Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στις διεκδικήσεις μας.

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                  
Αθήνα,   19/6/2017
Αρ. Πρωτ. : 7108                                    
Προς :    Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
                                                                       

Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στις διεκδικήσεις μας.

Συνάδελφοι,
          στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στις 9-6-2017, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια δέσμη κινητοποιήσεων από 22-6-2017 μέχρι 12-7-2017 (όπως είχαν σχεδιαστεί σε προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. και ανακοινωθεί με την Αρ. Πρωτ. 7090 ανακοίνωσή μας - 2/5/2017) .
    Την Τετάρτη 14-6-2017, υπήρξε συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών – Μεταφορών,  συνάντηση που δημιούργησε νέα δεδομένα αφού:
          α. Μας παρουσίασε υπογεγραμμένη την Υπουργική Απόφαση που ολοκληρώνει την επανενεργοποίηση του πόρου 6 ( είναι ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο για ΦΕΚ), σύμφωνα με τη Συμφωνία μεταξύ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και Εργοληπτικών Οργανώσεων και κατόπιν της κύρωσης της με το Ν.4412/16 .
          β.       Στο ζήτημα των “Εκτός Έδρας” υπήρξε από μέρους του δέσμευση για υλοποίηση στο αμέσως επόμενο διάστημα πρότασης (ανέλαβε να τη διαμορφώσει η Ομοσπονδία) με βελτιωμένους όρους για τις Εκτός Έδρας μετακινήσεις του συνόλου των διπλωματούχων μηχανικών που αναλογεί στις ιδιαιτερότητες και αυξημένες ευθύνες του Κλάδου μας.
          γ.       Με πρωτοβουλία του και σαφώς δηλωμένη πρόθεση να το υλοποιήσει, κάλεσε την Ομοσπονδία να συμμετάσχει σε διάλογο με ομάδα συνεργατών του για τη θεσμοθέτηση του Διυπουργικού Κλάδου Μηχανικών (αποτελεί συνεδριακή θέση από παλιά της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ). Ήδη την Πέμπτη 15-6-2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των συνεργατών του Υπουργού με την Ομοσπονδία (εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο) και διαφάνηκε κατά τη συζήτηση όπως και σε αυτήν για το θέμα με τον Υπουργό, ότι οι βασικές προϋποθέσεις που θέτουμε ως Ομοσπονδία δηλαδή :
                   (1) Καθολική ένταξη των Διπλ. Μηχανικών μελών της ΕΜΔΥΔΑΣ στο            Διυπουργικό Κλάδο
                   (2) Αποτίμηση των ιδιαιτεροτήτων των Διπλ. Μηχανικών βαθμολογικά και     μισθολογικά (κλαδικό μισθολόγιο)

                   (3) Δικλείδες ασφάλειας σε ότι αφορά την κινητικότητα
                   (4) Υπαγωγή του Διυπουργικού Κλάδου στον εκάστοτε Υπουργό Υποδομών – Μεταφορών
γίνονται αποδεκτές χωρίς καμιά αντίρρηση επί της αρχής.
Είναι σαφές ότι η δημιουργία Διυπουργικού Κλάδου Μηχανικών είναι ιδιαίτερα σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα (λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή δομή της Δημόσιας Διοίκησης) και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη. Ενδεχομένως με τον τρόπο αυτό διαμορφώνονται περιθώρια για πιθανά θετικότερες για τον Κλάδο  εξελίξεις, αλλά και επισφάλειες.
          δ.       Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της Νομικής Κάλυψης των Διπλ. Μηχανικών (Αρ. Πρωτ. 7107 από 14/6/17 επιστολή μας), θέμα εξαιρετικά σοβαρό που απασχολεί μεγάλο αριθμό συναδέλφων.  Τον ενημερώσαμε ότι για το θέμα έχουμε παράλληλα ξεκινήσει προσπάθεια διαλόγου και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η θέση που διατύπωσε ήταν ότι θα συμβάλει στην επίλυσή του στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.
          Τέλος ενημερώνουμε ότι εκτός από τη συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών – Μεταφορών, έχουν πραγματοποιηθεί κατά τον τελευταίο μήνα δύο συναντήσεις της Ομοσπονδίας με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και τη Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου σε καλό κλίμα και με δηλωμένη πρόθεση να διευθετηθεί θετικά για την ΕΜΔΥΔΑΣ το ζήτημα του αποθεματικού κεφαλαίου του καταργημένου πόρου  6‰.
          Παράλληλα έχουν τεθεί προς επίλυση και πολλά ζητήματα ασφαλιστικού περιεχομένου τα οποία παραμένουν υπό συζήτηση. Έχει οριστεί και τρίτη συνάντηση για τη Δευτέρα 19-6-2017 κατά την οποία ελπίζουμε να έχουμε θετική κατάληξη για κάποια έστω από αυτά.
          Με βάση τα όσα συνοπτικά περιγράψαμε παραπάνω γίνεται καθαρό ότι διαμορφώθηκε ένα διαφορετικό περιβάλλον προφανώς θετικότερο τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τα βασικά μας αιτήματα που μας οδήγησε στο να αναστείλουμε σε  αυτή την χρονική περίοδο την απόφασή μας για τις κινητοποιήσεις (απόφαση 9-6-2017).
          Συνάδελφοι, σας καλούμε να συσπειρωθείτε στην ΕΜΔΥΔΑΣ αφού αποδεικνύεται ότι μόνο συλλογικά διεκδικούμενα αιτήματα πετυχαίνουν λύσεις, με δεδομένο δε ότι τα τελευταία επτά μνημονιακά χρόνια έχουν συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους, απαιτείται να βρισκόμαστε σε συνεχή αγωνιστική εγρήγορση. Σε ότι μας αφορά, συλλογικά ως ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με επιμονή, τεκμηριωμένες θέσεις στα βασικά αιτήματά μας που παραμένουν σε εκκρεμότητα και σε κάθε περίπτωση με αγωνιστική διάθεση όπου ο διάλογος εξαντλεί κάθε περιθώριο χωρίς αποτέλεσμα.

          Σε ότι αφορά στα Δ.Σ. των Α’βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ, σχετικά με τη  δράση που πρέπει να αναλάβουν για τη δημιουργία του νέου μητρώου των δικαιούχων του πόρου, θα επανέλθουμε με ειδικότερη ανακοίνωση τις επόμενες μέρες αμέσως μετά την έκδοση του ΦΕΚ της απόφασης. Σημειώνουμε ότι ήδη η Ομοσπονδία είναι σε συνεννόηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για την ταχύτερη και εγκυρότερη προετοιμασία των διαδικασιών που απαιτούνται.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου