Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Κινητοποίηση Ανέργων στο ΤΣΜΕΔΕ στις 31/3

Αναδημοσιεύουμε από το ΣΜΤ 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Τη Δευτέρα 14/3/2011 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνέλευση ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων τεχνικών του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Η συζήτηση που έγινε αποτελεί τη συνέχεια της προηγούμενης προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε στις 21/2/2011 στα πλαίσια του σωματείου. Στη συζήτηση διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
Η πραγματικότητα εργαζομένων και ανέργων είναι πιο δύσκολη από ποτέ. Τα μέτρα που ετοιμάζονται για τους ανέργους συμπεριλαμβάνουν περικοπή του ήδη πενιχρού επιδόματος ανεργίας και επιβολή ιδιαίτερων προϋποθέσεων για τον περιορισμό των δικαιούχων. Την στιγμή που οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, η κυβέρνηση και η τρόικα απαντούν με το ψαλίδισμα των ελάχιστων παροχών που έχουν απομείνει. Παράλληλα, η κυβέρνηση στηρίζει απροκάλυπτα την εργοδοσία με ένα πλήθος προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (και όχι μόνο) που έχει μετατραπεί σε οργανισμό επιδότησης των επιχειρηματιών και επιβολής μιας τεράστιας ζώνης ευέλικτης κι ελαστικής εργασίας.
Στον τεχνικό κλάδο, ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και όμως οι μεγάλες τεχνικές εταιρίες, καταφέρνουν να βγάζουν και τώρα υπέρογκα κέρδη εκμεταλλευόμενες δημόσιους χώρους, εθνικές οδούς και χωματερές που τις βαφτίζουν ΧΥΤΑ. Στην πληροφορική και στις τηλεπικοινωνίες ο κανόνας είναι οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η καταπάτηση Συλλογικών Συμβάσεων και μάλιστα σε εταιρείες-μεγαθήρια με τεράστια μεγέθη κερδοφορίας. Τα κρούσματα μερικής απασχόλησης πληθαίνουν, καθώς και οι περιπτώσεις που νέοι συνάδελφοι υποχρεώνονται να δουλεύουν κάτω από τα όρια του βασικού μισθού. Η εργοδοσία με την στήριξη κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ ξηλώνουν το ένα μετά το άλλο κάθε δικαίωμα και κατάκτηση, για να διατηρήσουν τα κέρδη τους.
Σχετικά με την ιδιαίτερη δουλειά που πρέπει να κάνει το σωματείο μας στο ζήτημα της οργάνωσης των ανέργων, η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς η εκτίναξη των απολύσεων, η μαύρη εργασία, η απλήρωτη εργασία και οι εκβιασμοί που δέχονται μια σειρά συναδέλφων συμπληρώνει το παζλ της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται. Γι αυτό η προσπάθεια αυτή πρέπει να προχωρήσει και να μονιμοποιηθεί, για να συμβάλλει στη διεκδικήσεις και τις μορφές πάλης των ανέργων, τόσο για τα μέλη του Σωματείου όσο και για όλους τους τεχνικούς.
    Στη συνέλευση συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
  • Να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ στις 31/3, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των άνεργων μηχανικών (πχ επίδομα ανεργίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατάργηση των εισφορών γα τους ανέργους).
  • Να απευθυνθούμε σε όλα τα σωματεία και στο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων για να μπορέσουνε από κοινού να παλέψουμε ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία. Θεωρούμε πως τα σωματεία πρέπει να οργανώσουν στο μερίδιο που τους αναλογεί την παρέμβαση τους για αυτό το ζήτημα. Με τη συμβολή τους στην δημιουργία μορφών οργάνωσης των ανέργων, που θα συζητήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διεκδικήσεων και άμεσες μορφές πάλης. Σε αυτή την κατεύθυνση να προετοιμάσουμε μία μεγάλη κοινή συγκέντρωση για τα δικαιώματα όλων των ανέργων.
  • Στην παραπάνω κατεύθυνση επιδιώκουνε ιδιαίτερα το συντονισμό με σωματεία του κλάδου (κατασκευές, πληροφορική τηλεπικοινωνίες κα) για τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου αγώνα, σον κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία
    Για όλα αυτά αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οι άνεργοι τεχνικοί οργανωνόμαστε στο σωματείο μας και παλεύουμε για:
  • Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας, ίσο με τον βασικό μισθό για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις (παλιοί ή νεοεισερχόμενοι). Δικαίωμα επιδόματος ανεργίας σε όσους δουλεύουν με «μπλοκάκι» και απολύονται, απαλλαγή τους από τις εισφορές. Άμεση αναγνώριση από το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΕΒΕ και τον ΟΑΕΔ όλων των άνεργων μηχανικών και τεχνικών. Η ασφάλιση είναι υποχρέωση των εργοδοτών και του κράτους και όχι των εργαζομένων και των ανέργων.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων των ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα χρόνια.
  • Επίδομα ανεργίας ίσο με το βασικό για τους τεχνικούς που εργάζονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
  • Πάγωμα όλων των χρεών –δανείων των ανέργων. Μείωση των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου, δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους.
  • Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και κατάργηση επισφαλούς εργασίας. Απαγόρευση των απολύσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη 4) ΣΤΙΣ 31/3/2011, στις 7 πμ
Οι άνεργοι τεχνικοί οργανωνόμαστε στο Σωματείο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου