Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Φουντώνει το κίνημα ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI05.09.2022, 23:08
Θλίψη και απογοήτευση για τα γεγονότα στο ΕΚΠΑ
Νίκος Κατσαράκης*

Εν μέσω της εξεταστικής περιόδου, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε φοιτητές στο ΕΚΠΑ, οι οποίοι αντιτίθενται στην εγκατάσταση της αστυνομίας (ΟΠΠΙ) στα Πανεπιστήμια.

Το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα μέλη ΔΕΠ, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια και οι φοιτητικοί σύλλογοι, είναι ενάντιοι στην πανεπιστημιακή αστυνομία!

Τα ΜΑΤ πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από το ΕΚΠΑ και να μην επιτίθενται στους φοιτητές με δακρυγόνα και ρίψη χημικών!

Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τα Πανεπιστήμια και να προστατεύσει τους φοιτητές και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας από τη δημιουργία τεχνητών εντάσεων και τη χρήση βίας.

Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη και την απογοήτευσή μου για τα γεγονότα στο ΕΚΠΑ και να ζητήσω την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ και της αστυνομίας από τις Πανεπιστημιουπόλεις.

*Πρύτανης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Οι φοιτητές στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης χθες το πρωίΜ.-Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 07.09.2022, 06:00
Φουντώνει το κίνημα ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Το ότι η κυβέρνηση επιλέγει ξεκάθαρα τον αποπροσανατολισμό από ζητήματα όπως οι παρακολουθήσεις και το ενεργειακό ήταν κοινό συμπέρασμα στις εκτιμήσεις όσων συμμετείχαν χθες στις κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Η χθεσινή ήταν η δεύτερη ημέρα ξεσηκωμού των φοιτητών ενάντια στις ΟΠΠΙ και αφού τη Δευτέρα ξενύχτησαν στις πύλες της πανεπιστημιούπολης μέχρι την αποχώρηση των ΜΑΤ μετά τις 5 το πρωί (!) ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις 8 π.μ., μόλις τρεις ώρες αργότερα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Κατεχάκη. Μαζί τους βρέθηκαν ξανά μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό των ιδρυμάτων αλλά και βουλευτές των κομμάτων της Αριστεράς, όπως η Θεανώ Φωτίου και ο Νίκος Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25. Νέο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία με αφετηρία τα Προπύλαια προγραμματίζεται για αύριο στις 7 το απόγευμα.

Από νωρίς χθες το πρωί φοιτητές όλων των παρατάξεων πλην της κυβερνητικής ΔΑΠ βρέθηκαν στις πύλες του ΕΚΠΑ αλλά και του ΑΠΘ για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία και στη γενικότερη υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τη Δώρα Πορή, πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, η κυβέρνηση επέλεξε να ενεργοποιήσει τις ΟΠΠΙ τον Σεπτέμβριο, περίοδο που οι φοιτητές διαβάζουν για την εξεταστική, ώστε να προλάβει ακόμα περισσότερες αντιδράσεις, αλλά η φοιτητική κοινότητα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα ιδρύματα και το άσυλο για όσο καιρό χρειαστεί: «Η πρώτη εικόνα για τους πρωτοετείς που έρχονται να γραφτούν είναι οι αστυνομικές δυνάμεις. Δεν έχουμε ανάγκη από τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά από τα 30 εκατομμύρια ευρώ που διαθέτουν γι’ αυτές. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν Εστίες για τα Πανεπιστήμια που δεν έχουν, να αναβαθμιστούν οι υποδομές που είναι τραγικές, να εξασφαλίσουν επιδόματα για φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι κ.ά. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έχει ως μόνο λόγο ύπαρξης το να περιφρουρήσει ένα Πανεπιστήμιο-επιχείρηση που διαλύει τα πτυχία και τα εργασιακά δικαιώματα».

Για τους φοιτητές δεν αποτελεί ζήτημα σε ποιον θεσμό (πρυτανεία, ΕΛ.ΑΣ.) θα δοθεί η ευθύνη για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά η ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και ενίσχυση των Πανεπιστημίων σε άλλα μέσα. Μόνο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που υπέστη βαριά ήττα στις φοιτητικές εκλογές του Μαΐου, έσπευσε να πανηγυρίσει για την εμφάνιση-φιάσκο των ΟΠΠΙ, που δέχτηκε κριτική ακόμα και από φίλια στην κυβέρνηση ΜΜΕ.

Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι τα Πανεπιστήμια επιστρέφουν εκεί που ανήκουν, δηλαδή στους πραγματικούς φοιτητές, χαρακτηρίζοντας τις αριστερές παρατάξεις που διαμαρτύρονται τραγική μειοψηφία που αρνείται σκόπιμα να αντιληφθεί τον όρο «ασφάλεια» και μοχθεί για «στέκια και μολότοφ».


Στο πλευρό των φοιτητών και αρκετοί από το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων. Μιλήσαμε με τη Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που κάνει λόγο για επίδειξη αποφασιστικότητας εκ μέρους της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής στα Πανεπιστήμια αλλά και αντίστοιχη αποφασιστικότητα της φοιτητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας να μην περάσουν αυτά τα σχέδια. «Τα Πανεπιστήμια θα υποδεχθούν 10.000 λιγότερους φοιτητές και συμβασιούχοι εργαζόμενοι απολύονται συνεχώς. Το προσωπικό με το οποίο επιλέγει η κυβέρνηση να στελεχώσει τα Πανεπιστήμια είναι η αστυνομία. Είναι ξεκάθαρο ότι τα Πανεπιστήμια δεν κινδυνεύουν από τους φοιτητές και τους εργαζόμενους αλλά από τις πολιτικές που τα βάζουν σε μια όλο και πιο βαθιά ιδιωτικοοικονομική λειτουργία και τις οποίες έρχεται ουσιαστικά να υπερασπιστεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία», τόνισε στην «Εφ.Συν.».

Η κινητοποίηση φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων κατέληξε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου ακούστηκαν συνθήματα όπως «Από τα ιδρύματα δεν λείπει η Αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα τη σπάσει». Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Λευτέρη Οικονόμου, που επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης οι ΟΠΠΙ να βρεθούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα βάσει των σχεδίων που έχουν κατατεθεί από τις πρυτανικές αρχές.
Οχι στις ΟΠΠΙ από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης

«Πάγια θέση μας είναι ότι η λεγόμενη “Πανεπιστημιακή Αστυνομία” θα προκαλέσει και δεν θα λύσει προβλήματα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραγωγής γνώσης, αριστείας και καλλιέργειας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού ήθους», αναφέρει η ανακοίνωση της Πρυτανείας του ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου