Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Ο περιορισμός των εργαστηριακών ελέγχων δεν δικαιολογείται με τίποτα!




Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, 17/3 είναι 35. Χθες ήταν 21. Ή η Ελλάδα είναι παγκόσμια φωτεινή εξαίρεση, ή περιορίστηκαν κατακόρυφα οι εργαστηριακοί έλεγχοι. Είναι σαφές ότι συμβαίνει το δεύτερο. Είναι επίσης σαφές ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το κατά τα άλλα “οχυρωμένο” ελληνικό κράτος δεν φρόντισε να προμηθευτεί τα απαραίτητα αντιδραστήρια. Πρόκειται για τραγικό λάθος.

Ο περιορισμός των διαγνωστικών ελέγχων δεν δικαιολογείται από απολύτως καμιά επιδημιολογική αντίληψη. Οφείλεται αποκλειστικά στην προχειρότητα των ανεύθυνων – υπεύθυνων κυβερνητικών στελεχών που μέχρι και ένα μήνα πριν μας διαβεβαίωναν ότι η επιδημία δεν είναι κάτι σοβαρό.

Το ότι η ανίχνευση πρέπει να γίνεται με πλήρη προστασία τόσο των εξεταζομένων όσο και του υγειονομικού προσωπικού, δεν σημαίνει ότι η ανίχνευση πρέπει να σταματήσει.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τις χθεσινές συστάσεις του, όσο και η πραγματική εμπειρία των ασιατικών κυρίως χωρών, πλην Κίνας, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δείχνουν ότι η εκτεταμένη προσπάθεια διάγνωσης κρουσμάτων, είναι μονόδρομος στον περιορισμό της νόσου.

Η σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση του ιού δεν καθοδηγείται αποκλειστικά από τα επιστημονικά ή επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά από τις τρομακτικές πολιτικές λιτότητας που διέλυσαν το σύστημα υγείας. Αρνητικό ρόλο παίζει και η προχειρότητα, η έλλειψη προετοιμασίας, η άγνοια για αυτό που ερχόταν από όσους είχαν την ευθύνη της δημόσιας υγείας μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το γεγονός ότι η αντιμετώπιση του ιού καθοδηγείται από τις χρόνιες πολιτικές διάλυσης της υγείας και πιο συγκεκριμένα από την έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού, αντιδραστηρίων, προστατευτικού υλικού, επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο από τις απαντήσεις του κ. Τσιόδρα για την εξαίρεση του υγειονομικού δυναμικού από την 14μερη καραντίνα σε περίπτωση στενής επαφής με επιβεβαιωμένος κρούσμα. Όπως ήδη έγινε γνωστό από χθες, γιατροί και νοσηλευτές που έχουν έκθεση σε υψηλό κίνδυνο θα απομονωθούν για 7 (αντί για 14 μέρες) και την 8η μέρα θα επανέλθουν στην εργασία τους με αυτο-παρακολούθηση και απλή (!) χειρουργική μάσκα. Όταν είναι σαφές ότι η επώαση σε μεγάλα ποσοστά ξεπερνά τις 7 ημέρες. Ο κ. Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση για γιατρούς και νοσηλευτές. Εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα στους υγειονομικούς είναι ότι θα δουλεύουν άρρωστοι. Ότι οι κλινικές δεν θα κλείνουν, έστω και αν το προσωπικό αποδεκατίζεται.

Ο ηθικός αυτουργός των παραπάνω έχει όνομα: Υπερδεκαετή λιτότητα που απογύμνωσε τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, τσάκισε το δημόσιο σύστημα, υποστελέχωσε τις υπηρεσίες υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου