Τρίτη 9 Μαΐου 2023

GREEN PROPERTIES: Σημαντική κατάκτηση στον αγώνα ενάντια στις μαζικές εκδικητικές απολύσεις!

GREEN PROPERTIES : ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!


Οι επαναλαμβανόμενες μαζικές κινητοποιήσεις του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, ενάντια στις μαζικές εκδικητικές απολύσεις συναδέλφων/ισσών από τη Green Properties, έφεραν μια σημαντική κατάκτηση για τους απολυμένους εργαζόμενους. Η εταιρεία υποχρεώθηκε να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα του Γενάρη, να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές και επιπλέον αποζημίωση απόλυσης σε κάθε απολυμένο/η.

Στο διάστημα που μεσολάβησε απ’ τα τέλη Γενάρη μέχρι σήμερα, οι απολυμένοι/ες, ανάμεσα τους και μητέρες μικρών παιδιών, αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εργασία ώστε να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους. Οπότε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων το αίτημα για επαναπρόσληψη τους, με τη θέληση και των απολυμένων, μετατράπηκε σε αίτημα καταβολής του συνόλου των δεδουλευμένων και αποζημιώσεων απόλυσης.

Η έκβαση αυτής της μάχης έχει ευρύτερη σημασία για τους μισθωτούς μηχανικούς – τεχνικούς που εργάζονται αμοιβόμενοι με μπλοκάκι στον κλάδο των Κατασκευών, των Μελετών αλλά και ευρύτερα στις εταιρείες Παροχής Επιστημονικών & Τεχνικών Υπηρεσιών.

Η Green Properties εξαρχής αρνούνταν ακόμα και να συνομιλήσει με το Σωματείο ως εκπρόσωπο των εργαζομένων. Βάφτιζε τους απολυμένους «εξωτερικούς συνεργάτες» των οποίων δήθεν «έληξαν» οι ανανεούμενες μηνιαίες συμβάσεις που ωστόσο υπέγραφαν με αυτήν επί μήνες ή χρόνια.

Τελικά η εταιρεία υποχρεώθηκε κάτω απ’ την πίεση των κινητοποιήσεων να διαπραγματευτεί με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Αναγνώρισε στην πράξη την εξαρτημένη εργασία των εργαζόμενων και υποχρεώθηκε σε καταβολή δεδουλευμένων και αποζημίωσης για την απόλυση τους, όπως προβλέπεται για τους συμβατικά μισθωτούς εργαζόμενους.

Η κατάκτηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην «de facto» αναγνώριση ως εξαρτημένης της σχέσης εργασίας που υποκρύπτεται πίσω από τον τίτλο του «ανεξάρτητου συνεργάτη». Η εργοδοσία αξιοποιεί την ευέλικτη εργασία με το Μπλοκάκι για να απογειώνει τα κέρδη της καθώς έτσι απαλλάσσεται απ’τις «υποχρεώσεις» τήρησης ωραρίου, καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, αποζημίωσης απόλυσης, χορήγησης νόμιμης άδειας με αποδοχές, άδειας τοκετού και λοχείας, άδειας ασθενείας ή λόγω εργατικού ατυχήματος,

Η υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών με την εργοδοσία θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των χιλιάδων, ιδιαίτερα των νέων μηχανικών – τεχνικών, εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στον Κλάδο. Η γενική εφαρμογή της ΣΣΕ μέσα απ’ τη μαζική κινητοποίηση μπορεί να βάλει τις βάσεις για τη συνολική κατάργηση της ευέλικτης εργασίας με ΔΠΥ.

Το Σωματείο με τη ΣΣΕ που υπέγραψε με τους εργοδότες το 2009 είχε πετύχει για πρώτη φορά στη χώρα να καλυφθούν και οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ ως προς το ύψος του μισθού και τα υπόλοιπα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάργηση της ισχύος των ΣΣΕ το 2012, η πολύχρονη κρίση και η ανεργία στον κλάδο απελευθέρωσε την επίθεση των εργοδοτών στους μισθούς και τις κατακτήσεις μας.

Ο μαζικός ταξικός αγώνας & η πλατιά αλληλεγγύη φέρνουν αποτέλεσμα

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 30 Γενάρη η διοίκηση της Green Properties προέβη σε αντεργατικό πογκρόμ 11 απολύσεων επειδή οι συνάδελφοι/ισσες τόλμησαν να διεκδικήσουν συλλογικά τα αυτονόητα, δηλαδή αυξήσεις μισθών στη βάση της πρότασης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για κλαδική ΣΣΕ, 14 μισθούς με κατάργηση του καθεστώτος των μηνιαίων ανανεούμενων ατομικών συμβάσεων με μπλοκάκι, έγκαιρη πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, τήρηση των αδειών και του ωραρίου με ανθρώπινες συνθήκες διαλείμματος και υγιεινής ενάντια στην εντατικοποίηση.

Οι κινητοποιήσεις μας, που ξεκίνησαν άμεσα από τις 31 Γενάρη και συνεχίστηκαν έως τις 22 Φλεβάρη, χαρακτηρίστηκαν από τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα των μελών του σωματείου, καθώς η επίθεση αυτή της εργοδοσίας ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα του κλάδου και στόχο είχε την περαιτέρω επιβολή κλίματος τρομοκρατίας στο σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας. Προχωρήσαμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας, σε πορείες στους δρόμους της Καλλιθέας καταγγέλλοντας την εργοδοτική τρομοκρατία της Green Properties, σε δύο στάσεις εργασίας (16/2 & 22/2) με παράλληλες συγκεντρώσεις έξω από την έδρα της εταιρείας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις και στα γραφεία της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ηράκλειο. Σημειώνεται ότι στις 16 Φλεβάρη είχε κηρυχθεί και 24ωρη απεργία για εργοτάξια της GREEN PROPERTIES από το Συνδικάτο Οικοδόμων, ενώ περισσότερα από 30 σωματεία εργαζομένων και φοιτητικοί σύλλογοι εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους, ακόμα και με φυσική παρουσία στις κινητοποιήσεις.

Η διοίκηση της Green Properties όλο αυτό το διάστημα προφανώς δεν έμεινε με «σταυρωμένα τα χέρια». Πέρα από το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούσε στο σύνολο των εργαζομένων εντός της εταιρείας, φρόντιζε σε όλες τις κινητοποιήσεις να υπάρχει πολυάριθμη παρουσία «φουσκωτών» security και αστυνομικών δυνάμεων, με αποκορύφωμα την 16η του Φλεβάρη όπου είχε επιστρατεύσει μέχρι και δυνάμεις της Ο.Π.Κ.Ε. Ακόμα και κατά την εξέταση της εργατικής διαφοράς από την επιθεώρηση εργασίας Καλλιθέας (22/2) οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν παρουσία στο κτίριο. Προσέφυγε επίσης σε επιλεκτική εφαρμογή τηλεργασίας και τροποποίηση του ωραρίου τις ημέρες των κινητοποιήσεων, ώστε να μην έρθει το σωματείο σε επαφή με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Οι «απειλές» της ότι θα κινηθεί νομικά απέναντι στο σωματείο προφανώς δεν είχαν αποτέλεσμα..

Ο αγώνας για την ακύρωση των απολύσεων στη Green Properties, την κατοχύρωση αυξήσεων μισθών και δικαιωμάτων ήταν ταυτόχρονα ένας αγώνας για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου ώστε να αποτραπεί η επέκταση της αντεργατικής επίθεσης. Ένας αγώνας ο οποίος δικαιώνει τους συνάδελφους/ισσες που αμφισβήτησαν την πραγματικότητα των μηνιαία ανανεούμενων συμβάσεων, της παραβίασης των αδειών και του ωραρίου, της εντατικοποίησης, που δεν έπεσαν στην παγίδα του «ανεξάρτητου συνεργάτη» επειδή αμείβονταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (Μπλοκάκι). Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η αποφυγή της σύγκρουσης με τα συμφέροντα της εργοδοσίας έχει τελικά πολλαπλάσιο και μόνιμο κόστος απ’ τη σύγκρουση, γιατί ενισχύει την ολοένα αυξανόμενη εργοδοτική επίθεση απέναντι μας.

Η εργοδοσία στον κλάδο μελέτης/κατασκευής πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν καταστέλλονται. Ούτε ο νόμος Χατζηδάκη, ούτε καμία διάταξη από το νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να καταργήσουν τη συλλογική διεκδίκηση και τη συνδικαλιστική δράση, την υπογραφή ΣΣΕ με κατοχυρωμένα δικαιώματα και ουσιαστικές αυξήσεις.

Μαζικοποιούμε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, καταγγέλλουμε τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (Μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.).Ενάντια στο καθεστώς της «ατομικής διαπραγμάτευσης» ενός μισθού που ξεκινάει απ’ τον εθνικό κατώτατο που καθορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, των αυταπατών ατομικής ανέλιξης του «ανταγωνιστικού» υποταγμένου εργαζόμενου με εντατικοποίηση, 10ωρα και δουλειά τα Σαββατοκύριακα, με απλήρωτες υπερωρίες.
Ουσιαστικές αυξήσεις επί των κλιμακίων αμοιβών της προηγούμενης ΣΣΕ, που υπερβαίνουν τον πληθωρισμό με κατοχύρωση κατώτατου μισθού με βάση την προϋπηρεσία. Αναπροσαρμογή στο τέλος κάθε εξαμήνου των κλιμακίων βασικών μισθών με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες απ’ τον πληθωρισμό.
5νθήμερο-7ωρο-35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας.
Ενάντια στη βαρβαρότητα της αντεργατικής νομοθεσίας των ΝΔ–ΠΑΣΟΚ–ΣΥΡΙΖΑ, της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία, της απελευθέρωσης των εργασιακών σχέσεων και επέκτασης του εργάσιμου χρόνου που συμπληρώθηκε απ’ το νόμο Χατζηδάκη.
Ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή που επιστρατεύουν κυβερνήσεις και εργοδότες: με απολύσεις όσων διεκδικούν, με καταστολή διαδηλώσεων, προσαγωγές και συλλήψεις συνδικαλιστών, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
Με απειθαρχία στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη που επιβάλλει τον «ηλεκτρονικό» έλεγχο κράτους και εργοδοσίας στα σωματεία για να περιορίσει τη συλλογική οργάνωση και αγώνα. Κανένας νόμος δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο μπροστά στην ταξική ενότητα και αποφασιστικότητα, την πλατιά αλληλεγγύη. Κανένας νόμος δε μπορεί να καταργήσει τις απεργίες, να βάλει στο γύψο τις διαδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου