Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Όχι στις Ατομικές Συμβάσεις - Μειώσεις Μισθών

Αναδημοσιεύουμε προκύρηξη του ΣΜΤ για Ατομικές Συμβάσεις - Μειώσεις Μισθών και πως αντιστεκόμαστε www.somtechnik.gr
 Πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων για μειώσεις μισθών και εργοδοτικούς εκβιασμούς. Οι επιχειρήσεις, προχωρούν σε μειώσεις μισθών, απολύσεις και περιστολή δικαιωμάτων, αφού προηγουμένως τους έλυσε τα χέρια η κυβέρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εργοδοτών. Κυβέρνηση, Ε.Ε., κεφάλαιο μας εκβιάζουν και μας εκφοβίζουν. Τους εργαζόμενους για να έχουμε δουλειά και τους άνεργους για να βρούμε δουλειά. Οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν και να υπογράψουμε «ατομική σύμβαση», μας λένε. Με διλήμματα τύπου: «συνολικό κλείσιμο ή μερικές απολύσεις-διαθεσιμότητες», «απολύσεις ή αυξήσεις» που δικαιολογούνται στο όνομα της κρίσης, της πτώσης των πωλήσεων και του κερδών, της ανάγκης για «εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων». Είτε γιατί «η εταιρεία δεν πάει καλά», είτε γιατί δεν δέχεται τη μείωση μισθού, την ελαστική και διευθετούμενη εργασία, ο εργαζόμενος καλείται να πληρώσει την κρίση τους.

Δεν υπογράφουμε!
Ούτε «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις», ούτε ατομικές συμβάσεις – συμφωνητικά, ούτε μειώσεις μισθών και περιστολή των δικαιωμάτων μας.

Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως με τον νόμο 3899/2010, από τον Δεκέμβριο. Με την ψήφισή του τέθηκε σε ισχύ άλλο ένα αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα, που εκτός των άλλων καταργεί όλες τις συλλογικές συμβάσεις των Δ.Ε.Κ.Ο. και στον ιδιωτικό τομέα επεκτείνει την εφαρμογή των περιβόητων «ειδικών επιχειρησιακών» συλλογικών συμβάσεων εργασίας, και μάλιστα για πρώτη φορά θεσπίζοντας την «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχείρησεων» ως κριτήριο.

Σύμφωνα με το νόμο 3899/2010 δίνεται η δυνατότητα να μειωθούν οι μισθοί και τα ημερομίσθια κάτω και από τις κλαδικές συμβάσεις, για ένα χρόνο και με παράταση για έναν ακόμα, ως τα όρια της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης συμπεριλαμβανομένων των τριετιών και το επίδομα συζύγου, και μόνο όμως με τη συμφωνία του επιχειρησιακού σωματείου, εφόσον υπάρχει, και εάν δεν υπάρχει θα πρέπει να συμφωνήσει το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο ή ομοσπονδία. Έτσι, με το νόμο για άλλοθι οι εργοδότες «φέρνουν» παντού ατομικά συμφωνητικά και εκβιάζουν με απολύσεις για την υπογραφή τους.

Πρόκειται για εργοδοτικές σύμβασεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εργοδοτών, που διαλύουν κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος, όπως τα γνωρίσαμε τουλάχιστον έως σήμερα. Οι εργαζόμενοι μπαίνουν στο ... «γύψο» και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ουσιαστική στήριξη της καθεστωτικής αντιπολίτευσης.

Πως αντιστεκόμαστε;
Δεν πρέπει να ανεχτούμε την κατάσταση αυταπατώμενοι ότι μπορούμε να τη βολέψουμε ατομικά. Η εργοδοσία δεν αφήνει καμία χαραμάδα για τέτοιες αυταπάτες. Δεν αναγνωρίζουμε το νόμο αυτό, απαιτούμε την κατάργησή του. Προασπίζουμε συλλογικά τους μισθούς και τα δικαιώματα μας. Προασπίζουμε τη συλλογική σύμβαση του σωματείου μας που ισχύει για όλους μας και γα τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Δεν νομιμοποιούμε τις διαδικασίες τους. Παλεύουμε συλλογικά και με αξιοπρέπεια.
Όταν και εάν κληθούμε από τον εργοδότη μας σε διαβούλευση, συναίνεση ή συμφωνία προκειμένου να υπογράψουμε οποιασδήποτε μορφής «σύμβαση», πράττουμε τα εξής:
Πρώτο, δεν υπογράφουμε επί τόπου! Αρνούμαστε να συμφωνήσουμε το οτιδήποτε σε ατομική βάση, πριν να ενημερώσουμε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, απαντώντας ότι αυτό έχει δικαίωμα να το κάνει μόνο η συλλογική μας εκπροσώπηση σε συμφωνία μαζί μας.
Δεύτερο, καταγγέλλουμε την εργοδοτική πρόθεση «κατάργησης» της ισχύουσας Συλλογικής σύμβασης στο σωματείο μας, και το καλούμε να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, να διευκολύνει την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης και να έρθει σε επαφή με την εργοδοσία απαιτώντας την ανάκληση των μεθοδεύσεών της.
Τρίτο, ενημερώνονται οι συνάδελφοι για την ανάγκη να μην υπογράψει κανείς τίποτα κατά μόνας και καλούμε σε σύσκεψη των εργαζόμενων στον εργασιακό χώρο, ανεξάρτητα ειδικότητας, με την κάλυψη του σωματείου. Οι μισθοί μας είναι αδιαπραγμάτευτοι, όσο αδιαπραγμάτευτο ήταν για την εργοδοσία να μη μοιράζεται τα κέρδη της με το προσωπικό της. Δεν ανεχόμαστε να μοιραστούμε την όποια χασούρα! Δεν προκαλέσαμε εμείς την κρίση, δεν την πληρώνουμε εμείς.
Τέταρτο, σε περίπτωση που η εργοδοσία δεν υποχωρεί από το σχέδιο πετσοκόμματος των μισθών μας ή απόλυσης συναδέλφων, δε λυγίζουμε, δε διαλέγουμε τον ατομικό δρόμο, που θα μας οδηγήσει στο ατομικό... λιντσάρισμα από την εργοδοσία. Επιμένουμε συλλογικά! Άλλωστε, χωρίς συναίνεση και υπογραφή κλαδικού σωματείου, δεν μπορεί να προχωρήσει η εργοδοσία.
Πέμπτο, απαιτούμε απόλυτη κάλυψη και στήριξη όλων των οικείων σωματείων, καλούμε σε ενεργή εκδήλωση αλληλεγγύης όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, αποφασίζουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και καταγγέλλουμε δημοσίως την εργοδοτική προσπάθεια περιστολής των δικαιωμάτων μας.

Τι πρέπει ακόμα να γνωρίζουμε:

Σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, οι μισθοί νόμιμοι ή συμβατικοί, προστατεύονται και δεν μπορούν να μειωθούν μονομερώς.
Νόμιμος μισθός είναι αυτός που ορίζεται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αποτελεί το ελάχιστο όριο που δικαιούται ο εργαζόμενος. Συμβατικός μισθός είναι αυτός που ορίζεται από ατομικές συμφωνίες ή από επιχειρησιακή συνήθεια και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του νόμιμου μισθού. Ακόμα και αν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο η συμφωνία αυτή είναι άκυρη.
Οι μισθοί νόμιμοι ή συμβατικοί θα πρέπει να καταβάλλονται στο συγκεκριμένο χρόνο που έχει συμφωνηθεί και στο ακέραιο, σε διαφορετική περίπτωση είτε αυτό  αφορά καθυστέρηση καταβολής μισθού, είτε αφορά περικοπή μισθού, αυτά συνιστούν ποινικό αδίκημα.
Στην μη καταβολή μισθού νόμιμου ή συμβατικού, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να προβεί σε επίσχεση εργασίας μέχρι να του καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό.
Ο εργοδότης που δεν καταβάλει τις αποδοχές των εργαζομένων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματικά ποσά και εάν η μήνυση γίνει στο χρόνο που έπρεπε να καταβάλλονται οι μισθοί, δηλ. την ίδια ή την επομένη μέρα η από την συμφωνηθείσα ημερομηνία καταβολής,τότε το αδίκημα είναι αυτόφωρο.
Δικαίωμα μήνυσης κατά του εργοδότη που παραβαίνει το νόμο αυτό έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα συνδικάτα και οι επιθεωρήσεις εργασίας.
Οι επιθεωρήσεις εργασίας υποχρεούνται να ανταποκρίνονται  στο αίτημα των εργαζομένων και  να ζητούν την ποινική δίωξη του εργοδότη όταν αυτός αρνείται να καταβάλει τους μισθούς.
Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα επίσης να προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια και να απαιτήσουν κάθε διαφορά στο μισθό έως και 5 χρόνια πριν συνυπολογίζοντας ακόμα και τις διαφορές που επήλθαν στα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, επίδομα άδειας, υπερωρίες, νυχτερινά, κ.λ.π.
Οι εργαζόμενοι που δεν υποκύπτουν στις πιέσεις και για το λόγο αυτό απολύονται, έχουν δικαίωμα και θα πρέπει μέσα σε 3 μήνες να διεκδικήσουν και δικαστικά την επαναπρόσληψή τους καθώς και τους μισθούς υπερημερίας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ιστορικής σημασίας. Καταργούνται δικαιώματα δεκαετιών, επιστρέφουμε στον εργασιακό μεσαίωνα, φτιάχνουν ένα κολασμένο κόσμο για τα παιδιά μας. Η εργοδοσία περιφρουρεί τα κέρδη της συμπιέζοντας τους μισθούς μας. Στο όνομα του δημόσιου χρέους, αυξάνει τις ιδιωτικές καταθέσεις της! Στο όνομα των όποιων σημερινών ζημιών, θέλει να μας χρίσει ...συνέταιρους, αποσιωπώντας ότι πριν τις ζημίες υπήρχαν και κέρδη.

Να διαλέξουμε την αγωνιστική διέξοδο, που είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Να ενισχύσουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας. Με μαζικό, αποφασιστικό και πρακτικό τρόπο αρνηθούμε να πληρώσουμε την κρίση που μας φόρτωσαν. Να κάνουμε την οργή μας για τα δισεκατομμύρια που χαρίζουν στο κεφάλαιο, την αγανάκτηση για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, δύναμη κρούσης με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Να κάνουμε τη διαμαρτυρία μας δύναμη σύγκρουσης και ανατροπής.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ - ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ.
Να παλέψουμε ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της κλαδικής μας σύμβασης από την εργοδοσία. Για κανονικές προσλήψεις για όλους τους μισθωτούς που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
Μαζί με όλους τους εργαζόμενους να χαράξουμε μία γραμμή ανυποχώρητης πάλης για:
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ – ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου