Αναδημοσιεύουμε από TVXS. Την ώρα που η συγκυβέρνηση της ακροδεξιάς (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ) αποκάλυπτε για άλλη μια φορά τη βαθιά τους συμφωνία σε όλα τα ζητήματα (φυσικά και στην πλήρη κατάργηση του ασύλου) περίπου 3000 (φοιτητές κυρίως αλλά και εκπαιδευτικοί) διαδήλωναν φωνάζοντας "λευκές οι εξεταστικές, οι φοιτητές στους δρόμους και οι σχολές κλειστές".
Δεκτό έκαναν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ επί της Αρχής το νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά τις αλλαγές της κυρίας Διαμαντοπούλου στον νόμο Πλαίσιο. Νωρίτερα και προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός είχε, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, τηλεφωνική συζήτηση με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Έξω από τη Βουλή πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νόμο πλαίσιο.
Ο κ. Σαμαράς, ζήτησε πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου – κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Διαμαντοπούλου δέχτηκε- καθώς η Ν. Δ. θεωρεί ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν συμβαίνει αυτό. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να υπάρξει δημόσια δήλωση της κυρίας Διαμαντοπούλου ότι θα υπάρξει πλήρης κατάργηση του ασύλου. Διαφωνία υπήρξε στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων, αφού η Ν. Δ. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη διαδικασία που προκρίνει το νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «διορισμένοι πρυτάνεις υπήρξαν μόνο επί Μεταξά και Παπαδόπουλου».
Τελικά το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία. Το καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά.
Από το βήμα της Βουλής, τόσο ο Κ.Μητσοτάκης όσο και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος είχαν προαναγγείλει τις εξελίξεις. Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει το κόμμα του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ και ο εισηγητής της ΝΔ, Αρ.Σπηλιωτόπουλος, μίλησε για τρεις βασικές προϋποθέσεις από την πλευρά της ΝΔ: την πλήρη κατάργηση του ασύλου, τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκλογή πρυτάνεων μετά από την προεπιλογή του Συμβουλίου και τη συμβολική συμμετοχή κατά 5% των φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων.
Παίρνοντας το λόγο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι με την τελική διατύπωση, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, από λίστα 2-3 ατόμων που θα καταρτίζονται από το εκάστοτε Συμβούλιο. Φοιτητική συμμετοχή άλλου είδους στην εκλογή των πρυτάνεων, δεν προβλέπεται.
Ντόρα Μπακογιάννη: «Στην σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές»
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη συντάχθηκε με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. «Αν εξαιρέσουμε την Αριστερά για λόγους δογματικούς, όλη η υπόλοιπη Βουλή συνεχίζει ότι το ισχύον σύστημα δεν παρήγαγε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι και θέλουμε να το αλλάξουμε και αυτό που προτείνεται είναι πράγματι προς την σωστή κατεύθυνση», είπε και συμφώνησε στην κατάργηση του ασύλου, στην μη συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών. «Να στείλουμε το πρώτο μήνυμα ότι ομονοούμε εν μέσω κρίσης», είπε η κυρία Μπακογιάννη.
Να μην εφαρμοστεί ο νόμος ευχήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα
Από την πλευρά, του ΚΚΕ, η γγ Αλέκα Παπαρήγα ευχήθηκε να μην εφαρμοστεί ο νόμος «και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση, με τον όρο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών». Επέκρινε επιπλέον τον πρωθυπουργό για τους χαρακτηρισμούς του ότι έχουμε ένα σοβιετικό τύπου εκπαιδευτικό σύστημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου «είτε είναι μακριά νυχτωμένος, είτε σκόπιμα αλλοιώνει την πραγματικότητα, προκειμένου, με ιδεολογική τρομοκρατία, να κάμψει τις κοινωνικές, φοιτητικές και πανεπιστημιακές αντιδράσεις».
Νωρίτερα, πάντως διαφοροποιήσεις βουλευτών παρατηρήθηκαν εντός και των δυο μεγάλων κομμάτων. Εκτός από τον κ. Μητσοτάκη της ΝΔ που εναντιώθηκε στη σκληρή γραμμή που έως τότε κρατούσε το κόμμα του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 16 του νομοσχεδίου που προβλέπει συνταξιούχοι καθηγητές να μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ’ αμοιβή.
Τη διαφωνία της με ρυθμίσεις του εξέφρασε και η Λούκα Κατσέλη, καλώντας την υπουργό Παιδείας να εξετάσει τη δυνατότητα βελτιώσεων στον τρόπο επιλογής πρυτάνεων και εκλογής κοσμητόρων. Η ίδια κατέθεσε έξι βελτιωτικές προτάσεις καλώντας την κυρία Διαμαντοπούλου «να εξετάσετε έστω και αυτή την ύστατη ώρα τη δυνατότητα αποδοχής τροπολογιών που θα βελτιώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».
Ρε παιδιά ξεχάσατε την Ντορα. Μην κάνετε τέτοια θα μας καταραστεί ο Βελζεβούλ και θα πέσει το μπλόκ.
ΑπάντησηΔιαγραφή