Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Πόσα ορυκτά χρειάζεται η κάθε ενεργειακή τεχνολογία; Ο ΙΕΑ απαντά με νέα έκθεση - Τεράστιες ποσότητες απαιτεί η ενεργειακή μετάβαση

Πόσα ορυκτά χρειάζεται η κάθε ενεργειακή τεχνολογία; Ο ΙΕΑ απαντά με νέα έκθεση - Τεράστιες ποσότητες απαιτεί η ενεργειακή μετάβαση

20 05 2022 | 07:31

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ κατά την τελευταία δεκαετία έχει αυξήσει σημαντικά τις ποσότητες πρώτων υλών που χρειάζονται για την ηλεκτροπαραγωγή εν γένει.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του ΙΕΑ, χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2010 οι ποσότητες ορυκτών για το σκοπό της ηλεκτροπαραγωγής σημείωσαν άνοδο 50%.


Στο παρακάτω διάγραμμα εμφανίζεται το πόσα ορυκτά χρειάζεται η κάθε ενεργειακή πηγή και γίνεται εμφανές ότι τα αιολικά βρίσκονται στην κορυφή, ενώ το φυσικό αέριο στο τέλος.




Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα ηλεκτρικά οχήματα σε σύγκριση με τα συμβατικά:




Τεράστιες ποσότητες θα απαιτήσει η ενεργειακή μετάβαση

Η στροφή προς ένα καθαρότερο ενεργειακό σύστημα πρόκειται να αυξήσει ραγδαία τις απαιτήσεις για τα ορυκτά. Στο σενάριο επίτευξης του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού, το μερίδιο των ορυκτών που απαιτεί η ενέργεια θα αυξηθεί σε πάνω από το 40% της συνολικής διεθνούς ζήτησης στα επόμενα 20 χρόνια. Στην περίπτωση του νικελίου και του κοβαλτίου το ποσοστό θα είναι 60-70%, ενώ στο λίθιο σχεδόν 90%.

Όπως βλέπουμε παρακάτω, στο σενάριο αειφόρου ανάπτυξης του ΙΕΑ, η ζήτηση για λίθιο θα εκτιναχτεί ως το 2040 42 φορές πιο πάνω από τα επίπεδα του 2020, ο γραφίτης 25 φορές, το κοβάλτιο 21 φορές και το νικέλιο 19 φορές.




Δεδομένου του ότι ορισμένα από αυτά τα ορυκτά παράγονται σε λίγες μόνο χώρες, ο ΙΕΑ προειδοποιεί για πιθανές γεωπολιτικές εντάσεις και ανταγωνισμούς μελλοντικά και τονίζει τη σημασία καίριων και συνετών πολιτικών εφοδιασμού.

Επίσης, παρατηρεί ότι οι επενδύσεις σήμερα στην παραγωγή των ορυκτών αυτών δεν επαρκούν και πρέπει να επιταχυνθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου