Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του ν/σ των ταξικών φραγμών και της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας | Πέμπτη 28 Γενάρη

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του ν/σ των ταξικών φραγμών και της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας | Πέμπτη 28 Γενάρη



Σε κινητοποίηση, στα Προπύλαια, την Πέμπτη 28 Γενάρη και ώρα μία το μεσημέρι, ενάντια στο αντεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ, νομοσχέδιο που αποτελεί έναν ακόμα ταξικό φραγμό στην εκπαίδευση αλλά και μέσω του οποίου ιδρύεται Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καλούν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, η ΟΔΠΤΕ και οι φοιτητικοί σύλλογοι Αθήνας.

Στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης πέρα από τους φοιτητικούς συλλόγους και τα εκπαιδευτικά σωματεία, στο δρόμο θα βρεθούν επίσης με αποφάσεις τους μαθητές αλλά και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου Κεραμέως. Παράλληλα ζητούν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια για το εαρινό εξάμηνο με όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει την απόφαση να ανοίξει τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, κρατάει κλειστά τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί, την ώρα που η κυβέρνηση και η Αστυνομία, σε ένα νέο κρεσέντο αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, ανακοίνωσαν απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, από τις 26 Γενάρη μέχρι 1η Φλεβάρη και ώρα 6πμ., προσπαθώντας μάλιστα να την εμφανίσουν ως πιο… ελαστική, σε σχέση με άλλες φορές.

Κάλεσμα για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αλλά και για τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, που γίνονται την ίδια ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη 28 Γενάρη 2021, έχει απευθύνει και το ΜΕΤΑ: Στη νέα απαγόρευση των συναθροίσεων, απαντάμε με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια για Παιδεία και Υγεία



«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, που καλεί στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28/1 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Διευκολυντική 3ωρη στάση από 11.00 έως 14.00

Για τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Στο ν/σ με τον παραπλανητικό τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Ταυτόχρονα, στο Πανεπιστήμιο διαμορφώνεται καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας.

Αναλυτικά το ν/σ:

Καθορίζει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Τμήματα ως ποσοστό του μέσου όρου της επίδοσης των μαθητών σε κάθε κατεύθυνση, το οποίο θα αποφασίζεται από κάθε Τμήμα χωριστά σε συγκεκριμένα όρια που θα θέτει το Υπουργείο. Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό να μειώσει δραστικά τον αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα οδηγήσει στη συρρίκνωση δεκάδων τμημάτων, κυρίως στην περιφέρεια και εν τέλει στο κλείσιμο τους.

Θέτει όριο στον αριθμό των τμημάτων που μπορεί να επιλέξει ο μαθητής κατά την διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου (10% ΓΕΛ, 20% ΕΠΑΛ των προσφερόμενων τμημάτων). Όσοι μαθητές δεν εισαχθούν σε κάποιο τμήμα με το πρώτο μηχανογραφικό, συμπληρώνουν δεύτερο διεκδικώντας την εισαγωγή τους σε όσες θέσεις έχουν «περισσέψει» και σε όσα τμήματα έχουν κενές θέσεις. Αυτή η διαδικασία θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποκλείονται μαθητές από τμήματα που επιθυμούν, στα οποία θα μπορούσαν με βάση το βαθμό τους να εισαχθούν από την πρώτη φάση.

Προβλέπει για πρώτη φορά την κατάθεση διπλού μηχανογραφικού για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτή η διάταξη σε συνδυασμό με τα προηγούμενα θα σπρώξει βίαια χιλιάδες μαθητές έξω από τα Δημόσια ΙΕΚ, προς την ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση (κολλέγια και ιδιωτικά ΙΕΚ).

Εισάγει όριο στη διάρκεια φοίτησης στις σχολές. Διαγράφονται από τις σχολές, δηλαδή, χιλιάδες νέοι που για κοινωνικούς λόγους ή γιατί αναγκάζονται να δουλέψουν δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την φοίτηση τους έγκαιρα. Είναι αστείο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να αποδείξει ένας εργαζόμενος φοιτητής, την ιδιότητα του με 20 ένσημα το μήνα, στις συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τη σημερινή νεολαία.

Δημιουργεί ένα πλέγμα ποινικοποίησης, παρακολούθησης και τρομοκράτησης των φοιτητικών αγώνων και διεκδικήσεων. Θεσμοθετεί το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών» που μπορεί να επιβάλλει μέχρι και τη διαγραφή και ιδρύει νέο σώμα καταστολής με αστυνομικές ομάδες μέσα στις σχολές που υπάγονται απ’ ευθείας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η στόχευση είναι ξεκάθαρη, η καταστολή του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος και των αγωνιστικών διεκδικήσεων.

Αυτές οι αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης σηματοδοτούν:

Αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών -ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών οικογενειών- από τα Πανεπιστήμια, αφού μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων. Η πρώτη εφαρμογή υπολογίζεται –με βάση τα περσινά βαθμολογικά δεδομένα- ότι θα οδηγήσει σε μείωση των εισακτέων σε ποσοστό που θα κυμαίνεται στο 30%

Βίαιη εκδίωξη χιλιάδων νέων, που ονειρεύονται να σπουδάσουν και στροφή τους στην εφήμερη κατάρτιση και την ιδιωτική εκπαίδευση

Περικοπή κάθε ελευθερίας στην επιλογή τμήματος από τους μαθητές, αφού όσοι δεν περάσουν με την πρώτη στις λιγοστές επιλογές τους, θα παίρνουν κυριολεκτικά “ό,τι περισσέψει”, αν “περισσέψει”, και πιθανότατα όχι αυτό που επιθυμούν.

Αναδιάταξη του Πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας με κλείσιμο πολλών τμημάτων, σύμφωνα και με την Έκθεση Πισσαρίδη.

Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παίζει στη μέση της χρονιάς με την αγωνία και τους κόπους των μαθητών και των οικογενειών τους. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μία χρονιά που έχει φορτώσει τους μαθητές με ανασφάλειες και φόβους που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην αδιαφορία και την αμέλεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Οι μαθητές της φετινής Γ΄ Λυκείου δίνουν τη μάχη αυτή από την προηγούμενη σχολική χρονιά κάτω από πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες, που προκάλεσε η πανδημία, η καραντίνα, το κλείσιμο των σχολείων και η χωρίς κανένα σχέδιο και οργάνωση από το ΥΠΑΙΘ τηλεκπαίδευση.

Όλοι καταλαβαίνουν την ανάγκη υποστήριξης της προσπάθειας χιλιάδων μαθητών. Όλοι, εκτός από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που σε βάρος των μαθητών επιδιώκει να εφαρμόσει όπως –όπως τους σχεδιασμούς της για:

Ένα σχολείο-εξεταστικό κέντρο που αναπαράγει την αποστήθιση και την παπαγαλία και ενισχύει την παραπαιδεία

Ένα σχολείο ανταγωνισμού που περιορίζει τις επιλογές στο μηχανογραφικό των μαθητών.

Την κατηγοριοποίηση των Ιδρυμάτων σε χαμηλής και υψηλής ζήτησης το κλείσιμο και τη συγχώνευση πολλών Πανεπιστημιακών τμημάτων

Την βίαιη μετακίνηση των μαθητών στην πρόωρη εξειδίκευση και κατάρτιση και την ιδιωτική εκπαίδευση

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ!

Θα αντισταθούμε μα κάθε τρόπο στους σχεδιασμούς του Υπουργείου να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ στη μέση της χρονιάς! Απαιτούμε μέτρα στήριξης των μαθητών και ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, λόγω της πανδημίας:

Δικαίωμα σε όλους τους μαθητές να διεκδικήσουν την πρόσβαση σε όλες τις Σχολές.

Έναρξη άμεσα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα Γυμνάσια και της Πρόσθετης Διδακτικής στήριξης στα Λύκεια με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Μείωση της ύλης για όλες τις τάξεις και επανάληψη της διδαχθείσας ύλης με δια ζώσης διδασκαλία, μόλις ανοίξουν τα σχολεία.

Καμία προσμέτρηση των απουσιών κατά την τηλεκπαίδευση στο χαρακτηρισμό της φοίτησης.

Λήψη όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Παλεύουμε για την πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας της μόρφωσης:

Αποσύνδεση του Λυκείου από την είσοδο σε ΑΕΙ.

Όχι στις αντιεπιστημονικές αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα και τα προγράμματα σπουδών. Όχι στην απαξίωση μαθημάτων και αντικειμένων.

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.

Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 20 στα τμήματα γενικής παιδείας και 10 στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις.

Όχι στις συμπτύξεις τμημάτων, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις, στο κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων σε Λύκεια και ΕΠΑΛ.

Σύγχρονη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.



Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, την Πέμπτη, στα Προπύλαια και σε όλη τη Ελλάδα καλεί η ΔΟΕ, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, καθώς και στην απαγόρευση των συναθροίσεων. Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Όλες και όλοι στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28/1 στις 13:00 στην Αθήνα στα Προπύλαια και σε όλη τη Ελλάδα

(τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες του ολοήμερου-απογευματινού)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, 10 μήνες τώρα, αξιοποιούν την πανδημία και ψηφίζουν το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο. Συρρικνώνουν όλο και περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Ταυτόχρονα, δια μέσου του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεχίζεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος επιβάλλοντας, γι’ άλλη μια φορά, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία.

Όλος ο προγραμματισμός της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τα μέτρα προστασίας στα σχολεία εξαντλήθηκε σε μια μάσκα, ένα «χορηγούμενο» παγουρίνο και οδηγίες για ανοικτά παράθυρα εν μέσω ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών. Όχι μόνο άφησαν επί 10 μήνες τους εκπαιδευτικούς αβοήθητους, χωρίς καμία στήριξη να τα βγάλουν πέρα, κατά τη διάρκεια δύο lockdown, αλλά και μέσα σε αυτό το διάστημα, δεν έκαναν τίποτα, ώστε να επιλύσουν ζητήματα υποδομής, προσλήψεων εκπαιδευτικών, προσωπικού για την καθαριότητα, κλπ.

Ήδη τις 2 πρώτες εβδομάδες που άνοιξαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, υπολογίζονται ότι έχουν κλείσει πάνω από 200 τμήματα ή/και σχολικές μονάδες!

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, αντί να ικανοποιήσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, προχωρούν σε αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν το Δημόσιο σχολείο.

Εν μία νυκτί προχώρησαν στην επέκταση της αποχώρησης των νηπίων από τα Νηπιαγωγεία-αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών, μέσω Υπουργικής Απόφασης και ξεκινούν τη διαδικασία της Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου αντί να απολογηθούν οι ίδιοι, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εγκατάλειψη του Δημόσιου Σχολείου.

Δυναμώνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή. Κρατούν τα Πανεπιστήμια για πάνω από ένα χρόνο κλειστά. Αντί να πάρουν μέτρα για τη λειτουργία τους, με προσλήψεις καθηγητών και εξασφάλιση των όρων λειτουργίας τους με υγιεινή και ασφάλεια, δίνουν 30 εκ € για να βάλουν την αστυνομία στις σχολές, διαμορφώνοντας κλίμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας. Την ίδια στιγμή, προχωρούν σε απαράδεκτες ρυθμίσεις για τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια βάζοντας κόφτη στην πρόσβαση χιλιάδων μαθητών και «σπρώχνει» τους νέους είτε στα ιδιωτικά κολέγια-ιδιωτική εκπαίδευση είτε στην κατάρτιση και την ελαστική εργασία.

Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τη νέα προσπάθεια επιβολής τρομοκρατίας, με την απόφαση της αστυνομίας για την απαγόρευση των συναθροίσεων, έως 1/2/2021. Είναι ζήτημα ζωής να μην επιτρέψουμε να μπουν στον γύψο τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δε θα περάσουν!

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις επιχειρούμενες αντιεκπαιδευτικές-αντεργατικές ρυθμίσεις, στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών! Δυναμώνουμε τον αγώνα για σχολεία ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή!

Εδώ και τώρα μέτρα για σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, με βάση τις θέσεις του κλάδου.

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η Υπουργική Απόφαση για το ωράριο των Νηπιαγωγών,

Να καταργηθούν ο νόμος 4692/2020 και η Υπουργική Απόφαση για την εσωτερική – εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο.

Πάρτε τώρα πίσω το σχέδιο νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για τα Πανεπιστήμια.

Να ανακληθεί άμεσα η αντιδημοκρατική απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων.

Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

Μαζικά και ανυποχώρητα παλεύουμε

για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



Κάλεσμα για το συλλαλητήριο της Πέμπτης απευθύνει και Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως σημειώνει, «τα σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να προσκρούσουν πάνω στη θέληση μας, τη θέληση των εργαζομένων και της νεολαίας. Να μην εφαρμοστούν! Δική μας επιδίωξη είναι η υπεράσπιση ενός πανεπιστημίου προσανατολισμένου στις ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων και όχι έρμαιου των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, γιατί αυτά θα προστατεύει και η πανεπιστημιακή αστυνομία. Παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο ζωντανό, ανοιχτό, με φοιτητές και εργαζόμενους παρόντες και όχι για ένα έρημο ίδρυμα-φρούριο με συστήματα και δυνάμεις ασφαλείας που δεν θα μας αφήνουν να αρθρώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης». Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΔΠΤΕ.

Το ΚΣ της ΟΔΠΤΕ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες των συλλόγων, τις κινητοποιήσεις, των εργαζομένων και των φοιτητών που πραγματοποιήθηκαν στις διάφορες πόλεις. Εργαζόμενοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ενώσαμε τη φωνή μας και δώσαμε μια πρώτη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, κόντρα στο νομοσχέδιο – έκτρωμα, την ένταση της καταστολής.

Αυτός ο αγώνας πρέπει τώρα να δυναμώσει και να αγκαλιαστεί από περισσότερους συναδέλφους. Οι σύλλογοι να ενημερώσουν τους συναδέλφους με κάθε πρόσφορο τρόπο, να πάρουν και νέες πολύμορφες πρωτοβουλίες!

Η κυβέρνηση ενώ νομοθετεί ασταμάτητα σαρώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις (θεσμοθετώντας μέτρα που καμιά σχέση δεν έχουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας), απαιτεί ταυτόχρονα να μείνουμε βουβοί και σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παρουσιάζοντας τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας ως θερμοκήπια εγκληματικών ενεργειών.

Είναι οι πολιτικές διαχρονικά των κυβερνήσεων που έχουν φέρει τα Πανεπιστήμια σε αυτή την κατάσταση, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με τσακισμένη τη φοιτητική μέριμνα, με συνεχή υποβάθμιση των σπουδών. Μετατρέπουν τη μόρφωση σε εμπόρευμα και τα πανεπιστήμια σε μαγαζιά. Είναι οι ίδιοι που πρόθυμα δίνουν 30 εκ. ευρώ για Πανεπιστημιακή Αστυνομία, κάμερες και κάρτες εισόδου, με σχολεία και Πανεπιστήμια κλειστά αλλάζουν τον τρόπο εισαγωγής και απειλούν χιλιάδες φοιτητές με διαγραφή. Προβλέπουν ποινές μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις ή κινητοποιήσεις στις σχολές. Με την ευλογία των διοικήσεων, οι οποίες ούτε στην περίπτωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας τοποθετούνται ξεκάθαρα ενάντια σε κάθε μορφή καταστολής στα ιδρύματα!

Ετοιμάζουν και νέο επεισόδιο στον αντιδημοκρατικό κατήφορο – το σχέδιο «διαχείρισης των συναθροίσεων». Στοχεύουν στο φακέλωμα κάθε εργαζόμενου που θα οργανώνει κινητοποίηση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να φορτώνονται στα συνδικάτα δράσεις σκοτεινών μηχανισμών και προβοκάτσιες.

Θέλουν να φιμώσουν και τα ΜΜΕ, όποια φωνή αμφισβητεί, καταγράφει και αποκαλύπτει την βαρβαρότητα των δυνάμεων καταστολής. Επιδιώκουν με κάθε τρόπο να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική και οι εργαζόμενοι να μην αντιδρούν! Τρέχουν να προλάβουν τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση που συσσωρεύεται και διογκώνεται.

Τα σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να προσκρούσουν πάνω στη θέληση μας, τη θέληση των εργαζομένων και της νεολαίας. Να μην εφαρμοστούν! Δική μας επιδίωξη είναι η υπεράσπιση ενός πανεπιστημίου προσανατολισμένου στις ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων και όχι έρμαιου των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, γιατί αυτά θα προστατεύει και η πανεπιστημιακή αστυνομία. Παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο ζωντανό, ανοιχτό, με φοιτητές και εργαζόμενους παρόντες και όχι για ένα έρημο ίδρυμα-φρούριο με συστήματα και δυνάμεις ασφαλείας που δεν θα μας αφήνουν να αρθρώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Καλούμε:

1) Τους εκλεγμένους στους πρωτοβάθμιους συλλόγους και όποιον συνάδελφο επιθυμεί να συμμετέχουν μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Παιδείας, την Τετάρτη 27 Γενάρη στις 12:00.

2) Όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην στάση εργασίας της ΟΔΠΤΕ την Πέμπτη 28 Γενάρη από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και στο συλλαλητήριο στις 13:00 στα Προπύλαια, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και στα αντιστοιχα συλλαλητήρια στις υπόλοιπες πόλεις

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο των φραγμών, της καταστολής και της αστυνομοκρατίας! Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία, όρια φοίτησης και διαγραφές!

Επιδιώκουμε – ενισχύουμε τον συντονισμό με συλλόγους εργαζομένων και φοιτητών στα Πανεπιστήμια, με συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.



Στην Αθήνα, οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν λάβει ήδη αποφάσεις για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Επιπλέον για τη Τετάρτη 27 Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας, ενώ δεν είναι λίγοι οι σύλλογοι που έχουν προχωρήσει σε συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στο νομοσχέδιο. Επιπλέον, προγραμματίζουν για τη Δευτέρα 1η Φλεβάρη αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης, τις εργάσιμες ώρες, και νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, στη μία το μεσημέρι. Ακολουθεί η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων Αθήνας:


Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ πήραν την πρώτη απάντηση από το μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21/1!

Εάν νομίζουν ότι με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων θα σταματήσουν τον αγώνα μας, για να μπορούν ανενόχλητοι να νομοθετούν με πρόσχημα την πανδημία, είναι βαθιά γελασμένοι!!!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας την Πέμπτη 28/01 σπάμε στην πράξη τον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις!

Αποτελεί κοροϊδία, η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, στα ΜΜΜ, να επικαλείται την απαγόρευση των συναθροίσεων για την «προστασία της δημόσιας υγείας»!!

Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους, που έρχεται να βάλει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές μας!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για «δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση» δε θα περάσει!

Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.α.)!!! Την ίδια στιγμή που μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, και για τη φοιτητική μέριμνα 39%, δίνουν ένα σκασμό λεφτά για τα Rafale και τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο! Θέλουμε να γίνουμε ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

Το ποτήρι ξεχείλισε!

Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας!!! Η στόχευση της ίδρυσης αυτού του σώματος είναι η καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και του αγώνα. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πειθαρχικές αλλαγές που προβλέπουν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις στις σχολές και στα θεσμικά όργανα!!! Θέλουν ακόμη να βάλουν κάμερες και να κάνουν face control στις εισόδους των ιδρυμάτων. Αντιμετωπίζουν φοιτητές, που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Η λογική αυτή ήταν διαχρονικά στόχευση των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους.

Η κυβέρνηση που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές μας ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί και με διαγραφή. Αν θέλουν αναβάθμιση των σχολών αυτή γίνεται με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών και όχι με διαγραφές και όρια φοίτησης στα ν+2 και ν+3!!! Μέτρο που αν σκεφτεί κανείς πως ο ΜΟ αποφοίτησης στις περισσότερες σχολές ξεπερνά τα όρια που θέτει το υπουργείο γίνεται φανερό τι αποτελέσματα θα έχει για την προοπτική χιλιάδων επί χιλιάδων φοιτητών, πετώντας τους εκτός των πανεπιστημίων. Το μέτρο αυτό δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο σπουδών και θέτει περαιτέρω εμπόδια στις σπουδές μας. Τέλος, λίγες μέρες πριν την ψήφιση το Υπουργείο δεν διευκρινίζει τις μεταβατικές διατάξεις σε περίπτωση εφαρμογής αυτού του μέτρου, αφήνοντας σε αγωνία χιλιάδες εν ενεργεία φοιτητές.

Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε!!! Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται. Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρεί η κυβέρνηση να αναιρέσουν με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με το οποίο χιλιάδες μαθητές υποψήφιοι δε θα έχουν πρόσβαση στη δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα έχει ήδη αναγνωρίζει τα ιδιωτικά κολλέγια.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι προκλητικές δηλώσεις της Υπουργού τη Δευτέρα 25/01 μας εξοργίζουν! Ανακοίνωσε πώς ετοιμάζονται ρυθμίσεις σχετικά με τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές. Το μέτρο αυτό, που θέλουν να αποτελέσει συνέχεια των επικείμενων αλλαγών, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους, πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που αυτό θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές.

Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές και οι υψηλού επιπέδου σπουδές! Έχουμε ανάγκη από δωρεάν σίτιση και στέγαση, από μόνιμο προσωπικό για να ξαναλειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα! Θέλουμε όλα αυτά που μας έχει στερήσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Με τα 30 εκατομμύρια να ανοίξουν οι σχολές! Όχι σε αστυνομία και διαγραφές!

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να μιλάμε, να αντιδρούμε, να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον!!!

– Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου !!!

– Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.

– Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!

– Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης!

– Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!

– Όχι στην θέσπιση βάσης εισαγωγής.

– Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.

– Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.

– Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών γιατρών!

Προχωράμε σε:

– Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 27/1, στις 12:00, στο Υπουργείο παιδείας.

– Φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28/1, στη 13:00, στα Προπύλαια μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές.

– Αποκλεισμό της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου τη Δευτέρα 1/2 τις εργάσιμες ώρες. Καλούμε το σύλλογο των εργαζομένων καθώς και τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών στο ΕΚΠΑ να συμμετέχουν.

– Κάθε Φοιτητικός Σύλλογος να πάρει μέτρα ενημέρωσης των φοιτητών και διάδοσης των δίκαιων αιτημάτων μας σε όλο το λαό!

– Στήριξη των αγωνιστικών αποφάσεων και των πρωτοβουλιών των φοιτητικών συλλόγων σε όλη την Αθήνα και την Ελλάδα.

– Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να συνεδριάσουν την επόμενη βδομάδα εν όψη του νομοσχεδίου.

– Πέμπτη 4/2 13:00 η ώρα καλούμε σε φοιτητικό συλλαλητήριο στα προπύλαια και πορεία προς την Βουλή μαζί με εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, γονείς και μαθητές.

Είμαστε σε εγρήγορση για συλλαλητήριο την μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου