Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αναγνώριση των Διπλωμάτων των Πολυτεχνείων σε επίπεδο μεταπτυχιακού τίτλου

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                   Αθήνα, 18/8/2017
Αρ. Πρωτ.: 7135                                          Προς :    Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας
                                               και Θρησκευμάτων.
                                                                                 κ. Κων/νο  Γαβρόγλου.
                                                                 Κοιν.:  1. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ.
                                                                             2. Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ  

Θέμα : “Αναγνώριση των Διπλωμάτων των Πολυτεχνείων σε επίπεδο μεταπτυχιακού τίτλου”.

Κε Υπουργέ,
Όπως διαπιστώσαμε -και παρά τις προηγούμενες επιστολές μας- στον πρόσφατο Νόμο 4485/17 “Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις”, στο άρθρο 46 «Ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου και επαγγελματικά προσόντα αποφοίτων Τ.Ε.Ι.» και στην παράγραφο 2 αυτού, αναφέρει: «Μετά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) λογίζεται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή διπλώματος και καταλαμβάνει και τους αποφοιτήσαντες πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου δεν επιφέρει μισθολογικές μεταβολές.»
Η παραπάνω άδικη πρόβλεψη η οποία προστέθηκε λίγο πριν την ψήφιση του Νόμου μια και η αρχική εκδοχή που είχε αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση δεν την συμπεριλάμβανε, ακυρώνει την ουσία της αναγνώρισης των Διπλωμάτων των Πολυτεχνείων σε επίπεδο μεταπτυχιακού τίτλου  και την καθιστά «κενό γράμμα».  Οι μνημονιακές υποχρεώσεις που εκτιμούμε ότι επέβαλλαν την αλλαγή αυτή, για μια ακόμη φορά αποδεικνύονται ισχυρότερες από το αίσθημα δικαίου που επιβάλλει να χορηγηθούν τα αντίστοιχα μισθολογικά κλιμάκια σε όλους τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων (2 M.K. σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4354/15). Όπως εξάλλου γίνεται και με όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες υπαλλήλων (ΠΕ ή ΤΕ), που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο και κερδίζουν τα προβλεπόμενα 2 ΜΚ.
Σας καλούμε να αποκαταστήσετε την παραπάνω αδικία και να αποδώστε όσα προβλέπονται από το Ν.4354/15 στο σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών που υπηρετούν τη Δημόσια Διοίκηση, ως μια κίνηση ελάχιστης αποκατάστασης των συντριπτικών περικοπών και της απαξίωσης στην οποία έχουμε περιέλθει ως κλάδος.

2 σχόλια:

  1. Καλά και άγια ολα αυτά... Αλλά όσοι (λίγοι ή πολλοί δεν έχει σημασία) έτυχε να κάνουν μεταπτυχιακό, αυτοί που έχουν 5+1 χρόνια, ως τί θα υπολογίζονται; ως "μηχανικοί+1"; κι αυτοί που έχουν 5ετές+μεταπτυχιακό+διδακτορικό; ως "μηχανικοί+2"; Δεν θα ακουστεί "λογικό" να ζητήσουν κι αυτοί καμια μισθολογική αναβάθμιση; Διότι καλώς ή κακώς κάτι περισσότεροι κατέχουν από το τυπικό πενταετές πτυχίο.

    Ολες αυτά για πολλούς δεν σημαίνουν τίποτα. Απλά αναζητούν "ενα κλιμάκιο και πέντε φράγκα παραπάνω" γιατί δεν βγαίνουν. Όλοι ψάχνουν ακόμη στη λογική του κλαδικού επιδόματος, της ιδαιτερότητας, της μοναδικότητας γιατί η αλήθεια (δεν με φτάνουν τα λεφτά) αν διατυπωθεί σε φέρνει μπροστά και σ' αλλες ευθύνες. Κι όλα αυτά μαζί με τα διάφορα "κολπάκια" που παιζονται με τα ΤΕΙ και τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΑΕΙ καταλαβαίνουμε όλοι που οδηγούν: σε μηδεν δικαιώματα για τους πολλούς, σε εξατομικευμένα πτυχία, σε πτυχία που το "βάρος" τους (δικαιώματα και απαγορεύσεις) θα πηγαίνουν με "ακαδημαϊκές / πιστωτικές μονάδες". Και αυτά περνάνε στο "ντουκου" και στα "ψιλά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν ήδη τόσο μισθολογικές όσο και βαθμολογικές αναβαθμίσεις τόσο για τους κατόχους μεταπτυχιακών (και 2 μάλιστα) όσο και για διδακτορικών. Εδώ ζητείται το αυτονόητο, να επαναχορηγηθούν 2 μισθολογικά κλιμάκια στους διπλωματούχους μηχανικούς, όπως είναι το ορθό και το δίκαιο.
      Για τα δικαιώματα και το τι ετοιμάζουν, έχετε δίκιο, έχουν γραφτεί συστηματικά και από εδώ

      Διαγραφή