Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Ο ορισμός της κοροϊδίας

Τα χρήματα που πρόκειται (;) να δοθούν σε λίγους συναδέλφους, είναι απολύτως δικές μας εισφορές που τις πληρώσαμε με πολύ κόπο και αναδρομικά από το 2011. Υπενθυμίζουμε ότι η μηνιαία εισφορά των 10 € θεσμοθετήθηκε το 2011 (αναδρομικά από 1/1/2011) με το μνημονιακό Ν.3986/11 που προέβλεπε και την αυτόματη ανά τριετία αλλαγή ασφαλιστική κατηγορίας (ποιος θυμάται το "συνάδελφο" Σελιανάκη διοικητή του ΕΤΑΑ;) . Συνεπώς από το 2011 κάθε συνάδελφος έχει καταβάλει 1200 € υπέρ ΟΑΕΔ (10 έτη Χ 120 € ετησίως) και τώρα ΤΕΕ και Υπουργείο διαπραγματεύονται το αν, και πότε, και ποιοι, και πως θα λάβουν μόλις 400 €. Θυμίζουμε ότι η εισφορά αυτή όφειλε να καλύπτει επίδομα ανεργίας το οποίο ουδέποτε δόθηκε!


Επανέρχονται οι επιστήμονες και ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να πάρει πίσω το υπό προϋποθέσεις εφάπξ επίδομα των 400 ευρώ, που σχεδιάζει να καταβάλλει και να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης τους από την κρίση της πανδημίας.


Στο μεταξύ σε καταγγελία κατά της κυβέρνησης προχώρησαν οι δικηγόροι ενω με ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κάνουν λόγο για «κυβερνητικό εμπαιγμό», αναφέροντας ότι αποχωρούν από τον «προσχηματικό διάλογο για το χορήγημα των 400 ευρώ».

Με κοινή επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας 9 επιστημονικοί φορείς ζητούν επανεξέταση των θέσεων όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που σχεδιάζονται για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Ως θέμα αξιοπρέπειας και σεβασμού της αποστολής και του ρόλου τους θέτουν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με νέες επισημάνεις που καταθέτουν σε κοινή τους επιστολή τους προς το Υπουργείο Εργασίας, το ζήτημα της καθολικής απόδοσης του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ, για την καταβολή του οποίου, το υπουργείο σχεδιάζει εισοδηματικά κριτήρια μετά από έλεγχο εισόδων κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 που θα αποδεικνύει τη μείωσή τους.

Οι Επιστημονικοί Φορείς της χώρας, σε έκτακτη συνεδρίαση μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη και σε απάντηση του από 21/1/2021 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Εργασίας, προβαίνουν στις κάτωθι επισημάνσεις:

1) Εμμένουν στις απόψεις τους, όπως αυτές από την πρώτη στιγμή είχαν διατυπωθεί στην από 22/12/2020 επιστολή τους (βλ. συνημμένο) προς τον Υπουργό κ. Ιωάννη Βρούτση, τόσο ως προς το ύψος του προς διανομή ποσού (το οποίο προέρχεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ των Ανεξάρτητα Απασχολούμενων Επιστημόνων, δημιουργηθέν από ίδιους πόρους από το 2011 έως σήμερα), τα εισοδηματικά κριτήρια, τους δικαιούχους, αλλά κυρίως την ταχεία διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.

2) Ζητούν από την Κυβέρνηση την εφαρμογή όσων δεσμεύσεων έχει λάβει απέναντί τους και να επανεξετάσει τις τροποποιημένες θέσεις της, όπως αυτές το πρώτον εκφράστηκαν στο χθεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.

3) Ζητούν την άμεση ανάρτηση της Πλατφόρμας Υποβολής Αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων στο “ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ”.

4) Εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν εκλήθησαν 4 από τους 9 φορείς που συμμετέχουν στο διάλογο μέχρι σήμερα.

Για τους Επιστήμονες της χώρας όλα αυτά, είναι πρωτίστως, θέμα αξιοπρέπειας και σεβασμού της αποστολής και του ρόλου τους.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος
Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος
Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Τι λένε οι δικηγόροι

Ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κάνει λόγο για «κυβερνητικό εμπαιγμό», αναφέροντας ότι οι δικηγόροι αποχωρούν από τον «προσχηματικό διάλογο για το χορήγημα των 400 ευρώ».

Οι δικηγόροι αποχωρούν από τον διάλογό με την κυβέρνηση, μετά από τις τελευταίες επαφές που έγιναν μεταξύ των δύο πλευρών για το έκτακτο επίδομα ύψους 400 ευρώ που προτίθεται να διαθέσει η κυβέρνηση σε επιστήμονες.

Πρόκειται για ένα ποσό που οι δικηγόροι επισημαίνουν πως προέρχεται από τα δικά τους χρήματα στον ΟΑΕΔ και το οποίο θα δοθεί στοχευμένα, σε ειδικές περιπτώσεις, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Κατά τη συνάντηση της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου 2021 που έγινε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, εκφράστηκαν σοβαρές διαφωνίες, τόσο για το ύψος του ποσού, όσο και για τυχόν συμψηφισμούς με τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Όπως σημειώνουν οι δικηγόροι, η κυβερνητικά στάση είναι προδήλως προσβλητική και απαξιωτική για το δικηγορικό σώμα, αποδεικνύει ότι ο ευρισκόμενος σε εξέλιξη διάλογος για τον καθορισμό των δικαιούχων του χορηγήματος είναι προσχηματικός από την πλευρά της Κυβέρνησης και καθιστά μονόδρομο την αποχώρησή μας από αυτόν.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν έχει δώσει πληροφορίες για τα ποσά που εισέπραξε και τα ποσά που απέδωσε οι δικηγόροι θα υποβάλλουν αίτημα λογοδοσίας προς τον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται πως τα δικαστήρια της χώρας αλλά και δικαστικές, δημόσιες υπηρεσίες είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους είτε λειτουργούν μερικώς από τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός που έχει δημιουργήσει εξ αντικειμένου, λόγω της μείωσης δραστηριότητας, σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα.

«Η κυβερνητική στάση για τα 400 ευρώ θίγει την αξιοπρέπεια του κλάδου», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημ. Βερβεσός στα κοινωνικά δίκτυα.

1 σχόλιο:

  1. https://www.dsa.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CF%83%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%86%CE%BA%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B1%CE%B5

    ΑπάντησηΔιαγραφή