Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Χ. Τζαναβάρα από την Ελευθεροτυπία.
Είναι το «κερασάκι» στο μεγάλο πακέτο των προσφορών προς επίδοξους επενδυτές στον τομέα της εξοχικής κατοικίας για αλλοδαπούς, το οποίο ακυρώνει βασικές αρχές της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές. Καθιερώνει πολεοδόμηση με διαδικασίες fast track σε φιλέτα των ελληνικών τουριστικών προορισμών, όπου προβλέπεται να κατασκευαστούν βίλες με αυξημένους όρους δόμησης, που προβλέπονται για ξενοδοχειακές μονάδες.
Είναι όμως και η «συνταγή» που ακολουθήθηκε στην Ισπανία, αφήνοντας απούλητες πάνω από 800.000 κατοικίες και άλλες 200.000 μισοτελειωμένες, ενώ οι δέκα μεγαλύτερες οικολογικές οργανώσεις της χώρας μας είχαν εγκαίρως ενημερώσει τους βουλευτές όλων των κομμάτων ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας στη χώρα μας πρέπει να ξεκινήσει από την ανάδειξη των δεκάδων εγκαταλειμμένων οικισμών.
Εχει ενδιαφέρον ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις ούτε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το οποίο το 2009, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, είχε αντιταχθεί στα περίφημα condo hotels (σ.σ. ανεξάρτητες, συνήθως ιδιόκτητες κατοικίες μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες) που θέσπιζε το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό. Με αυτό τον τρόπο κινδυνεύουν να γίνουν «τσιμέντο» τα μικρά νησιά της Ελλάδας.
Δύο είναι τα στοιχεία με τη νέα ρύθμιση και προκαλούν μεγάλη ανησυχία:
* Μειώνεται στα 100 από τα 150 στρέμματα η έκταση που πρέπει να διαθέτει ένα τουριστικό συγκρότημα για να μπορεί να κατασκευάσει και να πουλήσει ανεξάρτητες κατοικίες.
* Αυξάνεται από 20% σε 30% το ποσοστό επί της συνολικής δόμησης του συγκροτήματος που μπορεί να διατίθεται για κατοικίες. Η αρχική ρύθμιση μάλιστα προέβλεπε 35%.
«Υπάρχει ολόκληρος ο ελληνικός χώρος που πρέπει να σκεφθούμε, αλλά και ο ιδιαίτερος κόσμος των κυκλαδίτικων και μικρών νησιών, τα οποία, λόγω των άκρως ευαίσθητων κλιμάκων τους, χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Επομένως, δεν είναι δυνατή η ενιαία μεταχείριση των νησιών. Πρέπει τα νησιά με εμβαδόν μικρότερο από εκείνο της Λήμνου να εξαιρεθούν εντελώς από την ίδρυση εκείνων των μεγαθηρίων-τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία ανατινάσσουν την κάθε φέρουσα ικανότητα των νησιών, διαστρέφουν το φυσικό τους περιβάλλον και καταστρέφουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, η οποία όμως αποτελεί μέχρι σήμερα τη σχεδόν μοναδική οικονομική τους βάση. Δεν πρέπει στο βωμό της ανάπτυξης, την οποία πρέπει σαφώς να υποστηρίξουμε, να σπαταλήσουμε άλογα τον εθνικό μας πλούτο», επισημαίνει στην «Ε» ο πολεοδόμος Γιάννης Μιχαήλ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, και προτείνει να εξαιρεθούν τα νησιά με επιφάνεια μικρότερη των 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την πρόβλεψη για τουριστικά συγκροτήματα, τα οποία στην ουσία θα αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία τους.
Επιπλέον, με το νέο νόμο, για τον οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τηρεί σιγήν ιχθύος, επέρχονται οι εξής αλλαγές:
* Καταργούνται οι πολεοδομίες και αποκτούν συμβουλευτικό ρόλο, με υποχρέωση να δίνουν μέσα σε 3 ημέρες τους όρους δόμησης που ισχύουν σε κάθε περιοχή στα νέα πολεοδομικά γραφεία, που προβλέπεται να ιδρυθούν από τον ΕΟΤ. Αυτά θα έχουν την αρμοδιότητα της έκδοσης των οικοδομικών αδειών για ακίνητα τουριστικού ενδιαφέροντος!
* Μετατρέπονται οι περιφέρειες σε απλά γνωμοδοτικά όργανα, και μάλιστα, αν δεν καταθέσουν την απόφασή τους μέσα σε 30 ημέρες, προχωρά ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής σε τουριστική.
* Επιτρέπεται η συνέχιση των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων, ακόμη και αν με νεότερους πολεοδομικούς σχεδιασμούς δεν προβλέπονται στην περιοχή τουριστικές χρήσεις. Δεν μπορούν όμως να επεκταθούν, αλλά μόνο να ανακαινίσουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
* Παραδίδεται ουσιαστικά η ζώνη αιγιαλού και παραλίας που βρίσκεται μπροστά σε τουριστικά συγκροτήματα, τα οποία έχουν εκχωρηθεί από το Δημόσιο για την εκτέλεση προσωρινών ή και μόνιμων έργων.
* Παρέχεται η δυνατότητα ακόμη και για προσωρινές ή λυόμενες εγκαταστάσεις με απλή τεχνική έκθεση και με υποχρέωση απομάκρυνσής τους 10 ημέρες μετά το έκτακτο γεγονός για το οποίο κατασκευάστηκαν.
Βεβαίως, προβλέπεται και συγχωροχάρτι για τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει σε τουριστικά καταλύματα. Παρέχεται η δυνατότητα τακτοποίησης χώρων, αρκεί τα συνολικά τετραγωνικά του συγκροτήματος να μην υπερβαίνουν το συντελεστή δόμησης 0,15. Επιπλέον έως το συντελεστή 0,20 ο επιχειρηματίας μπορεί να αγοράσει έκταση στον ίδιο που να καλύπτει τα επιπλέον τετραγωνικά για να ενταχθεί σε πρόγραμμα τακτοποίησης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου