Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Αλαλούμ με τις κατασχέσεις λογαριασμών για οφειλές προς ταμεία και εφορίες



Ενα πρωτοφανές αλαλούμ αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι που χρωστούν προς το δημόσιο και διαπιστώνουν ότι ποσά που είχαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δεσμεύτηκαν παρά το γεγονός ότι αυτό δεν επιτρεπόταν από τη σχετική νομοθεσία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τεράστια ταλαιπωρία αλλά και έναν γραφειοκρατικό Γολγοθά, προκειμένου να αποδεσμεύσουν ποσά τα οποία τους έχουν δεσμευτεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και την ενεργοποίηση εναντίον τους, μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Στην έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη περιγράφονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπως:

– Η κατάσχεση προνοιακών επιδομάτων τα οποία βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών και δεσμεύτηκαν παρά το γεγονός ότι ισχύει ακατάσχετο για τα συγκεκριμένα επιδόματα.

– Χρήματα που δεσμεύθηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί αυτοί είχαν δηλωθεί ως ακατάσχετοι από τους δικαιούχους τους. σημειώνεται ότι έναν τραπεζικό λογαριασμό οι φορολογούμενοι μπορούν να τον δηλώσουν ως ακατάσχετο μέσω taxis.net και σε αυτόν τον λογαριασμό προστατεύεται ποσό 1.250 ευρώ ανά φορολογούμενο.

– Παρουσιάστηκε το φαινόμενο πολλαπλών κατασχέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διέθετε ο οφειλέτης. Το αποτέλεσμα ήταν να του δεσμευτεί υπέρ-πολλαπλάσιο ποσό από αυτό που πραγματικά χρωστούσε.

– Φορολογούμενοι οι οποίοι έκαναν λάθος και μετέφεραν σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων υψηλότερο ποσό από αυτό που έπρεπε, και ο δικαιούχος του λογαριασμού που πιστώθηκε ήταν οφειλέτης του δημοσίου, διαπίστωσαν ότι είχε παρακρατηθεί το σύνολο του ποσού που πίστωσαν. Ακόμη και μετά από την προσπάθεια να διορθώσουν το ποσό και να επιστραφεί η διαφορά, δεν το κατάφεραν, διότι ο πιστούμενος λογαριασμός είχε δεσμευτεί.

– Αγρότες διαπίστωσαν ότι τους είχαν παρακρατηθεί ποσά από βασικές αγροτικές ενισχύσεις που είναι ακατάσχετες

– Φορολογούμενοι εμφανίστηκαν για να υποβάλλουν δήλωση θανάτου συγγενή τους τον οποίο κληρονόμησαν, και διαπίστωσαν ότι τους βεβαιώνουν οφειλές του αποθανόντος.

– Φορολογούμενοι ταλαιπωρήθηκαν πολύ προκειμένου να τους επιστραφούν ποσά που είχαν δεσμευτεί παρανόμως από ασφαλιστικό ταμείο λόγω οφειλών τους.

-Συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών τους οποίους μάλιστα τους είχαν δηλώσει ως ακατάσχετους, διαπίστωσαν ότι είχε δεσμευτεί ποσό για οφειλές προς το δημόσιο άλλων δικαιούχων των ίδιων λογαριασμών.

– Φορολογούμενοι οι οποίοι έλαβαν ειδοποίηση να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν την οφειλή τους εντός 30 ημερών και προχώρησαν στη ρύθμιση της σχετικής οφειλής εμπρόθεσμα, διαπίστωσαν ότι τους είχε παρακρατηθεί ποσό από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Πολλά από τα παραπάνω, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, εμφανίζονται πλέον όλο και πιο σπάνια, καθώς έχουν γίνει βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας τόσο της φορολογικής και ασφαλιστικής διοίκησης όσο και των τραπεζών, για το συγκεκριμένο ζήτημα των κατασχέσεων.



Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου