Το πρόβλημα των «ψηλών» κτιρίων δεν λύνεται με τον «τσακωμό» των Δημόσιων Υπηρεσιών. Λύνεται μόνο με την με την κατάργηση της αύξησης της δόμησης που νομοθετήθηκε με τα άρθρα 10 & 11 του ΝΟΚ/2012
Περιβάλλον: Τα έμαθες, όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες οι εμπλεκόμενες στις οικοδομικές άδειες των «ψηλών» κτιρίων στη περιοχή του Μακρυγιάννη , προσπαθούν να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους.
Αρχιτέκτονας: Τα πράγματα είναι απλά. Προσπαθούν να τα κάνουν περίπλοκα γιατί θέλουν να αποφύγουν να κριθούν «αντισυνταγματικά» τα άρθρα 10 και 11 του ΝΟΚ/2012. Αυτός είναι ο σκοπός.
Το άρθρο 10 δίνει επί πλέον δόμηση σε νέα κτίρια όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε Θεσσαλονίκη Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Βόλο, Νέα Ιωνία Μαγνησίας, Ιωάννινα.
Το άρθρο 11 δίνει επί πλέον δόμηση στις νέες οικοδομές σε όλη τη χώρα.
Αύξηση της δόμησης σημαίνει επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος και συνεπώς επιβαρύνει τους όρους διαβίωσης των πολιτών και για το λόγο αυτό είναι «αντισυνταγματικά».
Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να απαντήσει :
1. Αν στις συγκεκριμένες άδειες έχει εφαρμοστεί το άρθρο 10 του ΝΟΚ/2012 και αν ναι, να δώσει στη δημοσιότητα το ποσοστό αύξησης της δόμησης που δόθηκε και την έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
2. Αν οι συγκεκριμένες άδειες έχουν τις απαραίτητες εγκρίσεις των Υπηρεσιών που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας δόμησης.
Με τον τρόπο αυτό θα γίνει φανερό η αύξηση της δόμησης που δόθηκε στα κτίρια με την εφαρμογή των διατάξεων του ΝΟΚ/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον 4258/2014. Η αύξηση της δόμησης αυξάνει το ύψος των οικοδομών. Με τον ίδιο συντελεστή δόμησης όσοι κτίσανε πριν από την ισχύ του ΝΟΚ/2012 δεν μπορούσαν να φτάσουν στο ύψος το σημερινό γιατί δεν είχαν εφαρμογή οι ευνοϊκές διατάξεις των άρθρων 10 &11 του ΝΟΚ/2012. Τα κλιμακοστάσια προσμετρούσαν στον Σ.Δ και η μείωση του ποσοστού κάλυψης δεν συνοδευόταν από αύξηση του Σ.Δ.
Ένα δεκαόροφο κτίριο σήμερα με την εφαρμογή του άρθρου 11 του ΝΟΚ/2012 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον 4258/2014 έχει μόνο από τη μη προσμέτρηση του κλιμακοστασίου επί πλέον δόμηση (40,00 τ. μ. στο ισόγειο +9x25,00τ.μ. στους ορόφους)= 265,00τ.μ .
Αν σε αυτά προστεθεί και η αύξηση της δόμησης που δίνεται με αντίστοιχη μείωση της κάλυψης, τότε σε μία περιοχή που ο Σ.Δ. είναι 3,6 αν θυμάμαι καλά, τότε η δόμηση αυξάνεται κατά πολύ. Για κάθε 100,00τμ οικοπέδου η αύξηση 10% είναι 36,00τ.μ κτιρίου, 15% είναι 54,00τ.μ , 20% είναι 72,00τ.μ , 25% είναι 90,00τ.μ
Το πρόβλημα όπως βλέπεις δεν λύνεται με τον τσακωμό των διάφορων Δημόσιων Υπηρεσιών. Το πρόβλημα λύνεται μόνο με την κατάργηση της αύξησης της δόμησης που νομοθετήθηκε με τα άρθρα 10 & 11 του ΝΟΚ/2012
Από παράβλεψη έγραψα τροποποίηση 4495/2017 αντί για 4258/2014. Στο blog έχει διορθωθεί αλλά εδώ παραμένει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη για την απροσεξία
Σωστό αυτό που λέει για τις Υπηρεσίες. Τα άρθρα 10 και 11 είναι αυτά που προκαλούν τη βλάβη. Εάν αυτά καταργηθούν, τότε και οι Υπηρεσίες δεν θα μπορούν να δίνουν την επιπλέον δόμηση, που δίνουν σήμερα που ισχύουν. Βάζουν λοιπόν τις Υπηρεσίες μπροστά, για να αποπροσανατολίσουν τον πολίτη, και να κάνουν την δουλειά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα έχει ήδη περάσει στα ψιλά. Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ έβγαλε μιά ανακοίνωση ότι δεν συμμετείχε στο "Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής" αλλά για το θέμα "τσιμουδιά", οι καθηγητές της Αρχιτεκτονικής είπαν τις συνειθισμένες "αοριστίες" αλλά για το θέμα "σιγή ιχθύος", Ο Σταθάκης είπε το μεγαλόστομο "θα προστατεύσουμε την θέα των κατοίκων", το Υπουργείο Πολιτισμού είπε η "θέα είναι δικαίωμα όλων", αλλά για τα επίδικα άρθρα "τσιμουδιά".
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ξεκάθαρο πια ότι αυτό θέλουν ν' αποφύγουν.
Δίκιο έχεις.
Διαγραφή