Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Ερώτηση Βουλευτών ΚΚΕ για τις συνεχιζόμενες εκκρεμότητες τ. ΤΣΜΕΔΕ σε βάρος των μισθωτών μηχανικών


Σε επανακατάθεση της Ερώτησης στη Βουλή, σχετικά με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών προχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Λεωνίδας Στολτίδης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου καθώς μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητη.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«1. Το πρώην Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), νυν ΕΤΕΑΕΠ, εφαρμόζοντας νέες κανονιστικές ρυθμίσεις με την υπ’ αριθμό 369/7-10-2015 απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, δεν αναγνωρίζει τη θεμελίωση δικαιώματος επικουρικής ασφάλειας σε μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων -και ήδη προ πολλού συνταξιοδοτηθέντων με οριστικές αποφάσεις- εργαζομένων της ΔΕΗ, εκδίδοντας, βάσει αυτής, ανακλητικές των αρχικών αποφάσεις. Το ως άνω Ταμείο διέκοψε τη χορήγηση ή μείωσε κατά περίπτωση την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος και απαιτεί, μετά την πάροδο σε ορισμένες περιπτώσεις και του ορίου των 5 ετών, ως δήθεν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά επικουρικών συντάξεων, που καλόπιστα και νομικά βάσιμα εισέπραξαν οι δικαιούχοι, κατάσχοντας το σύνολο ή μειώνοντας κατά περίπτωση την μηνιαία σύνταξη. Σημειώνεται ότι δεν έχει οριστεί ακόμα συζήτηση για τις ενστάσεις που έχουν καταθέσει οι θιγόμενοι από το 2014.

Οι ανακλητικές αποφάσεις αφορούν κυρίως συνταξιούχους (με 35ετή επικουρική ασφάλιση, με 20ετή για τρίτεκνες ασφαλισμένες ή με 20ετή λόγω συνυπολογισμού χρόνου ασφάλισης σε ΥΒΑΕ), που τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα στην επικουρική σύνταξη, επειδή η μεταγενέστερη, της έκδοσης των οριστικών αποφάσεων, απόφαση του ΔΣ του ΕΤΕΑ ανέτρεψε μια σειρά διατάξεων, νομοθετικών ρυθμίσεων και νόμων.

2. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), πρώην ΕΤΕΑ, για τη θεμελίωση επικουρικής σύνταξης των μηχανικών του ομίλου ΔΕΗ ΑΕ, δεν εφαρμόζει τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, για το επικουρικό ταμείο της ΔΕΗ (ΕΤΕΑΕΠ/ΤΕΑΠ-ΔΕΗ) με τον Ειδικό Λογαριασμό Προσθέτων Παροχών (ΕΛΠΠ) του ΤΣΜΕΔΕ, νυν ΤΜΕΔΕ. Το ίδιο θέμα αντιμετωπίζουν οι αντίστοιχοι μηχανικοί του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το ΕΤΕΑΕΠ επικαλείται λανθασμένη ερμηνεία του ν. 4387/2016 εκ μέρους του ΤΜΕΔΕ που θεωρεί ότι ο χρόνος που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλισμένοι στον ΕΛΠΠ, που αντικαταστάθηκε από 1/1/2007 από την Ειδική Προσαύξηση, μπορεί να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για την προσαύξηση της κύριας σύνταξης, ανατρέποντας μια σειρά νόμους και διατάξεις, αφαιρώντας το δικαίωμα της επικουρικής σύνταξης με τη διάταξη της διαδοχικής ασφάλισης. Σημειωτέον ότι η διαδοχικότητα ίσχυε για την ίδια κατηγορία μισθωτών μηχανικών μέχρι την παραμονή της εφαρμογής του ν. 4387/2016.

3. Μετά την παρέλευση τετραετίας από την εφαρμογή του ν. 4387/2016 παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης για μια σειρά κατηγορίες συνταξιούχων. Οι αρμόδιοι φορείς δικαιολογούν την καθυστέρηση στη μη ολοκλήρωση σχετικής μηχανογραφικής εφαρμογής. Ενδεικτικά:

Οι χήρες και οι χήροι εργαζομένων που απεβίωσαν κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου δεν έχουν τύχει ακόμα απονομής κύριας σύνταξης.

Οι έμμισθοι μηχανικοί όπως και άλλες κατηγορίες, που εργάσθηκαν στον όμιλο της ΔΕΗ ΑΕ, στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που είχαν παράλληλη ασφάλιση (π.χ. ΤΜΕΔΕ) και συνταξιοδοτήθηκαν μετά την εφαρμογή του ν. 4387/2016, σύμφωνα με το άρθρο 17 του παραπάνω νόμου, για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισής τους, δικαιούνται την προβλεπόμενη από τον υπόψη νόμο προσαύξηση και δεν την έχουν λάβει ακόμα.

Με βάση τα παραπάνω, και ανά παράγραφο, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν, σύμφωνα με την αρχή της χρηστής διοίκησης, και την υποχρέωση των ασφαλιστικών οργάνων να υιοθετούν τη λιγότερο επαχθή ερμηνεία για τους ασφαλισμένους, αντιμετωπισθούν οι άδικες ανακλητικές αποφάσεις, των αρχικών αποφάσεων του ΕΤΕΑ, για τη θεμελίωση του δικαιώματος επικουρικής ασφάλειας σε ασφαλισμένους της ΔΕΗ, που επιφέρουν δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση στους συνταξιούχους.

Αν θα εφαρμοστούν οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης για την κατηγορία των μηχανικών, που ασφαλίστηκαν στον ΕΛΠΠ/ΤΣΜΕΔΕ (μέχρι την πρόσληψή τους στην ενιαία ΔΕΗ ΑΕ πριν από τρεις δεκαετίες) και στη συνέχεια ασφαλίστηκαν στο επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ/ΤΕΑΠ-ΔΕΗ, όπως εφαρμόζονται και σε όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Αν θα εφαρμοστούν οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης για την αντίστοιχη κατηγορία των μηχανικών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί η σχετική μηχανογραφική εφαρμογή ώστε να αποδοθεί στους δικαιούχους συνταξιούχους χήρους-ες εργαζομένων που απεβίωσαν κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου η δικαιούμενη κύρια σύνταξη, πότε θα αποδοθεί στους δικαιούχους συνταξιούχους μηχανικούς η προσαύξηση στην κύρια σύνταξη, λόγω του παράλληλου χρόνου ασφάλισής τους στο ΤΜΕΔΕ. Για την πλειοψηφία των συναδέλφων η σύνταξη είναι το μοναδικό εισόδημα επιβίωσης. Τα προβλήματα που προκύπτουν είτε από την ανεπάρκεια του συστήματος που δημιουργεί καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης, είτε από αυθαίρετες ερμηνείες των νόμων σε βάρος των ασφαλισμένων, οδηγούν στη μείωση του εισοδήματος τους και τους στερούν την αξιοπρεπή διαβίωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου