Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Μία γραβάτα, καμία ντροπή

Εκεί που ελπίζαμε τα (αναπόφευκτα) κυβερνητικά πανηγύρια για την «έξοδο από τα μνημόνια» τουλάχιστον να περιμένουν μέχρι τον Αύγουστο, ήρθε η σημερινή εορταστική τελετή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στο Ζάππειο. Σε μια εκδήλωση ωδή στον πολιτικό αμοραλισμό, την εκχυδαϊσμένη γραφικότητα και την άρνηση της πραγματικότητας, ο Αλέξης Τσίπρας, με γραβάτα, περήφανος για τη μνημονιακή του δράση, ο Πάνος Καμμένος που πιστεύει ότι είναι κράμα Ναπολέοντα Ζέρβα και Χάρι Τρούμαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων (μόνες τους) προσέφεραν ένα δυσβάσταχτο σόου.



του Θάνου Καμήλαλη

Αυτό που γραφόταν ως αστείο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν λίγες ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να το κάνει πράξη. Εμφανίστηκε με γραβάτα για να γιορτάσει τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με την απόφαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Εμφανίστηκε επίσης πολύ περήφανος που η κυβέρνηση του τα κατάφερε εκεί που οι προηγούμενες απέτυχαν, δηλαδή στην πλήρη και άνευ όρων και καθυστερήσεων εφαρμογή του μνημονίου. Εμφανίστηκε, τέλος, πολύ πρόθυμος για να διαστρεβλώσει, σε κάθε σημείο του, το καθεστώς της «μεταμνημονιακής» περιόδου, που έχει αποδεχθεί και έχει ήδη ψηφίσει στη Βουλή η κυβέρνησή του. Μερικά παραδείγματα:

Είπε: «Η επιλογή των μέσων της πολιτικής για να επιτευχθούν οι στόχοι θα ανήκουν από δω και στο εξής αποκλειστικά στις εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό κυβερνήσεις και όχι σε τεχνοκράτες ξένους που θα έρχονται να μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε.

Η αλήθεια είναι ότι η τρόικα θα συνεχίσει να υποδεικνύει στις ελληνικές κυβερνήσεις τι πρέπει να κάνουν και μόνο αν η Ελλάδα ολοκληρώνει τους τριμηνιαίους ελέγχους μέχρι το 2022, θα ενεργοποιούνται μέτρα για το χρέος και θα παίρνει δόσεις των 4,8 δις. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που χρωστούσαν οι δανειστές (και δίνουν μόνο τα μισά). «Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος» αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup, που σε άλλο σημείο προσθέτει ότι «Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις […] για την ολοκλήρωση βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM»

Eίπε: «Την ίδια στιγμή όμως όποιος κάνει τον κόπο να ανατρέξει στο κείμενο της τελικής συμφωνίας, θα δει ότι αυτό δεν εμπεριέχει δεσμεύσεις για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα, να πιάνουμε τους στόχους»

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ κανένα κείμενο του Eurogroup δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα, που αποτελούν υπόθεση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας. Τα μέτρα που «ψάχνει» ο Πρωθυπουργός είναι ήδη ψηφισμένα και μάλιστα πολλάκις (βλ. πολυνομοσχέδια 2017 και 2018). Είναι τα μέτρα 5,1 δις. που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο τη διετία 2019-2020 με περικοπή συντάξεων και αφορολογήτου, είναι η εξαφάνιση του ΕΚΑΣ, η «αναπροσαρμογή» του ΕΝΦΙΑ, οι 120.000 πλειστηριασμοί μέχρι το 2021 κ.α. Και φυσικά η διατήρηση των μνημονιακών περικοπών εκτός αν η κυβέρνηση κατορθώνει να πετυχαίνει πλεονάσματα – μαμούθ πολύ πάνω από 3,5% που έχει δεσμευθεί

Είπε πολλά και «ξέχασε» να πει ακόμα περισσότερα. Για τα πλεονάσματα, που καταδικάζουν τη χώρα σε λιτότητα μέχρι και το 2060, τον αυτοματοποιημένο «κόφτη» δαπανών, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας ως «εγγύηση» στους δανειστές για τα δάνεια. Υποστήριξε ότι πλέον θα υπάρχει «περισσότερος δημοσιονομικός χώρος» για κοινωνική πολιτική, όταν οι στόχοι της λιτότητας θα είναι σκληρότεροι και υψηλότεροι από ποτέ. Περισσότερα για την καθαρή αδιέξοδο που πετυχαίνει η κυβέρνηση εδώ.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, από την πλευρά του, αποφάσισε να συγχαρεί τον εαυτό του και το κόμμα του. Εμφανίστηκε «δικαιωμένος», υποστήριξε ότι παραμένει πιστός «στις αρχές και στις αξίες του», έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για το έθνος», αλλά πάνω απ’όλα… μετριοπαθής. «Όταν με κάλεσε ο Τσίπρας είχα πει αρχίζει η επιχείρηση Γοργοπόταμος όπως τότε που ο Άρης και ο Ζέρβας κατάφεραν να τινάξουν την γέφυρα. Αφού η επιχείρηση Γοργοπόταμος τελείωσε αρχίζει το σχέδιο Μάρσαλ με την βοήθεια των Ελλήνων» τόνισε, σε μια συγκινητική προσπάθεια να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τα ντεσιμπέλ της γραφικότητας, πασπαλισμένης με αρκετή ύβρη.

Ανεξάρτητα όμως από τα αν πιστεύει κανείς το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της «εξόδου από την κρίση» η σημερινή τελετή ήταν ένα πολιτικό σόου για εσωτερική κατανάλωση, μια παράσταση αισχίστου είδους. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πολλές φορές ότι «δεν πανηγυρίζει», δεν θα μιλήσει για «success story». Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, καταπάτησε (ακόμα και) αυτή τη δέσμευσή της. Το όλο κλίμα μόνο θυμηδία θα έπρεπε να προκαλεί. 

Αποκομμένοι από την κοινωνία (και την πραγματικότητα), οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι πιο ανθεκτικοί «ναι σε όλα», αλληλοσυγχαίρονταν, επαίρονταν για τις πολιτικές τους, γελούσαν και καμάρωναν τη γραβάτα του Πρωθυπουργού, που σηματοδοτεί τη θηλιά διαρκείας της ελληνικής κοινωνίας. Βολεύει βέβαια να συζητάμε για γραβάτες και όχι για πολιτική. Ακόμα κι αν όντως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», είναι στοιχειώδες, ένας λαός που, όπως παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση, έχει υποφέρει για οχτώ χρόνια, να βλέπει την κυβέρνηση του να σχεδιάζει με μετριοπάθεια και ενσυναίσθηση την επόμενη μέρα, αντί να παρακολουθεί αποσβολωμένος κακόγουστες φιέστες επικοινωνιακού χαρακτήρα. Θα περίμενε λίγη αυτοσυγκράτηση, λίγη αιδώ…Μάλλον θα πρέπει να απογητευτεί ξανά, όπως συνεβη το 2015, όπως θα συμβεί (αν υπάρχουν «αυταπάτες») στην περίοδο «μετά το μνημόνιο»


Υ.Γ. Με τρόμο για το τι θα δούμε και θα ακούσουμε περιμένουμε πλέον την 21η Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου