Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Να καταργηθεί άμεσα ο νέος φορολογικός νόμος Χατζηδάκη!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfrXI8jTC9zXaea9tHhrF0_eNZ5X7Xw6oHB-zwJFJiX5QhFEA/viewform

Να καταργηθεί άμεσα ο νέος φορολογικός νόμος Χατζηδάκη!

Η ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου Χατζηδάκη έρχεται να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα αποκλειστικά στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές και μικρές επιχειρήσεις, αυξάνοντας τη φόρολογία τους μέχρι και 150%.

Ο νέος νόμος επιβάλλει ελάχιστο (τεκμαρτό) φορολογητέο εισόδημα, το οποίο θα καθορίζεται με βάση το μικτό ετήσιο εισόδημα ενός μισθωτού, δηλαδή με βάση την σχέση: κατώτατος μισθός μισθωτού x 14 μισθούς, ενώ προβλέπονται και προσαυξήσεις με βάση τα χρόνια εργασίας. Αυτό ουσιαστικά καταργεί την ουσία του ελεύθερου επαγγέλματος, που θέλει μια ατομική επιχείρηση να μην καταγράφει απαραίτητα κάθε χρονιά τα ίδια κέρδη ή και να καταγράφει και ζημιές.

Επιπλέον η αυθαίρετη συσχέτιση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία με αυτό του μισθωτού και η φορολόγησή του με βάση αυτό, δημιουργεί διαρκή συγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στα στρώματα των κατώτερα αμοιβόμενων εργαζόμενων, ενώ υπό καθεστώς πληθωρισμού και αύξησης του βασικού μισθού, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα βλέπει στο διηνεκές το τεκμαρτό φορολογητέο του εισόδημα να αυξάνεται, ανεξαρτήτως του πραγματικού του κύκλου εργασιών.

Αντίθετα, ο νόμος δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για τα μεγάλα εισοδήματα (των άνω των 50.000), θεωρώντας ότι αυτά δεν φοροδιαφεύγουν(!).

Το νέο φορολογικό, σε συνδυασμό και με τις συνεχείς αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργεί ασφυκτικές οικονομικές προϋποθέσεις για την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος και οδηγεί στη βίαιη μείωση των ποσοστών αυτοαπασχόλησης και στο κλείσιμο βιβλίων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων. Ο στόχος δεν είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων (καθώς ακόμη και η προβλεπόμενη απόδοση είναι μικρή), αλλά η έξοδος από το επάγγελμα των πιο αδύναμων, ώστε να μείνει η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα της περιόδου στις μεγάλες εταιρείες και γραφεία.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αδράνησε εντελώς, κόντρα στο συμφέρον των μελών του, και, πέρα από μια ανακοίνωση ενάντια στο νόμο, δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία για να την κατατεθεί το νομοσχέδιο.

  • Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του νέου φορολογικού Νόμου Χατζηδάκη!

  • Απαιτούμε το ΤΕΕ να στηρίξει τις αποφάσεις του και με πράξεις. Συγκεκριμένα:

  1. Να προχωρήσει σε ενημερώσεις όλων των μελών του για τις άμεσες επιπτώσεις του νέου φορολογικού, όπως έγινε σε πλήθος άλλων πληττόμενων κλάδων.
  2. Να δράσει ενωτικά και μαχητικά σε συντονισμό με άλλους κινητοποιούμενους κλάδους και ειδικά τους δικηγόρους, που βρίσκονται σε συνεχιζόμενες αποχές.
  3. Να κηρύξει αποχές και να κλείσει τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαχειρίζεται, ως μέσο πίεσης μπροστά στην υπό εξέλιξη εξόντωση μεγάλης μερίδας των μελών του.

1 σχόλιο:

  1. To TEE δεν "αδράνησε" απλά λειτούργησε σαν πιστός υπάλληλος του ΥΠΕΝ. Μη ξεχνάμε ότι είναι "πάροχος ηλεκτρονικών υπηρεσιών" στο ΥΠΕΝ και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή