Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Προβλήματα των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου σχετικά με την εφεδρεία

Το γεγονός είναι ότι αν εφαρμοστεί η εφεδρεία σε όσους μέχρι τέλος χρόνου έχουν 33 χρόνια ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ (συμπεριλαμβανομένης τυχόν εξαγοράς χρόνου, θητεία ή πλασματικός), όπως επιδιώκουν αυτή τη στιγμή, θα οδηγηθούν στην απόλυση χιλιάδες συνάδελφοι με κίνδυνο εγκλωβισμού τους στην ανεργία για μια 5ετία (μέχρι να δικαιούνται σύνταξη από το ΤΣΜΕΔΕ). Το πραγματικό ζήτημα όμως είναι ότι η ΕΜΔΥΔΑΣ αντί να ασχοληθεί να οργανώσει αγώνες για να διώξουμε τη συγκυβέρνηση που με πραξικοπηματικό τρόπο επιβλήθηκε και στόχο έχει να απολύσει χιλιάδες και να ακυρώσουμε το άθλιο πολυνομοσχέδιο, κάνει παρεμβάσεις στα υπουργεία σε "θετικό κλίμα". Ανακοίνωση σχετικά με την εγκύκλιο της αναγνώρισης χρόνου υπηρεσίας έχει βγάλει και η ΑΔΕΔΥ (ακολουθεί στο τέλος).

Θέμα: Προβλήματα των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου από την εφαρμογή των άρθρων 33 και 34 του Ν. 4024/2011.

Με το έγγραφό μας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν για τους Διπλ. Μηχανικούς του Δημοσίου από την εφαρμογή των άρθρων 33 και 34 του Ν. 4024/2011 και ειδικότερα τις παραγράφους που αναφέρονται στην    "προσυνταξιοδοτική  διαθεσιμότητα" για τους μονίμους υπαλλήλους και την "εφεδρεία" για τους συμβασιούχους και καθιστούν δυσμενέστατη τη θέση τους, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο υπάλληλο στον οποίο εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις. 
1.      Για τους μονίμους υπαλλήλους Διπλ. Μηχανικούς σας επισημαίνουμε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπόχρεοι διπλής ασφάλισης στο Δημόσιο και στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ. Οι προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδότησης είναι διαφορετικές, με δεδομένο ότι στο ΤΣΜΕΔΕ το ηλικιακό όριο είναι τα 60έτη, ο υποχρεωτικός δε χρόνος ασφάλισης σύμφωνα με τον Ν. 3863/2010 αυξάνει πέραν των 35 ετών από το 2011 κατά 1 έτος και μέχρι τα 40 έτη. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την υφιστάμενη ασφαλιστική νομοθεσία εάν η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για το ΤΣΜΕΔΕ δεν είναι ταυτόχρονη ή εντός διαστήματος μέχρι 6 μηνών από την συνταξιοδότηση από το Δημόσιο, η σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ δίνεται με την συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας ή με ποινή 3% για κάθε έτος που μεσολαβεί  μέχρι το παραπάνω ηλικιακό όριο. 
Γίνεται συνεπώς αντιληπτό ότι η παραπάνω κατηγορία υπαλλήλων που θα ενταχθεί στο καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, δηλ. το 2013 θα συμπληρώσει 35 έτη πραγματικής Δημόσιας υπηρεσίας και τουλάχιστον το 55ο έτος ηλικίας, οπότε και απολυόμενη συνταξιοδοτείται από το Δημόσιο, καταδικάζεται στην μη λήψη της δικαιούμενης σύνταξης του ΤΣΜΕΔΕ λόγω των περιορισμών της ασφαλιστικής νομοθεσίας που αναφέρθηκαν, πληττόμενη οικονομικά με τρόπο δυσμενή και άνισο σε σύγκριση με κάθε άλλη κατηγορία υπαλλήλου.
2. Για τους συμβασιούχους υπαλλήλους Διπλ. Μηχανικούς του Δημοσίου όπως και για ένα αριθμό μονίμων υπαλλήλων οι οποίοι κατά την μονιμοποίησή τους διατήρησαν ως ασφαλιστικό Φορέα μόνο το ΤΣΜΕΔΕ, προκύπτει το πρόβλημα της διαφορετικής θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Το 2013 δηλ. για να συνταξιοδοτηθεί ένας Μηχανικός αυτής της κατηγορίας απαιτούνται όχι 35 χρόνια ασφάλισης αλλά 38 χρόνια ασφάλισης και φυσικά ελάχιστο όριο ηλικίας τα 60 έτη.
Με δεδομένο ότι οι διοικητικές υπηρεσίες συντάσσουν ήδη τους πίνακες με τα δεδομένα που περιγράφονται στο Ν. 4024/2011, χωρίς να γνωρίζουν και συνεπώς να λαμβάνουν υπόψη τους τις παραπάνω ιδιαιτερότητες για τους Διπλ. Μηχανικούς του Δημοσίου, απαιτείται άμεση παρέμβαση για την επίλυση αυτού του ζητήματος που συνιστά άνιση μεταχείριση και τεράστια αδικία σε βάρος μας.
Είναι προφανές ότι η μη επίλυσή του θα εγείρει σωρεία βάσιμων νομικών προσφυγών με απρόβλεπτες συνέπειες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και στην κατεύθυνση αυτή είμαστε πρόθυμοι να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια όπως και διευκρινήσεις που πιθανώς απαιτηθούν.     

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της ΑΔΕΔΥ


Οι μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης για απολύσεις εκατοντάδων – χιλιάδων υπαλλήλων μέσω εφεδρείας ή προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας συνεχίζονται. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Καταγγέλλουμε τη νέα πολιτική της τρομοκρατίας και των απειλών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που εκβιάζει και πανικοβάλει τους εργαζόμενους να αναγνωρίσουν, εδώ και τώρα, όποια εργασιακή προϋπηρεσία έχει ο καθένας, προκειμένου να τους εντάξουν άμεσα και πρόωρα σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.


Προκαλείται και πάλι ο σεβασμός και η τήρηση της συνταγματικής και νομοθετικής νομιμότητας.

Αυτός ο εκβιασμός που επιχειρεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι απόλυτα παράνομος, αφού η όποια εγκύκλιος κυκλοφορεί στις υπηρεσίες και καλεί τους υπαλλήλους να αναγνωρίσουν την προϋπηρεσία τους τώρα, διαφορετικά δεν θα υπάρξει δικαίωμα αναγνώρισης στο μέλλον, δεν νομιμοποιείται από καμία νομοθετική ρύθμιση.

Απεναντίας ο κάθε εργαζόμενος όπως και νομοθετικά ισχύει, έχει το αποκλειστικό δικαίωμά να αναγνωρίσει ή όχι την προϋπηρεσία του, όποτε αυτός εκτιμήσει και όσο χρόνο θέλει ο ίδιος.

Μετά από αυτό καλούμε τον κ. Υπουργό να αποσύρει αμέσως αυτή την παράνομη εγκύκλιο και να σταματήσουν οι απαιτήσεις των υπηρεσιών για την υποχρεωτική αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

Ενημερώνουμε επίσης τους συναδέλφους ότι δεν υποχρεούνται να υπακούσουν σε παράνομες, προφορικές ή γραπτές εντολές, όπως η παραπάνω αναφερθείσα εγκύκλιος.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου