Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Απόφαση Ελεγκτικού για Διαγωνισμό Ηλεκτροφωτισμού

Προς: 1. Δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας κ.Βούρο
2. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας
Κοιν.: 1. Σύλλογο Εργαζομένων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας
2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
3. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Θέμα : Απόφαση Ελεγκτικού για Διαγωνισμό Ηλεκτροφωτισμού



Κύριε Δήμαρχε

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με το Διαγωνισμό «Προμήθεια φωτιστικών LED για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας».

Με την υπ’ αριθμ 312/2022 απόφαση του το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου επέστρεψε πίσω την σύμβαση για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων led, γράφοντας χαρακτηριστικά στο αποφατικό μέρος, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφαίνεται πως η συγκεκριμένη σύμβαση κωλύεται για να υπογραφεί, δηλαδή την επέστρεψε ως μη σύννομη. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και όσων στήριξαν την προσπάθεια του, καθώς αν δεν είχε αντιδράσει, ένας ιδιώτης θα λυμαίνονταν από ένα φωτογραφικό, όπως αποδείχτηκε, διαγωνισμό δημόσιο χρήμα. Και βέβαια η απόφαση αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για όλους αυτούς διοικούντες και υπηρεσιακούς (δυστυχώς) παράγοντες, οι οποίοι διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους, κουνούσαν το δάκτυλο και απειλούσαν εργαζόμενους και Σωματείο, ότι όλα όσα έχουν κάνει είναι απολύτως νόμιμα. Να όμως, που αποδείχτηκε και με τη βούλα του Ελεγκτικού ότι δεν ήταν.

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής εκτιμούμε ότι πρέπει να ειδωθεί με σοβαρότητα η πρόταση του τμήματος Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, η οποία αποτελεί και πρόταση του Σωματείου, αλλά και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, με την οποία η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων μπορεί να γίνει ΟΧΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ αλλά από τον ίδιο το Δήμο και μάλιστα με κόστος 3 ΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ από το ποσό του διαγωνισμού. Οι εργαζόμενοι ακόμη και αν δεν αποτελούν «διοικητικά όργανα του Δήμου», γνωρίζουν από την εμπειρία τους και από την προσφορά τους τρόπους για να γίνουν έργα επ’ ωφελεία του Δημοσίου Συμφέροντος και του Περιβάλλοντος. Η στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών με κατάλληλα μέσα, οπωσδήποτε με Διπλωματούχους Μηχανικούς με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα (Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς) για τη μελέτη και την επίβλεψη των σχετικών έργων, επικαιροποιημένες Μελέτες με πλήρη δεδομένα και επιμορφωμένο Τεχνικό προσωπικό μπορεί να δώσει αποτελέσματα ποιοτικά και οικονομικά. Τα έργα αυτά δεν αποτελούν απλά προμήθεια υλικών και υπηρεσιών, αλλά τεχνικά έργα που απαιτούν επίκαιρες και ολοκληρωμένες μελέτες. Είναι πλέον εμφανές ότι οι Δημοτικές Αρχές χρειάζεται να προκρίνουν την πρόσθετη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, να αξιοποιήσουν τη διάθεση προσφοράς των εργαζομένων - και όχι να την αρνούνται - ώστε να προχωρήσει ένα αναγκαίο Έργο για το Περιβάλλον, τους Δημότες και την εξοικονόμηση Ενέργειας.

Στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων του Δήμου στον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί μια ευκαιρία όχι για μια βιαστική επαναφορά – με μικροδιορθώσεις – της ίδιας προβληματικής πρότασης για το έργο του Ηλεκτροφωτισμού, αλλά για μια συνολική επανεξέταση του έργου με κριτήρια το Δημόσιο Συμφέρον, τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, την υπεράσπιση του Δημόσιου Χαρακτήρα των Υπηρεσιών. Σας καλούμε ως Ομοσπονδία εργαζόμενων Επιστημόνων Διπλωματούχων Μηχανικών να κινηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου