Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Για την επιστροφή χρημάτων από τις ασφαλιστικές εισφορές Επικουρικού και Εφάπαξ (Πρόνοιας)





Για την επιστροφή χρημάτων από τις ασφαλιστικές εισφορές Επικουρικού και Εφάπαξ (Πρόνοιας)

Περί τίνος πρόκειται: Οι βασικές ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών αφορούν τους εξής κλάδους: α) κύρια σύνταξη , β) υγεία, γ) επικουρικό, δ) εφάπαξ (πρόνοια), ενώ υπάρχουν και ορισμένες επιπλέον εισφορές υπέρ ΛΑΕΚ-ΟΑΕΔ κλπ για όσους είχαν τυπική σύμβαση εργασίας.

Μέχρι και τις αρχές του 2019 οι ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς μηχανικούς με σύμβαση εργασίας αλλά και με σύμβαση του άρθρου 9/39 του νόμου Κατρούγκαλου (δηλαδή “μπλοκάκι με αναγγελία”) υπολογίζονταν αναλογικά με βάση το μισθό.

Η συγκεκριμένη διάταξη άλλαξε από το 2019, και οι εισφορές γ) για το επικουρικό και δ) για το εφάπαξ έγιναν σταθερά ποσά (επιλογή κλάσεων) και όχι αναλογικά με το μισθό. Προφανώς η αλλαγή έγινε για να μειωθούν και οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές, συνδέθηκε με την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης και τζογαρίσματος της επικουρικής ασφάλισης που έφεραν οι ασφαλιστικοί νόμοι Βρούτση - Χατζηδάκη, και θα έχει επιπτώσεις και στο ύψος αυτών των συντάξεων (επικουρική - εφάπαξ)

Παρά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, δεν άλλαξαν τα αντίστοιχα συστήματα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι (και οι εργοδότες για το επικουρικό) να χρεώνονται μεγαλύτερα ποσά από αυτά που όντως κατέληγαν στις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η διαφορά αυτή πρέπει να επιστραφεί στους/τις εργαζόμενους/ες, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη αυτόματα!

Ποιους/ες αφορά:

Όλους/ες που είχαν σχέση εργασίας μηχανικού (για να υπάρχουν οι εισφορές επικουρικού - εφάπαξ)

Μισθωτού (δηλαδή και τυπική σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, το παλιό καθεστώς ΙΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ) ή
"Μπλοκάκι με αναγγελία", δηλαδή άρθρο 9/39 του ν. Κατρούγκαλου για έστω και 1 μήνα από τον Ιανουάριο του 2019 ως και το Σεπτέμβριο του 2020.

Δηλαδή οποιονδήποτε, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, του παρακρατούνταν εισφορές για να αποδοθούν στο κράτος και δεν τις έδινε όλες μόνος/η του, όπως γίνεται στο "σκληρό μπλοκάκι"

Τι έχει γίνει ως τώρα:

Πρακτικά η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει, καθώς οι εργαζόμενοι/ες δεν το γνώριζαν, ενώ δεν έχουν ασχοληθεί και οι περισσότεροι εργοδότες. Υπάρχει όμως πλέον η πλατφόρμα που οι εργοδότες μπορούν να κάνουν τις αντίστοιχες δηλώσεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε εφόσον μας αφορά:

Επικοινωνούμε με το λογιστήριο του εργοδότη ή πρώην εργοδότη μας για να διορθώσει τις ΑΠΔ του διαστήματος Ιαν 2019 - Σεπτ 2020. Εφόσον υπάρχουν και άλλοι/ες συνάδελφοι με το ίδιο καθεστώς, καλύτερα να το κάνουμε ομαδικά.

Μπορούμε να ελέγξουμε αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από την πλευρά του εργοδότη μέσα από τον "Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης" στη σελίδα του ΕΦΚΑ.

Στον σύνδεσμο αυτό επιλέγουμε το παραπάνω χρονικό διάστημα και πατάμε έκδοση λογαριασμού.

Αν έχουν γίνει οι διορθωτικές ΑΠΔ από τον εργοδότη, θα πρέπει να υπάρχει μια ακυρωμένη καταχώρηση με τις παλιές εισφορές και 3 νέες καταχωρήσεις: i) για κύρια σύνταξη - υγεία, ii) επικουρικό, iii) πρόνοια (εφάπαξ) με τις νέες εισφορές, για κάθε μήνα εργασίας.

Καλό είναι να ελέγξουμε και ότι τα ποσά είναι για όλους τους μήνες και σωστά.

Κατόπιν θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για επιστροφή της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στις παλιές και τις νέες εισφορές.

Το αίτημα το υποβάλουμε πηγαίνοντας στο "Ηλεκτρονική Υπηρεσία Επιστροφής Εισφορών σε έμμισθους Δικηγόρους, μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς" στη σελίδα του ΕΦΚΑ, όπου επιλέγουμε να κάνουμε "Νέα Αίτηση Επιστροφής Εισφορών". Προθεσμία για την όλη διαδικασία είναι η 31/12/2023.




Επόμενα βήματα - για το σωματείο:

Ως Barricada θα μεριμνήσουμε ώστε το σωματείο να στείλει αντίστοιχη οδηγία σε όλα τα μέλη του, με πρότυπη επιστολή για τα λογιστήρια. Θα πρέπει επίσης να πιέσουμε ώστε να καταβληθούν το ταχύτερο οι διαφορές με ευθύνη του υπουργείου. Είναι απαράδεκτο ότι η διαδικασία δεν έχει γίνει ήδη και αυτόματα, όπως και το γεγονός ότι τα ποσά της διαφοράς θα επιστραφούν άτοκα, ενώ όταν οι ασφαλισμένοι οφείλουμε εισφορές αυτές τοκίζονται από τον 1ο κιόλας μήνα. Η καθυστέρηση προφανώς είναι εις βάρος των εργαζομένων, ειδικά στα ύψη που κινείται σήμερα ο πληθωρισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου