Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Εξώδικες Δηλώσεις αναφορικά με την παράλειψη διενέργειας κρίσεων από Φορείς του Δημοσίου

 Αθήνα, 17/6/2021 


Αρ. Πρωτ. : 8526 

Προς : Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ (ενημέρωση των μελών) 

Θέμα : Πρότυπες Εξώδικες Δηλώσεις αναφορικά με την παράλειψη διενέργειας κρίσεων από Φορείς του Δημοσίου 

Συνάδελφοι/σες 

Επισυνάπτουμε με το παρόν τρία σχέδια εξώδικης δήλωσης προς τα αρμόδια κάθε φορά όργανα, αναφορικά με την παράλειψη της Διοίκησης να προβεί σε αξιολογικές κρίσεις των υπηρετούντων στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ Α και Β βαθμού υπαλλήλων, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και στον Κώδικα κατάστασης δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων. 

Η διαμόρφωση τριών σχεδίων (εκ των οποίων το πρώτο αφορά τους υπηρετούντες σε Δήμο, το δεύτερο τους υπηρετούντες σε Περιφέρεια και το τρίτο τους υπηρετούντες σε Υπουργεία) κρίθηκε αναγκαία καθώς αφενός είναι διαφορετικό το νομοθετικό πλαίσιο (ν. 3584/2007 στην πρώτη περίπτωση και ν. 3528/2007 στις άλλες δύο) αφετέρου δε διαφοροποιούνται και τα διοικητικά όργανα που είναι επιφορτισμένα με τις σχετικές αρμοδιότητες (συγκρότησης των αρμόδιων συμβουλίων επιλογής και προκήρυξης των θέσεων ευθύνης. 

Ως εκ τούτου στο κείμενο των εξώδικων δηλώσεων όπως επισυνάπτονται στο παρόν έχουν σημειωθεί με κίτρινο φόντο τα μέρη εκείνα που πρέπει αντίστοιχα να διαμορφώνονται σε κάθε περίπτωση, αναλόγως προς το πρόσωπο του εξωδίκως δηλούντα, τα απευθυντέα πρόσωπα (παραλήπτες της εξώδικης δήλωσης) αλλά και το περιεχόμενο της δήλωσης (σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να έχει λάβει χώρα η συγκρότηση των αρμόδιων συμβουλίων όχι όμως και η προκήρυξη ή ο χρόνος των τελευταίων κρίσεων να είναι άλλος από το αναγραφόμενο 2009). 

Οι Α’ βάθμιες Ενώσεις που επιθυμούν να το στείλουν σε Δήμους, Περιφέρειες ή ΝΠΔΔ της περιοχής ευθύνης τους να συνεννοούνται με την ΠΟ πριν την αποστολή τους. Σε περίπτωση Υπουργείων εφόσον υπάρξει θέληση την αποστολή θα την αναλάβει η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. 

Σε συνεννόηση με τη δικηγόρο μας, σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση


Πρότυπες Εξώδικες Δηλώσεις αναφορικά με την παράλειψη διενέργειας κρίσεων από Φορείς του Δημοσίου .pdf

Εξώδικο για μη διενέργεια κρίσεων - ΟΤΑ Α΄ βαθμού.docx

Εξώδικο για μη διενέργεια κρίσεων - σε Υπουργεία .docx

Εξώδικο για μη διενέργεια κρίσεων - Περιφέρεια.docx

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Του σωματείου με την επωνυμία ……., που εδρεύει στην ……., οδός ………….και αρ. και με ΑΦΜ …………………..

 

ΚΑΤΑ

1.     Του ΟΤΑ β΄ βαθμού με την επωνυμία «Περιφέρεια ……..» που εδρεύει στην ……………… οδός ……………………. Αρ. …………. όπως νόμιμα εκπροσωπείται από το Περιφερειάρχη.

2.     Του ………………………….., Περιφερειάρχη ……………………………… κατοίκου ως εκ της ιδιότητάς του ……………… οδός ………………. Αρ. ………………….

ΚΟΙΝ: Υπουργό Εσωτερικών

 

****************

Παρά τις ρητές και σαφείς ρυθμίσεις του άρθρου 86 του ν. 3528/2007 αναφορικά με την έγκαιρη – και μάλιστα προβλεπόμενη να λάβει χώρα εντός τριών μηνών από τη λήξη της θητείας των υπηρετούντων Προϊσταμένων – προκήρυξη των θέσεων ευθύνης όλων των επιπέδων της Περιφέρειας αλλά και τη συγκρότηση των προβλεπόμενων Συμβουλίων για την επιλογή, βάσει της διαδικασίας που ειδικά περιγράφεται στον ως άνω Κώδικα, των Προϊσταμένων κάθε επιπέδου σύμφωνα άλλωστε με τις ειδικές προβλέψεις και εγγυήσεις που κατοχυρώνονται στο άρθρο 103 του Συντάγματος, έως και σήμερα παραλείπετε συστηματικά να εκπληρώσετε τις κατά νόμο υποχρεώσεις σας, εις βάρος και σε ζημία των θεμελιωδών εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των μελών μου.

Έως και σήμερα, και παρά τις επίμονες και συνεχείς προφορικές και γραπτές μας οχλήσεις, δεν έχετε προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες που προβλέπονται ρητά στα ως άνω άρθρα και αφορούν στην κατά δέσμια αρμοδιότητα άσκηση των ως άνω αναφερόμενων αρμοδιοτήτων σας, παρότι μάλιστα τελευταία φορά που διενεργήθηκαν κρίσεις Προϊσταμένων κάθε επιπέδου από τα, κατ’ επιταγή του Συντάγματος, αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια ήταν το έτος 2009!!

Όπως όμως γνωρίζετε, η κατάληψη ανώτερης τυπικά θέσης και η προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων στη βάση των αρχών της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, συνιστά θεμελιώδες δικαίωμά τους σύμφυτο με την ίδια τη φύση της δημοσιοϋπαλληλικής τους ιδιότητας, ενώ άλλωστε, όπως πάγια γίνεται δεκτό, η διενέργεια αξιολογικών κρίσεων αφορά και στην εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και όχι μόνο στον ενδιαφερόμενο υπάλληλο. Η γενική αρχή του διοικητικού δικαίου που απαιτεί να λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες κανονικά επιβάλλει την πλήρωση των οργανικών θέσεων με την προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία επιβάλλεται και εξ αυτού του λόγου να συντελείται σε εύλογο χρόνο.

Επειδή έχετε ήδη παραβιάσει τις υποχρεώσεις σας, καθώς έως και σήμερα και παρά το ως άνω σαφές νομοθετικό πλαίσιο, δεν έχετε προκηρύξει την πλήρωση θέσεων ευθύνης ούτε καν επιπέδου Διεύθυνσης, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 80 έως 86 του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.  Αντίθετα, όπως γνωρίζετε, οι θέσεις ευθύνης της οργανικής μονάδας που προΐσταστε και για την οποία φέρετε την ευθύνη, έχουν καταληφθεί ως επί το πλείστον κατ’ επίκληση των όρων της αναπλήρωσης. Όμως ο θεσμός της αναπλήρωσης του άρθρου 87 σε περίπτωση κένωσης ή σύστασης νέας θέσης Προϊσταμένου, μολονότι αναγκαίος ενόψει της αρχής της συνέχειας της λειτουργίας της Διοίκησης, εντούτοις αφορά σε προσωρινό και όλως εξαιρετικό καθεστώς.

Επειδή όπως έχει γίνει δεκτό η παράλειψη της Διοίκησης να προβεί στην προαγωγική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων υπό τις ειδικότερες προϋποθέσεις και εγγυήσεις που προβλέπονται στα άρθρα 2, 5 και 103 του Συντάγματος είναι παράνομη και θεμελιώνει αστική ευθύνη.

Επειδή η προπεριγραφόμενη συμπεριφορά θίγει ευθέως τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα υπαλληλικά δικαιώματα των μελών μου αναφορικά με την προαγωγική και μισθολογική τους εξέλιξη, η προάσπιση, διαφύλαξη και προαγωγή των οποίων αποτελεί πρωταρχικός σκοπός της δράσης και της λειτουργίας μου.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Με ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου

ΣΑΣ ΚΑΛΩ

Να προβείτε άμεσα στις κατά νόμο υποχρεώσεις και να προκηρύξετε άμεσα την πλήρωση σύμφωνα με το άρθρο 86 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα των θέσεων Προϊσταμένων Διεύθυνσης και Τμημάτων της Περιφέρειας. .σε αντίθετη περίπτωση σας δηλώνουμε ότι θα προσφύγουμε ενώπιον παντός αρμόδιου Δικαστηρίου και Αρχής για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών μας και την διενέργεια αξιολογικών κρίσεων κατά τις επιταγές του Συντάγματος.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα και εμπρόθεσμα την παρούσας σε εκείνους προς τους οποίους απευθύνεται, προς γνώση τους και για τις έννομες συνέπειες, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου