Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Συνταξιοδότηση μηχανικών μητέρων ανηλίκων τέκνων

Αναδημοσιεύουμε επιστολή  προς τη Διοικούσα Επιτροπή ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ την οποία υπογράφουν συναδέλφισσες ζητώντας την εφαρμογή της πρόωρης συνταξιοδότησης γυναικών με ανήλικα τέκνα. Παρά τη συνολική μας απόρριψη προς τον απαράδεκτο πρόσφατο Νόμο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό (θα αναδημοσιεύσουμε κάποια στιγμή την κριτική μας) θεωρούμε πως το αίτημα είναι δίκαιο και θα μπορούσε να ληθεί, δύνοντας τη δυνατότητα - στα πλαίσια της ισοτιμίας με τα υπόλοιπα Ταμεία - στις μητέρες ανήλικων τέκνων να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα.
   
ΘΕΜΑ        Συνταξιοδότηση μηχανικών μητέρων ανηλίκων τέκνων
 
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι συνάδελφοι μέλη της Διοικούσας Επιτροπής
 
Με την παρούσα επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας το θέμα της συνταξιοδότησης μηχανικών μητέρων ανηλίκων τέκνων. Όπως θα γνωρίζετε με το νέο ασφαλιστικό που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο (ν. 3863/2010) ρυθμίζονται τα συνταξιοδοτικά θέματα όλων των κλάδων των ασφαλισμένων. Στο πλαίσιο αυτό, ρυθμίζονται και θέματα που αφορούν σε μητέρες με ανήλικα τέκνα.
 
Ειδικότερα, στο άρθρο 10, παρα. 17, εδάφιο δ. γίνεται αναφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μητέρων ανηλίκων τέκνων ασφαλισμένων σε κλάδους κυρίας ασφάλισης – σύνταξης αυτοαπασχολουμένων για τη λήψη πλήρους ή/και μειωμένης σύνταξης. Παρότι η διατύπωση του νόμου είναι σαφής, και δεν εξαιρεί κάποια κατηγορία αυτοαπασχολουμένων, το Τμήμα Συντάξεων του Ταμείου μας ενημέρωσε ότι αναμένει διευκρινίσεις από το Υπουργείο για το κατά πόσο το ΤΣΜΕΔΕ υπάγεται στη συγκεκριμένη ρύθμιση, με την αιτιολογία ότι οι μέχρι σήμερα καταστατικές διατάξεις του Ταμείου δεν περιελάμβαναν σχετική πρόβλεψη για μητέρες με ανήλικα τέκνα.
 
Όπως πιθανόν γνωρίζετε, μέχρι σήμερα ουδεμία πρόβλεψη υπήρχε για τις μηχανικούς μητέρες ανηλίκων, αποτελώντας τη μοναδική κατηγορία εργαζομένων μαζί με αυτή των γιατρών, για τις οποίες το Ταμείο τους δεν έχει συμπεριλάβει σχετικές ρυθμίσεις στις καταστατικές του διατάξεις. Όλα τα λοιπά ταμεία, ακόμα και αυτό των νομικών, που ήδη ανήκει στο ΕΤΑΑ, είχαν και εξακολουθούν να έχουν σε ισχύ έως τις 31/12/2010 -μέχρι δηλαδή την μετάπτωση στο νέο ασφαλιστικό από 1/1/2011- ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μητέρες με ανήλικα.
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι στις προθέσεις της Διοικούσας να υποστηρίξει το εύλογο αίτημά μας να εφαρμοστεί ο νόμος ως έχει και να μην επιτρέψει την εξαίρεση των γυναικών μηχανικών από τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού, με τις οποίες για πρώτη φορά επιχειρείται η ισονομία και ίση μεταχείριση όλων των ασφαλισμένων ανεξαρτήτως ταμείου και κλάδου.
 
Ήδη, ακόμα και για τις συναδέλφους που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού, αλλά εάν άνηκαν σε οποιοδήποτε άλλο ταμείο θα κατοχύρωναν δικαίωμα έως τις 31/12/2010, θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάλυψής τους με νομοθετική ρύθμιση, στο πλαίσιο πάντα της ίσης μεταχείρισης και ισονομίας, έστω και τώρα την ύστατη στιγμή όπου το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό πλαίσιο αλλάζει άρδην.
 
Προς στήριξη του ανωτέρω αιτήματός μας, αξίζει να αναφερθεί ότι βάσει των στατιστικών στοιχείων του Ταμείου, οι γυναίκες οι ευρισκόμενες μεταξύ 44-55 ετών (ηλικιακό εύρος στο οποίο ανήκουν οι συνάδελφοι που ενδεχομένως κατοχυρώνουν δικαίωμα) αριθμούν από 700 έως 900 άτομα, και συνεπώς η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων θα αφορά σε περίπου 100 συναδέλφους για τις οποίες θα συντρέχουν αθροιστικά όλες οι προϋποθέσεις του νόμου.

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες και ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

3 σχόλια:

  1. -Καλά τρώγανε και πίνανε οι μηχανικοί..... τώρα ξύπνησαν?.... και θέλουν σύνταξη.
    -Οι συνταξιούχοι μηχανικοί που δεν ενδιαφέρθηκαν για το όλο θέμα να υποβληθούν στο χρηματικό κόστος δικαστικής προσφυγής για την εξομοίωση των νέων μηχανικών με το ταμείο Νομικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τρώγανε και πίνανε οι μηχανικοί?

    οι γενικεύσεις ποτέ δε βοήθησαν στην κατανόηση της πραγματικότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2014 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ?
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή