Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Αποζημίωση άρθρου 55 του Π.Δ. 410/88 σε ΙΔΑΧ Διπλωματούχους Μηχανικούς

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 30/7/2020
Αρ. Πρωτ. :
Προς : 1. Υπουργείο Οικονομικών / Γεν. Γραμ. Δημοσιονομικής Πολιτικής / Γενικό Λογιστήριο Κράτους
2. Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων / Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Κοιν.: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
2. Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα: Αποζημίωση άρθρου 55 του Π.Δ. 410/88 σε Διπλωματούχους Μηχανικούς



Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με μέλη 19 Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ σε όλη τη χώρα και εκπροσωπεί πάνω από 8.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς που εργάζονται στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης (Υπουργεία, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, ΝΠΔΔ). 

Απευθυνόμαστε σε εσάς, κατόπιν ενημέρωσης που είχαμε από συναδέλφους μας, εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο και ΝΠΔΔ, αναφορικά με την άρνηση των αρμόδιων υπηρεσιών να τους καταβάλλουν την προβλεπόμενη στο άρθρο 55 του π/δτος 410/1988 αποζημίωση απόλυσης μολονότι θα προβούν σε καταγγελία της εργασιακής τους σχέσης, επικαλούμενοι δήθεν το από 20/4/2016 έγγραφο σας, το οποίο και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών:


Σύμφωνα με αυτό οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου 55 του ΠΔ 410/1988 για καταβολή αποζημίωσης απόλυσης, διότι “θα τους καταβληθεί η εφάπαξ παροχή που προβλέπεται από τις οικείες ασφαλιστικές διατάξεις περί ΤΣΜΕΔΕ.”

Επειδή διαπιστώνουμε ότι οι Υπηρεσίες Μισθοδοσίας και Προσωπικού των ΝΠΔΔ που απασχολούν και ΙΔΑΧ Μηχανικούς επικαλούνται για πρώτη φορά το ως άνω έγγραφο που φέρει παλαιότερη ημερομηνία και αμφισβητούν τώρα την υποχρέωσή τους να καταβάλλουν την αποζημίωση απόλυσης στους δικαιούχους συναδέλφους, μολονότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει τροποποιηθεί, διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτή την προσπάθεια κατάργησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΙΔΑΧ συναδέλφων μας, δεδομένου μάλιστα ότι:

1. Το Άρθρο 59 του Ν. 3996/2011 από το οποίο δήθεν προκύπτει, κατά τα αναφερόμενα στο ως άνω έγγραφο, η κατάργηση του δικαιώματος αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης σε ΙΔΑΧ υπαλλήλους, ουδόλως αναφέρεται στην αποζημίωση αυτή. Από τη γραμματική της διατύπωση και μόνο αναμφίβολα προκύπτει ότι καθορίζει ΜΟΝΟ την υπαγωγή στους φορείς πρόνοιας (για χορήγηση εφάπαξ παροχής στη λήξη του εργασιακού βίου) και επικουρικής ασφάλισης των ΙΔΑΧ συναδέλφων που είναι ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι, εισφορές για την ασφάλιση στο φορέα πρόνοιας - εφάπαξ καταβάλλονται μόνο από τον εργαζόμενο, είναι μέρος του μισθού τους που παρακρατείται από τη μηνιαία μισθοδοσία τους και για τούτο, όπως έχει κριθεί και από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, η εφάπαξ αυτή παροχή αποτελεί αμιγώς ανταποδοτική παροχή της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ουδόλως συνεπώς σχετίζεται με την αποζημίωση απόλυσης, καθώς έκαστη εκ των παροχών αυτών έχει θεσμοθετηθεί και εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό. 

Η αμφιβολία άλλωστε ως προς την «κατάργηση» της υποχρέωσης καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης δυνάμει της προαναφερθείσας διάταξης του άρθρου 59 του ν. 3996/2011 προκύπτει από το ίδιο το περιεχόμενο του επίμαχου εγγράφου, καθώς εάν υπήρχε ρητή αναφορά στον ανωτέρω Νόμο για την κατάργηση/περικοπή της αποζημίωσης, ο συντάκτης του κειμένου θα την ανέφερε επί λέξει ρητά και δεν θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει την αόριστη φράση « Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές …» 

3. Πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη και η άποψη του Υπουργείου Εργασίας στο οποίο και έχει κοινοποιηθεί το έγγραφο σας.

Σας καλούμε λοιπόν, να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε άμεσα να ανακληθεί ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ το εν λόγω Έγγραφο και να δώσετε οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να εξακολουθούν να προβαίνουν αμελλητί στην εκπλήρωση της υποχρέωσής τους καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης, στους ΙΔΑΧ Διπλωματούχους Μηχανικούς, ανεξάρτητα από την ασφάλιση τους στον κλάδο Προνοίας του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 55 του π/δτος 910/1988 ΚΑΙ ΜΟΝΟ, όπως ισχύει. Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου