Με απευθείας ανάθεση στην Οικονομική Επιτροπή η σύσταση των Αναπτυξιακών Οργανισμών των ΟΤΑ
Σε ένα ακόμη αντιδημοκρατικό ολίσθημα προχωρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύοντας με μια ακόμη αποφασιστική αρμοδιότητα την Οικονομική Επιτροπή. Αυτή την φορά, προκειμένου να επισπευσθεί η σύσταση των αναπτυξιακών οργανισμών των ΟΤΑ παρακάμπτεται πλήρως η αποφασιστική αρμοδιότητα των δημοτικών συμβουλίων και ανατίθεται απευθείας στην Οικονομική Επιτροπή!
Η ρύθμιση, πολύ καλά καμουφλαρισμένη, έρχεται με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να τροποποιήσει άρθρα του «Καλλικράτη» αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής σε Δήμους και Περιφέρειες. Στο άρθρο 9 της τροπολογίας, λοιπόν, όπου γίνεται ρητή αναφορά στην μεταβίβαση της αρμοδιότητας στην Οικονομική Επιτροπή Δήμων και Περιφερειών αναφέρεται ότι: «Η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει για την ίδρυση ή συμμετοχή του Δήμου σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή για την προσαρμογή των υφιστάμενων αναπτυξιακών ανωνύμων εταιρειών και των δικτύων των Δήμων ή Περιφερειών», όπως προσδιορίζονται από το νομό Θεοδωρικάκου (Ν. 4674/2020).
Ταυτόχρονα, στην ίδια τροπολογία στο άρθρο 8 δίνεται παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού ή προσαρμογή των υφιστάμενων αναπτυξιακών εταιρειών έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Έως τότε, «οι Δήμοι, οι περιφερειακές ενώσεις τους και οι Περιφέρειες μπορούν να λάβουν αποφάσεις για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού για την προσαρμογή των υφιστάμενων αναπτυξιακών ανωνύμων εταιρειών και των δικτύων Δήμων ή Περιφερειών ή για τη συμμετοχή τους σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς». Στην ίδια ρύθμιση γίνεται αναφορά και στις λειτουργούσες αναπτυξιακές εταιρείες των ΟΤΑ και στα δίκτυά τους, τα οποία «μετατρέπονται σε αναπτυξιακούς οργανισμούς» και «οφείλουν να προσαρμόσουν τη μετοχική τους σύνθεση», όπως ορίζει το άρθρο 2 του νόμου για την σύσταση των Αναπτυξιακών Οργανισμών. «Οι τελευταίοι καθίστανται καθολικοί διάδοχοι» των προηγούμενων αναπτυξιακών εταιρειών», όπως αναφέρεται στην ρύθμιση και «συνεχίζουν να λειτουργούν και να διέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».
Πρόκειται, λοιπόν, για έναν συνδυασμό ρυθμίσεων που υπονομεύει ευθέως την δημοκρατική λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, μιας που σε πολλά δημοτικά συμβούλια οι αποφάσεις για την σύσταση αναπτυξιακών οργανισμών δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία. Οπότε, η επέκταση των διατάξεων Θεοδωρικάκου για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής έρχεται για να παρακάμψει πλήρως την ισχύ του βουλευόμενου οργάνου, δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου. Σημειωτέον ότι στην Οικονομική Επιτροπή η διοικούσα παράταξη συγκεντρώνει υπέρμετρη πλειοψηφία έναντι των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.
Την ίδια ώρα, η ρύθμιση για την χρονική παράταση απαντά στο αίτημα κάποιων δημάρχων που αδυνατούσαν να συγκεντρώσουν πλειοψηφία προκειμένου να προχωρήσουν στην σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμαρχος Καλλιθέας και Β αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Κάρναβος ή η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναπτυξιακοί οργανισμοί στην πλειονότητα τους λειτουργούν με όρους αδιαφάνειας, καθώς οι διοικήσεις τους δεν λογοδοτούν στα δημοτικά/ περιφερειακά συμβούλια. Ηχηρές είναι δε οι καταγγελίες για πάρτι υπερτιμολογήσεων, όπως είχε προ ημερών αποκαλύψει η ΑΥΓΗ και έχουν καταγγείλει η ΠΟΕ – ΟΤΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου