Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Κατάργηση όλων των επιδομάτων των Δημοσίων Υπαλλήλων, προσωρινή η "Προσωπική Διαφορά"

Όπως ανακοινώθηκε χθες ενόψει του "νέου" φτωχολόγιου καταργούνται όλα τα επιδόματα (άρα και το 7%ο, πιθανά και το 6%0) των Δημοσίων Υπαλλήλων πλην οικογενειακών, θέσης ευθύνης και σπουδών. Προσωρινά (για 7 χρόνια) θα διατηρηθούν (διαρκώς μειούμενες) οι σημερινές αποδοχές από τυχόν επιδόματα (πχ 7 %0 - 6%0 που λαμβάνουν όλοι οι μηχανικοί, 2% του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, επίδομα ΟΤΑ, λοιπά επιδόματα άλλων Υπουργείων) με το παλιό κόλπο της "προσωπικής διαφοράς". Εκτός από προσωρινή η "προσωπική διαφορά" θα έχει και πλαφόν με αποτέλεσμα όσοι λαμβάνουν 2 ή 3 τέτοια επιδόματα (πχ 7%ο και 2% ή 7% και επίδομα Υπουργείου Ανάπτυξης) άμεσα να χάσουν σημαντικό μέρος τους. Φυσικά θα εξαιρέσουν όλους τους νέους συναδέλφους (όσους προσλαμβάνονται) από τη ρύθμιση αυτή δημιουργώντας ξανά υπαλλήλους πολλών ταχυτήτων. Φυσικά ούτε κουβέντα για αποκατάσταση των τεράστιων απωλειών των τελευταίων δύο ετών (κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, περικοπή κατά 20%-50% επιδομάτων, πάγωμα αυξήσεων, αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης, έξτρα εισφορές χαράτσια κλπ) εδώ ούτε τα σωματεία δεν αναφέρονται σε αυτές θεωρώντας τις δεδομένες. Και όλα τα παραπάνω υπό τη διαρκή αίρεση της τρόικας η οποία ανά πάσα στιγμή, για την "εκταμίευση της επόμενης δόσης", μπορεί να ζητήσει νέες περικοπές και η κακόμοιρή η κυβέρνηση "τι να κάνει, θα προσαρμοστεί". Για καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων αναδημοσιεύουμε τρία άρθρα, από το Έθνος (η φιλοκυβερνητική γραμμή των καλών υπουργών που προσπαθούν...), την Ελευθεροτυπία, την Ναυτεμπορική και την ΙΣΚΡΑ.

Τα μυστικά του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο

Με μοντέλο τη συμφωνία που επετεύχθη με τους εφοριακούς η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αντιμετωπίσει συνολικά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Οι απώλειες από την περικοπή των επιδομάτων προβλέπεται να καλυφθούν σε πρώτο χρόνο από τον ειδικό λογαριασμό της "προσωπικής διαφοράς"

Το μοντέλο της «προσωπικής διαφοράς» ακολουθήθηκε σε όλες τις απόπειρες των κυβερνήσεων να δημιουργήσουν Ενιαίο Μισθολόγιο
Το σενάριο ήπιας προσαρμογής των μισθολογικών ανακατατάξεων που θα επιφέρει στους δημοσίους υπαλλήλους το Ενιαίο Μισθολόγιο, φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Ν. Ρόβλιας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση επιλέγει τη διατήρηση των ειδικών επιδομάτων με τη μορφή ενός λογαριασμού για κάθε υπάλληλο που θα αναφέρεται ως "προσωπική διαφορά" και τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων, όπου η προσαρμογή των μισθών στην αρχή "ίδια αμοιβή για υπαλλήλους με ίδια προσόντα και ίδια προϋπηρεσία" να γίνει σε βάθος επταετίας.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά αλλάζει ρότα από το σχέδιο που είχαν καταρτίσει οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης σύμφωνα με το οποίο θα γινόταν άμεσα και σε βάθος το πολύ τριών ετών η εξίσωση μισθών μεταξύ υπαλλήλων ίδιων προσόντων, με την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων η οποία θα δημιουργούσε απώλειες στους υπαλλήλους με υψηλά επιδόματα μέχρι και 40%. Ουσιαστικά υιοθετείται το μοντέλο αμοιβών που είχε συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και εφοριακών στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
"Οχι" σε νέα μέτωπα
Η κυβέρνηση με την επιλογή της ήπιας προσαρμογής των μισθών στα νέα δεδομένα του Ενιαίου Μισθολογίου, επιδιώκει να μη δημιουργήσει νέα κοινωνικά μέτωπα με του δημοσίους υπαλλήλους, ενώ το σχέδιο βρίσκεται πάντα υπό την έγκριση της τρόικας, η οποία θα λάβει γνώση τις επόμενες ημέρες. Τα "μυστικά" του νέου μισθολογίου περιλαμβάνουν τις παρακάτω ρυθμίσεις:
  • Θα καταργηθούν όλα τα επιδόματα και θα παραμείνουν μόνο 5 (οικογενειακό, παραμεθόριων περιοχών, ειδικών συνθηκών εργασίας, επίδομα παραγωγικότητας και σπουδών) εκτός των επιδομάτων αδείας και εορτών.
  • Ολοι οι υπάλληλοι που λαμβάνουν ειδικά επιδόματα θα αποκτήσουν έναν "κωδικό" στη μισθοδοσία τους, που θα ονομάζεται "προσωπική διαφορά" και θα τα περιλαμβάνει στο σύνολό τους.
  • Για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν υψηλά ειδικά επιδόματα (εφοριακοί, τελωνιακοί, υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών) θα τεθεί ανώτατο πλαφόν "προσωπικής διαφοράς", το οποίο θα είναι μικρότερο από το σύνολο των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα.
  • Με βάση τους νέους μισθούς και τη μισθολογική εξέλιξη που θα καθορίσει το Ενιαίο Μισθολόγιο, θα εφαρμοστεί για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το μοντέλο που προτάθηκε στους εφοριακούς. Δηλαδή θα διατηρήσουν το σύνολο των αποδοχών τους και στο μέλλον οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς που θα πραγματοποιηθούν θα αφαιρούνται από το ποσό της "προσωπικής διαφοράς". Ετσι το σύνολο των αποδοχών θα παραμείνει αμετάβλητο.
  • Σε βάθος επταετίας και με την ωρίμανση του Ενιαίου Μισθολογίου προβλέπεται ότι θα έχει επιτευχθεί η εξίσωση των βασικών μισθών για υπαλλήλους ίδιων προσόντων σε όλο το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παράλληλη σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς με στόχο να απαλειφθεί αυτή το 2019 από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Σε βάθος επταετίας και με την ωρίμανση του Ενιαίου Μισθολογίου προβλέπεται ότι θα έχει επιτευχθεί η εξίσωση των βασικών μισθών για υπαλλήλους ίδιων προσόντων σε όλο το Δημόσιο
Χαμένοι οι νεοεισερχόμενοι, ερωτηματικά για τα "ρετιρέ"
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης μεγάλοι "χαμένοι" θα είναι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι, αφού θα αμείβονται μόνο με τον βασικό μισθό και τα σαφώς λιγότερα επιδόματα που θα λαμβάνουν πλέον όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μικρές περικοπές στις συνολικές τους αποδοχές θα υποστούν οι αμειβόμενοι με υψηλά επιδόματα (π.χ. υπάλληλοι υπουργείου Οικονομικών).
Ερωτηματικό παραμένει αν θα διατηρηθούν τα ποσά των προσωπικών διαφορών που θα έχουν απομείνει, μετά την πάροδο της επταετίας και μέχρις ότου ο υπάλληλος συνταξιοδοτηθεί. Συνολικά υπολογίζεται ότι υψηλά επιδόματα λαμβάνει το 10% των υπαλλήλων του Δημοσίου (περίπου 60.000 εργαζόμενοι) τους οποίους αφορά άμεσα η εφαρμογή της "προσωπικής διαφοράς".
Το γεγονός παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εφοριακών κ. Γ. Γρίβας σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε. Ο κ. Γ. Γρίβας δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οι οποίες διαφορές προκύψουν μεταξύ των αμοιβών που θα προβλέπει το νέο μισθολόγιο και των σημερινών μας αμοιβών θα καλυφθούν προς στιγμήν με προσωπική διαφορά. Το ότι καταργείται το ΔΙΒΕΕΤ στους εφοριακούς και δεν θα είναι ένα επίδομα που θα ξεκινά από τα 600 ευρώ και θα καταλήγει στα 1.300 ευρώ όπως σήμερα δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ο υπάλληλος θα έχει δραματική μισθολογική καθίζηση".
Εκτιμήσεις συνδικαλιστών
Συντηρούνται μισθολογικές ανισότητες, εμπόδια στην κινητικότητα
Με την εφαρμογή του σεναρίου που φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση για το Ενιαίο Μισθολόγιο, διατηρούνται οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ υπαλλήλων με ίδια προσόντα και διαμορφώνουν ένα μισθολόγιο πολλαπλών ταχυτήτων: μικρότερες αμοιβές για τους νεοεισερχόμενους, υψηλές αποδοχές για όσους λάμβαναν "γενναία" επιδόματα, διατήρηση της ψαλίδας μεταξύ χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων.
Η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας δεν περιελάμβανε εξοικονομήσεις από το σύνολο του μισθολογικού κόστους (18,5 δισ. ευρώ) με την εφαρμογή του Μισθολογίου.
Ο στόχος για την εξοικονόμηση περίπου 650 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο έχει επιτευχθεί με την οριζόντια περικοπή επιδομάτων που πραγματοποιήθηκε με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
Καθυστέρηση
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στις συναντήσεις με την τρόικα υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά η καθυστέρηση κατάθεσης του Ενιαίου Μισθολογίου για έναν τουλάχιστον μήνα, με την αιτιολογία ότι η εξοικονόμηση των 2 δισ. από το μισθολόγιο που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το 2015 θα πραγματοποιηθεί από τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 151.000.
Από την άλλη πλευρά όμως η διατήρηση των μισθολογικών διαφορών συντηρεί τα εμπόδια στην αύξηση της κινητικότητας των υπαλλήλων μεταξύ των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου για το Επιτελικό Κράτος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστικών στελεχών της ΑΔΕΔΥ το σχέδιο της κυβέρνησης θα διατηρήσει τις μεγάλες ανισότητες στο Δημόσιο, αφού ένας εκπαιδευτικός θα συνεχίζει να αμείβεται κατά μέσο όρο με 900 ευρώ μετά από 3 χρόνια υπηρεσίας τη στιγμή που ένας κλητήρας, υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Οικονομικών με αντίστοιχη προϋπηρεσία μπορεί να λαμβάνει περισσότερα από 2.000 ευρώ λόγω πλέον "προσωπικής διαφοράς".
Το μοντέλο της "προσωπικής διαφοράς" ακολουθήθηκε σε όλες τις απόπειρες των κυβερνήσεων (το 1997 και το 2003) να δημιουργήσουν Ενιαίο Μισθολόγιο διατηρώντας παράλληλα και τις μισθολογικές διαφορές. Η μοναδική προσπάθεια για εξίσωση μισθών των υπαλλήλων ίδιων προσόντων όλων των υπουργείων, που θεωρήθηκε ότι απέδωσε, έγινε το 1984 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Δ. Τσοβόλα. Το 1988 η απόδοση ενός επιδόματος 18.000 δρχ. στους υπαλλήλους του υπ. Οικονομικών τορπίλισε το Ενιαίο Μισθολόγιο. Εκτοτε όλες οι κατηγορίες υπαλλήλων κέρδισαν σειρά επιδομάτων που διατηρήθηκαν στις αποδοχές τους ως "προσωπική διαφορά".
ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ ΑΤΟΛΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιδρούν αντιπολίτευση, ΑΔΕΔΥ και δάσκαλοι
Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, καθώς και κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση του νέου σχεδίου για το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και πρώην πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, κ. Δ. Μπράτης, δήλωσε στο "Eθνος": "Τα σχέδια του μισθολογίου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δεν είναι τίποτε καινούργιο. Αποτελούν προτάσεις μισθολογίου 'παλαιάς κοπής'. Δεν είναι ούτε 'νέο' ούτε 'ενιαίο' το νέο μισθολόγιο που παρουσιάζεται, ούτε καν υλοποιεί τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα θα έχουν την ίδια αμοιβή. Φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά 'τη νύφη' θα την πληρώσουν οι χαμηλότερα αμειβόμενοι υπάλληλοι όπως π.χ. οι εκπαιδευτικοί, που αριθμούν το 1/3 του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων (200.000), για τους οποίους ο μισθός του νεοδιόριστου έχει φτάσει μετά την περικοπή του κινήτρου απόδοσης στα 890 ευρώ! Η μόνη λέξη που μπορεί να πει κανείς για αυτή την κατάσταση είναι η λέξη 'ντροπή'".
Αντίστοιχα το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς χαρακτηρίζει τη διαμόρφωση του νέου "Ενιαίου Μισθολογίου" ως "οπερέτα", αφού όπως αναφέρει "τα σχέδια που δημοσιεύονται διαψεύδονται ολικώς ή μερικώς, κατηγορίες και κλάδοι φαίνεται να εξαιρούνται, υποσχέσεις για όχι νέες μειώσεις μοιράζονται".
Το μόνο βέβαιο αναφέρει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η μείωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων κατά 40%, καθώς από την 1η Ιουλίου έχουν γίνει περικοπές στα χρονοεπιδόματα και πάγωμα των ωριμάνσεων.
Η Δημοκρατική Συμμαχία αντίστοιχα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τον φόβο του πολιτικού κόστους διαχειρίζεται μία μεγάλη μεταρρύθμιση και πραγματοποιώντας επιλεκτικές συμφωνίες ανάλογα με την ισχύ και την παρέμβαση κάθε κλάδου διατηρεί το ίδιο μισθολογικό καθεστώς.

«Παράθυρα» στο ενιαίο μισθολόγιο ανοίγουν Βενιζέλος και Ρέππας

Τελευταία ενημέρωση: 14:41 Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
Περίπου τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση του υπουργού οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Από την ανακοίνωση που εξέδωσε λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι η τελική ρύθμιση θα προβλέπει «παραθυράκια» για μερίδα υπαλλήλων.
  Η κυβέρνηση σχεδιάζει την περικοπή, ενσωμάτωση στο βασικό μισθό ή κατάργηση των περισσότερων από τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο υποστηρίζει ότι "στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου".
Η διαφαινόμενη μείωση μισθών για μεγάλη μερίδα των εργαζομένων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, οι εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι είχαν προγραμματίσει 48ωρη απεργία για χθες και σήμερα, η οποία ανεστάλη, καθώς φέρεται να έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, ότι δεν θα υπάρξει δραματική μείωση των αποδοχών τους
Ωστόσο, δεν είχε γίνει ακόμη σαφές πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να "παντρέψει" υποσχέσεις όπως η παραπάνω με τις εξαγγελίες περί κατάργησης των εργαζομένων δύο ταχυτήτων και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα.
Σήμερα, το υπουργείο γνωστοποίησε ότι μερίδα των απασχολούμενων στο Δημόσιο θα ενταχθεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά). Το πλαφόν της προσωπικής διαφοράς "θα προσδιοριστεί με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας".
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το ζήτημα αφορά στην πράξη περίπου το 10% των υπηρετούντων υπαλλήλων.
Στο ζήτημα της "προσωπικής διαφοράς" αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών, Γιάννης Γρίβας. Ανέβασε, ωστόσο τον αριθμό των υπαλλήλων τους οποίους αφορά η ρύθμιση σε 200-300.000.
"Οι αμοιβές που υπολείπονται για 200-300.000 δημοσίους υπαλλήλους σε σχέση με αυτές που παίρνουν σήμερα, το υπόλοιπο θα καλυφθεί και θα δοθεί ως προσωπική διαφορά, με κάθε αύξηση μισθολογική και με κάθε οριζόντια περικοπή", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5".
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η "προσωπική διαφορά" θα αφορά κυρίως στα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ, τα οποία λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Προβλέπει "ταβάνι" σε αυτά τα επιδόματα, πάγωμα των αυξήσεων τους και σταδιακά και τη μείωσή τους.
Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, το υπουργείο οικονομικών δηλώνει ότι "ως ένα βαθμό, έχουν αντιμετωπιστεί με τις ρυθμίσεις που ήδη έχουν ψηφιστεί για τη μισθολογική ωρίμανση και τα επιδόματα".
Από την 1η Ιουλίου έχουν γίνει περικοπές στα χρονοεπιδόματα και τις υπερωρίες, ενώ έχουν "παγώσει" και οι ωριμάνσεις.
Πολλαπλές ταχύτητες
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο γ.γ. του υπουργείου και πρόεδρος της Επιτροπής Μισθολογίου, Ηλίας Πλασκοβίτης, διευκρίνισε ότι θα υπάρχει διαφορετικό μισθολόγιο για τους παλιούς και διαφορετικό για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους
«Δεν μπορείς να έρθεις με το καλημέρα σας και να πεις σε κανέναν άνθρωπο ότι από αύριο οι αμοιβές σου από 2.500 ευρώ το μήνα θα είναι 1.500 ή θα είναι 1.300", είπε.
Το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. 

ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ - ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ''ΠΕΙΝΟΛΟΓΙΟ'' ΠΑΡΑ ΤΗ ΦΑΚΑ ΤΗΣ ''ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ''!


ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ!
Επί τάπητος τέθηκαν την Τετάρτη οι παράμετροι του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο σε ευρεία σύσκεψη των Ευ.Βενιζέλου και Δ.Ρέππα. Παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν οι τελικές ανακοινώσεις, από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι θα δοθεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά, ώστε να καλυφθούν οι αποκλίσεις που θα προκύψουν από την καταργηση επιδομάτων.

 «Στόχος νέου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η «προσωπική διαφορά» θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως τα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ, τα οποία λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί πλαφόν σε αυτά τα επιδόματα, θα «παγώσουν» οι αυξήσεις τους και, παράλληλα, σταδιακά θα μειώνονται.
Για δε τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο δεν πρόκειται να υπάρξει «προσωπική διαφορά».
Για παράδειγμα, σήμερα πολλές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων λαμβάνουν κάποια ειδικά επιδόματα, τα οποία ποικίλουν ανά υπουργείο. Αυτά καταργούνται για όσους προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα και γι' αυτούς που ήδη υπηρετούν θα διατηρηθούν ως «προσωπική διαφορά». Αυτή η διαφορά θα μειώνεται για ένα μεταβατικό διάστημα το οποίο παραμένει αδιευκρίνιστο και θα μειώνεται όσο θα αυξάνεται ο βασικός μισθός.
Επίσης, αναμένεται να μπει ένα πλαφόν σε αυτή την «προσωπική διαφορά». Αυτό θα αφορά κυρίως στα υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή περίπου στο 10% των ήδη υπηρετούντων.
Την εξέλιξη αποκάλυψε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος των εργαζομένων στις ΔΟΥ, εξηγώντας πως η συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει η προσωπική διαφορά να δίνεται και σε άλλους δημοσίους υπαλλήλους, όχι μόνον όσους υπηρετούν στο συγκεκριμένο υπουργείο.
Ο Γιάννης Γρίβας πρόσθεσε μαλιστα ότι οι μισθολογικές ανισότητες ανάλογα με το φορέα όπου εργάζεται κάθε υπάλληλος θα παραμείνουν, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου.
Πιέσεις Σγουρού
Από την άλλη πλευρά, πιέσεις προς την κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής του νέου μισθολογίου ασκεί, εκτός των άλλων, και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι επικρατεί «μισθολογικό χάος» στις υπηρεσίες των περιφερειών της χώρας. Ο κ. Σγουρός, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδας, σε επιστολή του προς τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Δ. Ρέππα, επισημαίνει τα εξής:
«Μετά την εφαρμογή του 'Καλλικράτη' και την υλοποίηση των προβλεπόμενων μετατάξεων προσωπικού, εξακολουθεί να υφίσταται το φαινόμενο μισθολογικών διαφορών μεταξύ υπαλλήλων ομοίων προσόντων και καθηκόντων που υπηρετούν στον ίδιο οργανισμό, καθώς επίσης μεταξύ αυτών και συναδέλφων τους άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου. Για την άρση των δικαιολογημένων παραπόνων, θεωρούμε απαραίτητη την κατάρτιση και εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου το συντομότερο δυνατό».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το θέμα μισθολογίου – βαθμολογίου αποτελούν νέα επίθεση σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις Δημόσιες Υπηρεσίες και τους πολίτες. Η σύνδεση μισθολογίου – βαθμολογίου και η διαμόρφωσή τους στα πλαίσια των δημοσιονομικών στόχων αποκαλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο ότι το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θέλει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για παρά πέρα περικοπές εισοδημάτων.
Είναι φανερό πλέον ότι το νέο μισθολόγιο όχι μόνο δεν θα δώσει αυξήσεις σε κάποιους υπαλλήλους όπως σκόπιμα διέρρεε η κυβέρνηση αλλά θα περιλαμβάνει πολύ χαμηλούς μισθούς που δεν θα καλύπτουν ούτε τις σημερινές βασικές αποδοχές. Το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο θα ισχύει για τους νέους αλλά και για το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί, το οποίο μάλιστα θα ενταχθεί με προσωπική διαφορά που το ύψος της θα εξαρτηθεί από τις νέες μειώσεις εισοδημάτων που στα πλαίσια του μνημονίου θα αποφασίσει η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο με τη σύνδεση μισθού – βαθμού και την αξιολόγηση θα καταδικάσει την πλειοψηφία των υπαλλήλων σε χαμηλότερα επίπεδα αποδοχών ενώ ταυτόχρονα θα εντείνει τα φαινόμενα κομματικοπελατειακών σχέσεων και υποταγής στο Δημόσιο.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που μέχρι σήμερα έχουν υποστεί μια μείωση εισοδήματος που ξεπερνά το 40%, με μεγαλύτερες μάλιστα μειώσεις λόγω οριζόντιων περικοπών στους χαμηλόμισθους Δημόσιους Υπάλληλους, πρέπει να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.

Αθήνα 24-8-2011

Από τη μεριά της η Ανανεωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Εφοριακών (ΑΣΚΙ), εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ ! ! ! ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥΣ

 Η ΠΑΣΚΕ παίζοντας για άλλη μια φορά το παιχνίδι της κυβέρνησης και έχοντας το βλέμμα της, στις επικείμενες συνδικαλιστικές εκλογές, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ... Τα ψέματα όμως, ιδιαίτερα όταν είναι κραυγαλέα, αποδεικνύονται πολύ γρήγορα και δυστυχώς για την ΠΑΣΚΕ πριν περάσουν οι εκλογές... Στην προκειμένη όμως περίπτωση τα ίδια τους τα κείμενα αποδεικνύουν την συνδικαλιστική τους ΑΛΗΤΕΙΑ...
 
Και συγκεκριμένα...
Στην ανακοίνωση που έστειλε η ΠΑΣΚΕ στους συναδέλφους σήμερα (22.8.2011) αναστέλλοντας την απεργία, αναφέρει ότι υπάρχει δέσμευση απ την πλευρά της κυβέρνησης για τη διασφάλιση του συνόλου των αποδοχών μας...
(Ανακοίνωση ΠΟΕ ΔΟY 22.8.2011 (το πλήρες κείμενο ΕΔΩ)
''....Στη συνάντηση αυτή υπήρξε Δέσμευση τόσο από τον Αναπληρωτή Υπουργό, όσο και απo τον Γενικό Γραμματέα ότι η όποια διαφορά προκύψει μεταξύ των σημερινών συνολικών αποδοχών και των αποδοχών του Νέου Μισθολογίου θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά και σε καμιά περίπτωση δεν θα υπάρξει επιπλέον μείωση των αποδοχών μας.....'')
Στο Δελτίο Τύπου όμως που έστειλε ταυτόχρονα στις εφημερίδες και που ήλπιζε να μην λάβουν γνώση οι συνάδελφοι, αναφέρει ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει ΝΕΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ... προεξοφλώντας και αποδεχόμενη ουσιαστικά και νέες περικοπές...
(Δελτίο Τύπου ΠΟΕ ΔΟY 22.8.2011 (το πλήρες κείμενο ΕΔΩ)
''....Στη συνάντηση αυτή υπήρξε Δέσμευση τόσο από τον Αναπληρωτή Υπουργό, όσο και απo τον Γενικό Γραμματέα ότι με το Νέο Μισθολόγιο δεν θα υπάρξει νέα δραματική μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων του υπουργείου οικονομικών...''
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ το ερώτημα για το τι τελικά δεσμεύτηκε ο υπουργός παραμένει...
Η εμπειρία όμως απ' το πρόσφατο παρελθόν, μας αποδεικνύει ότι για άλλη μια φορά η ΠΑΣΚΕ υποτιμώντας την νοημοσύνη χιλιάδων συναδέλφων, προσπαθεί να μας ξεγελάσει... Άλλωστε μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί η δήλωση του εκπροσώπου της ΠΑΣΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή, μετά από ερώτηση, ότι δεν ζητήσανε και δεν λάβανε γραπτή δέσμευση απ' τον υπουργό, για όλα όσα ισχυρίζονται, μιας και ΔΕΝ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ κάτι τέτοιο...

Ενιαίο μισθολόγιο πολλών ταχυτήτων

Σε μισθολόγιο πολλών ταχυτήτων οδηγεί η εφαρμογή του θεσμού της «προσωπικής διαφοράς», στην οποία προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, με στόχο να μην υπάρξουν υπερβολικές μειώσεις μισθών στους σημερινούς υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους.
Ο θεσμός της προσωπικής διαφοράς θα αναπληρώσει τις απώλειες εισοδήματος που θα προκύψουν στους υπηρετούντες σήμερα δημοσίους από την περικοπή όλων των επιδομάτων του Δημοσίου, πλην τεσσάρων: του οικογενειακού, του επιδόματος ειδικών συνθηκών, του επιδόματος θέσης και του κινήτρου απόδοσης, το οποίο όμως θα δίνεται ως μπόνους μετά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.
Με βάση το μηχανισμό, η σταδιακή μείωση των επιδομάτων, σε διάστημα επταετίας, θα αντισταθμιστεί από ετήσιες αυξήσεις των μισθών -πέραν της εισοδηματικής πολιτικής και των ωριμάσεων-, που θα έχουν ως αποτέλεσμα, στο τέλος της περιόδου, το εισόδημα των υπηρετούντων σήμερα δημοσίων υπαλλήλων να παραμένει αλώβητο.
Με βάση το μηχανισμό του νέου μισθολογίου, η σταδιακή μείωση των επιδομάτων σε διάστημα επταετίας θα αντισταθμιστεί από ετήσιες αυξήσεις των μισθών.
Μάλιστα, για να μπορεί να υποστηριχτεί η ενίσχυση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, στο νέο μισθολόγιο θα υπάρξει πρόβλεψη ότι μαζί με τις μετατάξεις υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο θα μεταφέρεται και το δικαίωμα της προσωπικής διαφοράς.
Το σύστημα αυτό δεν αντιμετωπίζει τις μισθολογικές ανισότητες στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα διατηρεί υπαλλήλους με ίδια προσόντα και πολλές ταχύτητες αμοιβών.
Οι νέοι
Στο κάτω μέρος της κλίμακας, οι πλέον χαμένοι θα είναι οι νεοεισερχόμενοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα είναι ελάχιστοι, αφού οι νέες προσλήψεις θα γίνονται με τον κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Στις νέες προσλήψεις θα υφίστανται μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ειδικών συνθηκών, το επίδομα θέσης και το κίνητρο απόδοσης, το οποίο όμως θα δίνεται ως μπόνους έπειτα από αξιολόγηση.
Παράλληλα, στη μισθολογική τους εξέλιξη θα λαμβάνονται πλέον υπόψη 11 μισθολογικά κλιμάκια, αντί των 18, και κατά συνέπεια θα εισπράττουν ολιγόποσες «ωριμάσεις», δηλαδή αυξήσεις μισθών εκτός εισοδηματικής.
Οι υπηρετούντες
Στη μέση κλίμακα θα βρίσκονται υπηρετούντες υπάλληλοι, για τους οποίους θα εφαρμόζεται η «προσωπική διαφορά», αλλά για μικρά επιδόματα, τα οποία συμπληρώνουν το μισθό τους. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι στην πλήρη απαλοιφή της προσωπικής διαφοράς και της ενσωμάτωσης των επιδομάτων τους στους μισθούς τους, θα παίρνουν τα ίδια χρήματα με σήμερα.
Υψηλά επιδόματα
Στο πάνω μέρος της κλίμακας και στην τρίτη και υψηλότερη ταχύτητα εισοδημάτων του Δημοσίου παραμένουν όσοι σήμερα ευεργετούνται με υψηλά επιδόματα, όπως το ΔΙΒΕΕΤ (εφοριακοί) και ΔΕΤΕ (τελωνειακοί), τα οποία φτάνουν ανάλογα με το κλιμάκιο και το 50% των συνολικών αμοιβών τους. Με το σχεδιασμό που γίνεται, το σύνολο του επιδόματος θα ενταχθεί σταδιακά στους μισθούς, διατηρώντας τους πολύ μπροστά μισθολογικά σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους στο δημόσιο τομέα.
Μια ασφαλιστική δικλίδα για τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους είναι η εφαρμογή της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, που θα μειώσει κυρίως το αριθμό των παλιών και πιο υψηλά αμειβόμενων υπαλλήλων, κατά περίπου 150.000 υπαλλήλους μέχρι και το τέλος του 2015.
Ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι τελευταίοι είναι να υπάρξει πλαφόν ανώτερης αμοιβής σε κάθε ένα κλιμάκιο μισθολογικής εξέλιξης, το οποίο θα υπερβαίνει τις σημερινές τους αμοιβές. Τότε θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν περικοπές στο εισόδημά τους.
Μια οριζόντια περικοπή για τους υπηρετούντες υπαλλήλους είναι και το γεγονός ότι, πλέον, αντί για κλιμάκωση, θα έχουμε αποκλιμάκωση των επιδομάτων, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Αντί δηλαδή να αυξάνονται ανάλογα με την υπηρεσία, θα μειώνονται.
Ολα αυτά συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού, Ντίνου Ρόβλια, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο στόχος είναι το σχέδιο του νέου μισθολογίου να είναι έτοιμο μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα περάσει από την κρίση των ελεγκτών της τρόικας.
Ελπίδες
Η μείωση του αριθμού των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα ως το τέλος του 2015 και η αντικατάστασή τους από υπαλλήλους μερικής απασχόλησης ή άλλου είδους ελαστικής μορφής εργασίας είναι μια από την ελπίδες που διατηρεί το οικονομικό επιτελείο για τη συγκράτηση -σε μόνιμη βάση- του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
ΑΔΕΔΥ Νέα επίθεση στο εισόδημα
Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προκάλεσαν οι πρώτες ανακοινώσεις για το μισθολόγιο. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος, μίλησε για νέα επίθεση σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο.


Χαρακτήρισε το μισθολόγιο - βαθμολόγιο εργαλείο για περαιτέρω περικοπές εισοδημάτων. «Το νέο μισθολόγιο, όχι μόνο δεν θα δώσει αυξήσεις σε κάποιους υπαλλήλους, όπως σκόπιμα διέρρεε η κυβέρνηση, αλλά θα περιλαμβάνει πολύ χαμηλούς μισθούς, που δεν θα καλύπτουν ούτε τις σημερινές βασικές αποδοχές» ,είπε το στέλεχος της ΑΔΕΔΥ.
Σύμφωνα με τον κ. Βρεττάκο, το νέο «μισθολόγιο - φτωχολόγιο» θα ισχύει για τους νέους, αλλά και για το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί, το οποίο μάλιστα θα ενταχθεί με προσωπική διαφορά, που το ύψος της θα εξαρτηθεί από τις νέες μειώσεις εισοδημάτων, που θα αποφασίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου, με τη σύνδεση μισθού - βαθμού και την αξιολόγηση θα καταδικάσει την πλειονότητα των υπαλλήλων σε χαμηλότερα επίπεδα αποδοχών, ενώ ταυτόχρονα θα εντείνει τα φαινόμενα κομματικοπελατειακών σχέσεων και υποταγής στο Δημόσιο.
Στο μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Ρέππα, την ικανοποίηση των εργασιακών και ασφαλιστικών αιτημάτων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιαίτερα θέματα που έχουν σχέση με το ΤΠΔΥ, ενώ ο υπουργός δεσμεύθηκε επιπλέον πως θα αντιμετωπίσει ενιαία το ζήτημα των ΒΑΕ μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Σε συνάντηση που είχε χθες η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ με τον Γιώργο Κουτρουμάνη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ένταξη των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες στον κανονισμό των ΒΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου