Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Συνταγές με δραστική ουσία και νέα ληστεία των ασθενών

Ανασημοσίευση από ΙΣΚΡΑ
 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ!
Μόνο με τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς για φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία θα αποζημιώνουν από σήμερα 9 Απρίλη τα ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα χρήματα θα αναγκάζεται ο ασφαλισμένος να τα βάζει από την τσέπη του!
Αυτό προβλέπει το νέο σύστημα συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας το οποίο κάνει πρεμιέρα σήμερα.
Σύμφωνα με το νέο μέτρο, οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς βάσει δραστικής ουσίας και όχι με την εμπορική τους ονομασία. Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους θα πρέπει να χορηγούν στον ασθενή το πιο φθηνό από τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα που κυκλοφορεί στη χώρα με την συνταγογραφημένη δραστική ουσία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην περίπτωση που είτε ο ιατρός είτε ο ασφαλισμένος επιθυμεί αντί για το φθηνότερο γενόσημο, να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλει στο φαρμακείο εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στη τιμή.
Το εύρος της διαφοράς των τιμών μεταξύ του φθηνότερου γενόσημου και του ακριβότερου φαρμάκου, για την ίδια δραστική ουσία, κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4,60 ευρώ
Πρόκειται για ένα ακόμη κυβερνητικό μέτρο για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης που καλύπτουν κράτος και ασφαλιστικά ταμεία το οποίο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλα τέτοια, όπως η διεύρυνση της αρνητικής λίστας (που δεν καλύπτονται από τα Ταμεία) και η αύξηση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), μετακυλώντας ουσιαστικά τη δαπάνη στους ίδιους τους ασφαλισμένους, παρότι οι τελευταίοι πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους κι ενώ την ίδια ώρα κράτος, εργοδοσία και επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου «αρμέγουν» αδιακρίτως τα ασφαλιστικά Ταμεία.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΕΚΑ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΡΤΗΣΕ Ο ΕΟΦ
Τα δέκα πρώτα φάρμακα-ουσίες που ανήρτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι οι εξής: Κλαριθρομυκίνη, Κεφπροζίλη, Κεφπροζίλη , Αζιθρομυκίνη, Φλουκοναζόλη, Σιπροφλοξασίνη, Ομεπραζόλη , Λανσοπραζόλη, Κετιριζίνη, Μελοξικάμη.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην θετική λίστα (πρόκειται για τη λίστα που περιλαμβάνει τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία) και αφορούν στις 10 δραστικές ουσίες, έχουν ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ. Για κάθε ομάδα φαρμάκων αναγράφεται η τιμή αναφοράς, που αντιστοιχεί στο φθηνότερο γενόσημο για το οποίο οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν μόνο την συμμετοχή τους.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Κατά του νέου συστήματος τάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ, στη λ. Κηφισίας στο Μαρούσι.
Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ καλεί τους γιατρούς να αναγράφουν πέραν της δραστικής ουσίας και το εμπορικό όνομα του σκευάσματος που επιλέγει κάθε φορά, για κάθε ασθενή μέσα σε παρένθεση.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ
«Ο κατήφορος της φαρμακευτικής περίθαλψης δεν έχει τελειωμό» αναφέρει σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, σημειώνοντας: «Η συνταγογράφηση πλέον των φαρμάκων που χρειάζονται οι ασφαλισμένοι, θα γίνεται με γνώμονα την οικονομική κατάσταση του ασθενούς. Ο ιατρός θα συνταγογραφεί φάρμακα, ανάλογα με το ποια συμμετοχή θα μπορεί να πληρώσει ο ασφαλισμένος. Όποιος έχει λοιπόν χρήματα, θα μπορεί να παίρνει όποιο φάρμακο θέλει ή όποιο θεωρείται 'πιο αξιόπιστο'. Πάλι το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης θα πέσει στην τσέπη των ασφαλισμένων, που θα κληθούν εκ νέου να πληρώσουν καινούργιο χαράτσι».
«Ζούμε ακόμα μια κωμωδία της συνταγογράφησης, η οποία δεν λέει να τελειώσει. Ας είναι καλά οι άνθρωποι που μας χαρίζουν το γέλιο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΠΥ
Από σήμερα, Μ.Δευτέρα, οι εργαστηριακοί γιατροί αποφάσισαν να παγώσουν την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας την αποπληρωμή των οφειλών των Ταμείων προς αυτούς.
Έτσι, οι ασφαλισμένοι από σήμερα θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι το κόστος για τις εξετάσεις τους στα συμβεβλημένα με τον Οργανισμό εργαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου