Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Ψηφίσματα ενάντια στο αντιπεριβαλλοντικό ν/σ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.: Σεβασμός στο Περιβάλλον – Αναδιαμόρφωση του υπό ψήφιση Περιβαλλοντικού Σχεδίου Νόμου»

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.-Παράρτημαα Δυτικής Ελλάδας ), αναφορικά με το κατατεθέν προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», διαπιστώνει ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης στην χώρα μας, οδηγεί στην υποβάθμιση των όρων προστασίας και κατάργηση Φορέων διαχείρισης που έχει στελεχωθεί με ειδικούς επιστήμονες μετά από αξιοκρατικές ανοικτές διαδικασίες, και έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την λήψη σημαντικών για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αποφάσεων, με τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση ενώ συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Στη θέση αυτού του συστήματος διοίκησης προτείνεται μια κεντρική γραφειοκρατική δομή η οποία θα συντονίζει έναν αριθμό Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών περιορισμένων αρμοδιοτήτων και ασαφούς οργάνωσης. Οι παραπάνω αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και σε απώλεια της βιολογικής ποικιλότητας και των φυσικών πόρων που αυτή συνεπάγεται., αποδιαρθρώνει το ισχύον σύστημα λειτουργίας των Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 με τη μεγάλη συμμετοχή των Τοπικών Κοινωνιών, νομιμοποιεί χιλιάδες αυθαίρετα μέσα σε δάση, αναθέτει σε ιδιώτες το έλεγχο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ακυρώνει τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επενδύσεων και τέλος δεν δίνει λύσεις στη διαχείριση των αποβλήτων, που αποτελεί διαχρονικά μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας.
Η Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. (Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας) θεωρώντας ότι η αξία του περιβάλλοντος για τη διατήρηση της υγείας των έμβιων όντων στον πλανήτη είναι αναντικατάστατη, προτείνει:
  • την αξιοποίηση των σχολίων και αναλυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση από πολίτες, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις,  Δίκτυα Φορέων, Επιστημονικές Εταιρείες , Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Συλλογικότητες και
  • την αναδιαμόρφωση του σχεδίου νόμου μετά από στενή συνεργασία και διάλογο με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, συνθήκες και Ευρωπαϊκές οδηγίες.
Η Διοικούσα Επιτροπή της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. (Παράρτημα Δυτ. Ελλάδας)



Ψήφισμα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου

για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

‘Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας’

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου που αποτελεί την ‘κοιτίδα’ των περιβαλλοντικών σπουδών και της έρευνας στην Ελλάδα, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ‘Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας’, του οποίου έχει τυπικά ολοκληρωθεί η διαβούλευση και έπεται η εισαγωγή στη Βουλή προς ψήφιση.

Συγκεκριμένα το σ/ν προβλέπει κατάργηση επί της ουσίας των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης και αλλαγές στο καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική και τις αρχές που έχουν τεθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Επίσης το σ/ν προβλέπει την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που αποτελούν τη βάση ενός αποκεντρωμένου συμμετοχικού συστήματος διοίκησης που έχει στελεχωθεί με ειδικούς επιστήμονες μετά από αξιοκρατικές ανοικτές διαδικασίες, και έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την λήψη σημαντικών για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αποφάσεων, με τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση. Στη θέση αυτού του συστήματος διοίκησης προτείνεται μια κεντρική γραφειοκρατική δομή (ΟΦΥΠΕΚΑ) η οποία θα συντονίζει έναν αριθμό Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών περιορισμένων αρμοδιοτήτων και ασαφούς οργάνωσης. Οι παραπάνω αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και σε απώλεια της βιολογικής ποικιλότητας και των φυσικών πόρων που αυτή συνεπάγεται.

Κατά συνέπεια η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου καλεί σε απόσυρση και αναδιαμόρφωση του σχεδίου νόμου μετά από στενή συνεργασία και διάλογο με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, μετά την έξοδο της χώρας από τη σημερινή δυσμενή συγκυρία. Στη βάση της νέας νομοθεσίας είναι σκόπιμο να διατηρηθεί το υφιστάμενο αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης μέσω των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, το οποίο πρέπει να ενδυναμωθεί και να συνεχίσει να ελέγχεται και να αξιολογείται με βάση τις διεθνείς πρακτικές. Σε κάθε περίπτωση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως καθ’ ύλην αρμόδιο, τίθεται στη διάθεση της Πολιτείας για συμμετοχή στη διαμόρφωση του βέλτιστου νομικού καθεστώτος προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, 07.04.2020
Ημερομηνία ανάρτησης
14 Απρ 2020
Είδος ανακοίνωσης
Ψηφίσματα
Σχετικά αρχεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου