Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Διαμαρτυρία του ΣΑΘ στην είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης

Αναρτούμε video από τη διαμαρτυρία ενάντια ενάντια στο νόμο κατάργησης των κατώτατων αμοιβών των μηχανικών, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή, την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα, το Σάββατο 19.3.2011.
Η Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΘ που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 2011, και στα πλαίσια του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αρχιτεκτόνων που διεξήχθει στο Ζάππειο, στην Αθήνα, από 17 έως 21/3/2011. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου και το ψήφισμα της Συνέλευσης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (ΣΑΘ) πραγματοποίησε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στο κτίριο του ΤΕΕ, στις 10 Μαρτίου 2011 με θέματα:
  • Επιπτώσεις στην άσκηση του επαγγέλματος από την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών
  • Σχεδιασμός δράσεων για την απόσυρση του νέου Νόμου
Η Γ.Σ. κατέληξε ομόφωνα σε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο, η ένταξη του επαγγέλματος του μηχανικού στις ρυθμίσεις για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων είναι εντελώς αυθαίρετη.
Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των αρχιτεκτονικών μελετών εισάγει την εσφαλμένη αντίληψη ότι η αρχιτεκτονική μελέτη είναι μια εμπορική πράξη και όχι πνευματική εργασία που σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια ασφάλεια, την ποιότητα παραγωγής του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος και την ιστορική κληρονομιά της χώρας. Είναι δε η αρχή για επικείμενες αλλαγές στον τεχνικό κλάδο, με τις οποίες θα κλείσει η πόρτα του επαγγέλματος για την μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών.
Διαπιστώνεται παράλληλα ότι η λογική της ανάθεσης στο ΤΕΕ της διαχείρισης των επαγγελματικών ζητημάτων δεν οδήγησε πουθενά. Ο ΣΑΘ αναλαμβάνει πρωτοβουλία συντονισμού με τους υπόλοιπους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών και καλεί όλα τα μέλη του σε σειρά κινητοποιήσεων με στόχο την κατάργηση του νέου Νόμου.
Συγκεκριμένα:
1. Εκδήλωση διαμαρτυρίας και προβολή των θέσεων του Συλλόγου στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου (Σάββατο 19/03_12:30) – αποκλεισμός της εισόδου του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα, για μία ώρα.
2. Κοινοποίηση της απόφασης στο ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ και σε όλους του Συλλόγους και Περιφερειακά Τμήματα Αρχιτεκτόνων της χώρας, με κάλεσμα για στήριξη των κινητοποιήσεων.
3. Ανοιχτή εκδήλωση σε συντονισμό με άλλους επιστημονικούς συλλόγους και συνδικαλιστικές οργανώσεις μηχανικών.
4. Αποκλεισμό του Δημαρχείου, σε συντονισμό με τους άλλους συλλόγους.
5. Συλλογική παράσταση του ΣΑΘ στην επόμενη Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ-ΤΚΜ, με κατάθεση της απόφασης της ΓΣ και απαίτηση για ένταξη της στα θέματα Ημερήσιας Διάταξη.
6. Διεκδίκηση ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα Μέσα της πόλης, για την προβολή των θέσεων του ΣΑΘ.
7. Σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας εποπτείας της πορείας διαβούλευσης του ΤΕΕ με την πολιτεία για την εφαρμογή του Νόμου.
8. Κάλεσμα προς τους επιστημονικούς συλλόγους και λοιπούς φορείς των Μηχανικών της πόλης για την δημιουργία συντονιστικού φορέων μηχανικών, προκειμένου να οργανωθεί ο παρατεταμένος αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής .
Η Πρόεδρος 

 
Ψήφισμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης στις 10 Μαρτίου 2011
Η ένταξη του επαγγέλματος των μηχανικών στις ρυθμίσεις για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων είναι εντελώς αυθαίρετη, καθώς το επάγγελμα του μηχανικού είναι ανοιχτό, μεταξύ όλων των επαγγελμάτων στην Ελλάδα.
Η θέσπιση της ελάχιστης αμοιβής μηχανικού που ισχύει από το 1953 αποτελεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και λειτουργεί όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τους μισθωτούς. Η κατάργησή της εισάγει τους κανόνες της ανεξέλεγκτης ελεύθερης αγοράς στο επάγγελμα του μηχανικού, με απροσμέτρητες συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια ασφάλεια.
Σε συνδυασμό δε, με την κατάρρευση των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών για τις μελέτες και τις κατασκευές, την έλλειψη προδιαγραφών και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, θα έχει ως συνέπεια την ισοπέδωση και τον ευτελισμό του παρεχόμενου έργου εις βάρος της ασφάλειας, της αισθητικής και της οικονομίας των τεχνικών έργων.

Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των αρχιτεκτονικών μελετών προσπαθεί να εισάγει την αντίληψη ότι η αρχιτεκτονική μελέτη είναι μια εμπορική πράξη και όχι πνευματική εργασία που η αξία της προστίθεται ως υπεραξία στο σχεδιαζόμενο έργο.
Ειδικότερα για την αρχιτεκτονική μελέτη πρέπει να τονιστεί η άμεση σχέση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με τη δημόσια ασφάλεια, την ποιότητα παραγωγής του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος και την ιστορική κληρονομιά της χώρας.

Η αμοιβή της μελέτης αντιστοιχεί στο 3% - 5% του κόστους ενός έργου, ενώ η μελέτη αποτελεί την καθοριστικότερη παράμετρο διαμόρφωσης του τελικού κόστους κατασκευής και λειτουργίας του. Οποιαδήποτε μείωση της αμοιβής θα έχει μηδαμινή επίπτωση στον καταναλωτή, ενώ είναι αδύνατο να αντισταθμίσει την αύξηση του κόστους των δομικών υλικών (μόνο κατά το 2010 -έτος βαθιάς ύφεσης- το κόστος αυτό αυξήθηκε κατά 3,5%) και άλλων επιβαρύνσεων. Όμως, μια αξιόπιστη και υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών μελέτη μπορεί να μειώσει σημαντικά (ακόμη και πάνω από 30%) το τελικό κόστος κατασκευής αλλά και λειτουργίας ενός έργου, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες και τις απαιτήσεις για ασφάλεια, αντοχή του έργου και εξοικονόμηση ενέργειας.
Στην Ευρώπη, στις εννέα από τις δέκα χώρες ισχύει διατίμηση στις αμοιβές των μηχανικών και είναι δεσμευτική η προσδιορισμένη αμοιβή σε τέσσερις χώρες, μια από τις οποίες είναι η Γερμανία.

Το νομοσχέδιο αναθέτει στο ΤΕΕ, την περιφρούρηση της λογικής απόκλισης από τη νόμιμη αμοιβή, μέσω πρακτικά ανεφάρμοστων πειθαρχικών ρυθμίσεων. Επίσης αναγνωρίζει την ανάγκη των ελάχιστων αμοιβών, τις οποίες βαφτίζει ως νόμιμες, αλλά μόνο για να εισπράττονται οι κρατήσεις και οι εισφορές. Καταργεί το όριο της έκπτωσης 20% στις μελέτες δημοσίου ενδιαφέροντος και δημιουργεί μια ακόμα παράμετρο απορρύθμισης στο πλαίσιο εκπόνησης των μελετών του δημοσίου. Κατά τα άλλα εισάγει τον ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό των αμοιβών, ο οποίος πιστεύουμε απόλυτα ότι θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, στην ποιότητα και το κόστος του παραγόμενου τεχνικού έργου και ταυτόχρονα θα επιφέρει μακροπρόθεσμα απροσμέτρητες συνέπειες στη δημόσια ασφάλεια, την ποιότητα του περιβάλλοντος και την οικονομία των έργων.

Η κατάργηση του Κώδικα αμοιβών ήταν το πρώτο βήμα. Στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» η κυβέρνηση έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις και παρακαταθήκες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως η αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος, η ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Έργων και η συγκέντρωση του τεχνικού έργου σε λίγους κατασκευαστικούς ομίλους. Η πολιτική αυτή όχι μόνο δεν έφερε τίποτε θετικό για τους εργαζόμενους μηχανικούς, αλλά αντίθετα αποτέλεσε σημαντικό μοχλό για τη δραματική χειροτέρευση της θέσης τους.

Σε πλήρη συμφωνία με το πνεύμα των αλλαγών η επικείμενη δημιουργία του νεοπροβληθέντος από το ΤΕΕ, μητρώου συντελεστών ιδιωτικών έργων, έρχεται να κλείσει την πόρτα του επαγγέλματος για την μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών (η τροπή που πήρε η υπόθεση της πιστοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών είναι ενδεικτική).
Η λογική της ανάθεσης στο ΤΕΕ της διαχείρισης των επαγγελματικών ζητημάτων δεν οδηγεί πουθενά. Είναι δυστυχώς φανερό από τις τελευταίες εξελίξεις ότι η Διοίκηση του ΤΕΕ όχι μόνο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων αλλά κάνει και προτάσεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση, προσπαθώντας να επιπλεύσει το ίδιο ως φορέας πιστοποίησης, διασφαλίζοντας κυρίως τους πόρους του (το 2% επί των αμοιβών).
O ΣΑΘ καλεί την διοίκηση του ΤΕΕ να αφήσει στην άκρη την κρυφή (από τα μέλη του) ατζέντα τον συνομιλιών με το υπουργείο με βάση την οποία πιθανόν το ίδιο ως μηχανισμός θα επιβιώσει, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών θα οδηγηθεί στη εξαθλίωση.
O ΣΑΘ καλεί όλα τα μέλη του σε σειρά κινητοποιήσεων με στόχο την κατάργηση του νέου Νόμου:
  • Να υπερασπιστούμε όχι το συντεχνιακό μας συμφέρον, αλλά το θεσμοθετημένο πλαίσιο αμοιβών που μας επιτρέπει να εργαζόμαστε με πλήρη ανάληψη των αστικών και ποινικών ευθυνών μας. Το διαυγές και θεσμοθετημένο πλαίσιο αμοιβής και εκπόνησης των μελετών και επίβλεψης των έργων, δημόσιων και ιδιωτικών που επιτρέπει στους μηχανικούς την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας με όρους αξιοπρέπειας.
  • Να ενημερώσουμε την κοινωνία για τον ιδιαίτερο ρόλο του Aρχιτέκτονα στην παραγωγή και διασφάλιση της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος που σχετίζεται με την φυσική και ιστορική κληρονομιά και αποτελεί τον διαρκή πλούτο της χώρας. Ότι η Aρχιτεκτονική πρέπει να ασκείται μόνο από Aρχιτέκτονες κι αυτό είναι προς όφελος της κοινωνίας.
  • Να αποτρέψουμε συλλογικά την μεθόδευση που επιχειρεί να εξοντώσει τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και να τους οδηγήσει βίαια σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ του ΣΑΘ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου