Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Αλλαγές στην αδειοδότηση προς επιτάχυνση των έργων στο Ελληνικό με τροπολογία

Άρχισαν οι "τροπολογίες" για την δημιουργία ενός τερατώδους πολεοδομικού συγκροτήματος στο Ελληνικό προς διευκόλυνση των συμφερόντων Λάτση...




Δομικές αλλαγές στη διαδικασία αδειοδότησης των έργων στο Ελληνικό με σκοπό την επίσπευση της έκδοσης των οικοδομικών αδειών κατέθεσε με τροπολογία στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το υπουργείο ενοποιεί τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης στο σύνολο του ακινήτου δημιουργώντας ένα «υβριδικό» πλαίσιο μέσω του οποίου θα αδειοδοτηθούν άλλες δραστηριότητες αναλυτικά (υποδομές, πάρκο) και άλλες επί της αρχής (με εξειδίκευση στη συνέχεια). Στη ρύθμιση αναφέρεται ρητά ότι φέρει τη συναίνεση της Lamda Development.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης για το Θριάσιο τροποποιεί τον βασικό νόμο (4062/12) που όρισε το πλαίσιο για την επένδυση. Αντί ο ιδιώτης να πρέπει να υποβάλει χωριστές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το πάρκο και τις δραστηριότητες στις ζώνες ανάπτυξης (αυτές με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες), θα πρέπει να υποβάλει μία και συνολική μελέτη, που ονομάζεται «Περιβαλλοντικοί όροι της εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης» και με την οποία θα εγκρίνονται και τα έργα υποδομής. Πρόκειται για μια αδειοδότηση... πολλών ταχυτήτων, αφού θα εξειδικεύεται απολύτως στο κομμάτι των υποδομών και του πάρκου, ενώ θα είναι γενική (κατά προσέγγιση) στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η διαδικασία έκδοσης των αδειών θα είναι συντομότερη κατά 5-10 εργάσιμες ημέρες από το προβλεπόμενο. Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της τροπολογίας; Πιθανότατα (μιας και δεν καθίσταται απολύτως σαφές από την αιτιολογική έκθεσή της τι εξυπηρετεί) δίνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος τη δυνατότητα να εξετάσει εν συνόλω τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης (συμπεριλαμβάνοντας ενιαία και τις περιοχές κατοικίας, που δεν χρειάζονται περιβαλλοντική αδειοδότηση βάσει της νομοθεσίας), άρα να έχει καλύτερη εικόνα. Ενώ ο επενδυτής μπορεί να «πακετάρει» τις υποχρεώσεις του, αφήνοντας για το μέλλον την εξειδίκευση της αδειοδότησης των κομματιών εκείνων της επένδυσης που δεν σκοπεύει να αναπτύξει άμεσα (το πλήρες σχέδιο θα αναπτυχθεί σε βάθος 15ετίας). Ετσι μόλις η «υβριδική» ΜΠΕ εγκριθεί, ο επενδυτής μπορεί να καταθέσει αίτηση στο Γραφείο Ελληνικού (υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών) για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Επίσης, προβλέπει μια ενιαία διαδικασία αδειοδότησης για όλα τα (υπόλοιπα) μεγάλα έργα της επένδυσης (κατηγορίας Α), αντί χωριστής για κάθε έργο.


Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος σπεύδει να προλάβει... τυχόν πολιτικές αντιδράσεις, αναφέροντας στην αιτιολογική έκθεση ότι «τα προς ρύθμιση ζητήματα ετέθησαν προς τη Lamda Development (...), η οποία έχει παράσχει την συναίνεσή της με το από 18.10.2018 έγγραφό της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου