργά στο πρόγραμμα λειτουργίας. Προς ενημέρωση σας επισυνάπτουμε ενδεικτικό κατάλογο δράσεων, προγραμμάτων, καλλιτεχνών και ομάδων που παρουσίασαν έργο στο χώρο τον τελευταίο χρόνο.
Το Εμπρός, ένας χώρος στο κέντρο της πόλης με υψηλό πολιτισμικό συμβολισμό, που ρήμαζε για 5 χρόνια, επαναλειτούργησε αφού καθαρίστηκε και συντηρήθηκε με ίδια μέσα των συμμετεχόντων. Από την πρώτη στιγμή ενεργοποίησης του Εμπρός ομάδα πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων μελέτησε το χώρο διαπιστώνοντας πως δεν υπάρχουν άμεσα προβλήματα στατικότητας και ασφάλειας. Προτίθεται μάλιστα να προβεί σε επίσημη γραπτή έκθεση εφόσον αυτό ζητηθεί.
    
Η ενεργοποίηση του Εμπρός είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο σε διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Στα ποικίλα αφιερώματα από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ευρώπης -όπως στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE- για την τέχνη σε καιρούς κρίσης παρουσιάζεται το παράδειγμα της συλλογικής και δημιουργικής ενεργοποίησης του Εμπρός. Για την λεπτομερέστερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε παρακάτω ορισμένα από τα δημοσιεύματα του διεθνούς και ελληνικού τύπου. 

Σε μια κρίσιμη για τη χώρα χρονική στιγμή το Εμπρός αποτελεί ένα κέντρο πολιτισμικής άνθησης και δημιουργικής συνάντησης για ποικίλες κοινωνικά ομάδες. 'Ενα παράδειγμα αισιοδοξίας και δημιουργικότητας, ανταλλαγής, διαλόγου και έρευνας, ένα κέντρο Τεχνών με ανοιχτή δωρεάν πρόσβαση.
   
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω δηλώνουμε την πρόθεση μας να παραμείνουμε στο χώρο του Εμπρός συνεχίζοντας τη λειτουργία του όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο- δηλαδή ως ένας Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού με καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και με ανοικτή πρόσβαση σε όλες τις πολιτισμικές και κοινωνικές ομάδες της πόλης μας χωρίς να έχουμε καμία πρόθεση ατομικής ή εταιρικής ιδιοχρησίας.
          
Επιπρόσθετα σας γνωστοποιούμε ότι όλη η έγγραφη επικοινωνία μας κοινοποιείται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, καθώς και σε ευρεία λίστα συμμετεχόντων και υποστηρικτών του Εμπρός. Τέλος ξεκινάμε καμπάνια στήριξης και δημόσιο petition.
 
Με εκτίμηση,

Κίνηση Μαβίλη, Κίνηση Κατοίκων Ψυρρή, Σύνδεσμος Χορού και ομάδα υποστηρικτών της ενεργοποίησης του Εμπρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου