Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

ΑΡΑΓΕΣ: Σημειώσεις για την Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου, και excel υπολογισμού των εισφορών

http://www.arages.gr/

Πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση (επισυνάπτεται στη συνέχεια ολόκληρη) για την εφαρμογή του ν. 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου. Από αυτήν προκύπτουν τα εξής, τα οποία είναι κυρίως επαναλήψεις του νόμου:


1. Το υπουργείο είναι προκλητικό, καθώς επιμένει να βγάζει παραδείγματα με εισφορές 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος. Το συνολικό ποσοστό είναι 37,95% για τους μηχανικούς, αφού το 20% αφορά μόνο την Κύρια Σύνταξη, και προστίθενται 6.95% για την υγεία , 4% για το Εφάπαξ και 7% για το Επικουρικό.

2. Οι εκπτώσεις λόγω πρώτης 3ετίας εφαρμογής του νόμου εφαρμόζονται κλιμακωτά, και μάλλον σε όλους τους κλάδους της ασφάλισης, όπως προκύπτει και από το παράδειγμα 3 της υπουργικής απόφασης (δείτε και αρχείο excel). Αυτό οδηγεί σε προσωρινές εκπτώσεις της τάξης του 20-30% και όχι 50% όπως ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές.

3. Η «ασφαλιστική διαφορά» για τους νέους (κάτω 3ετίας και κάτω 5ετίας) δεν είναι έκπτωση και οφείλεται, προσαυξημένη κατά την ετήσια μεταβολή των μισθών κατά ΕΛΣΤΑΤ, όπως αναφέρει και η υπουργική απόφαση και καθίσταται απαιτητή μέχρι τη συμπλήρωση της 15ετίας.

4. Αποτελεί επίσης πρόκληση από το Υπουργείο ότι εκδίδει παραδείγματα για το 2021, την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπογράφει όλα τα μνημονιακά μέτρα, τα οποία αλλάζουν τα δεδομένα διαρκώς, οπότε προφανώς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα για το 2021.

5. Η κατάφωρα άδικη ασφάλιση ιδιότητας (δηλαδή η υποχρεωτική καταβολή εισφορών για όσους είναι εγγεγραμμένοι στο ΤΕΕ ανεξαρτήτως αν διατηρούν επαγγελματική δραστηριότητα) συνεχίζεται, ενώ θα όφειλε να καταργηθεί.

6. Η καταβολή των εισφορών από το 2017 θα είναι μηνιαία με μόλις ένα μήνα περιθώριο εξόφλησης μια και μετά θα τρέχουν προσαυξήσεις. Ειδικά για τους μηχανικούς έπρεπε να πληρωθούν το Α εξάμηνο του 2016 μέχρι 30/11/2016, το Β εξάμηνο μέχρι 31/12/2016 (μια που δε δόθηκε καμία παράταση), ενώ ο πρώτος μήνας του 2017 θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι 28/2/2017, δηλαδή μέσα σε 3 μήνες εισφορές 13 μηνών. Χωρίς να συνυπολογίσει κανείς τις αναδρομικές αυξήσεις που μας φόρτωσαν.

7. Με άλλη εγκύκλιο επιβεβαιώνεται ότι το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για 40 ολόκληρα χρόνια ασφάλισης (και χιλιάδες εισφορών) θα είναι μετά βίας 300 €.

8. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Υπουργική Απόφαση για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι». Σε νεότερη συνέντευξη τύπου, υπάρχει απόσπασμα στο οποίο αναφέρεται ότι θα υπάρξει ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων με «μπλοκάκι». Η κυβέρνηση μάλλον μας κοροϊδεύει αν θεωρεί ότι οι ίδιοι εργοδότες που αρνούνται να αναγγείλουν κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας θα δεχθούν να κάνουν αναγγελίες «συμβάσεων με μπλοκάκι». Εάν οι εργοδοτικές εισφορές προέκυπταν με αυτόματο τρόπο από τις φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων (Ε3) ή έστω με μονομερή δήλωση από τον εργαζόμενο, οι εργαζόμενοι θα ξεκινούσαν από καλύτερη θέση, παρότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μετακύλισης του κόστους στο μισθό τους, όσο δεν προστατεύονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Καλούμε τους εργαζομένους να μη δεχθούν να σηκώσουν το βάρος των αυξήσεων και να αγωνιστούν για να καταβάλλει η εργοδοσία το μερίδιο που της αντιστοιχεί στην κοινωνική ασφάλιση.

Καλούμε συνολικά τους συναδέλφους να αντιδράσουμε άμεσα και συλλογικά σε αυτή την λαίλαπα, και να κατανοήσουμε πως αν δεν αντισταθούμε τα μέτρα θα εφαρμοστούν και οι περισσότεροι από μας θα αναγκαστούμε να φύγουμε από τη χώρα.

Ολόκληρη την Υπουργική απόφαση μπορείτε να δείτε εδώ και την εγκύκλιο για τις συντάξεις εδώ.

Σημειώσεις για το excel.
Οι εισφορές προκύπτουν στη βάση του φορολογητέου εισοδήματος του 2016 (κελί Β1). Το πρώτο διάστημα οι εισφορές θα προκύψουν στη βάση του φορολογητέου εισοδήματος του 2015, και στη συνέχεια θα γίνει συμψηφισμός.
Για «μισθωτούς με μπλοκάκι» στην αριστερή στήλη, προκύπτουν οι εργοδοτικές εισφορές (Κύρια Σύνταξη 13,33%, Υγεία 4,55% (4,3% παροχή σε είδος, 0,25% παροχή σε χρήμα), Επικουρικό 3,5%, άρα σύνολο 21,38%) και οι εισφορές εργαζομένου (Κύρια Σύνταξη 6,67%, Υγεία 2,8% (2,15% παροχή σε είδος, 0,65% παροχή σε χρήμα), Επικουρικό 3,5%, Εφάπαξ 4% άρα σύνολο 16,72%), συν τα 120 ευρώ το χρόνο υπέρ ΟΑΕΔ, τα οποία δεν έχει διευκρινιστεί ποιος (και αν) θα τα καταβάλλει.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά προκύπτει από το φορολογητέο εισόδημα επί το προαναφερθέν 37,95% συν τα 120 ευρώ το χρόνο υπέρ ΟΑΕΔ (κελί Ε4). Για τα 3 πρώτα χρόνια εφαρμογής του νόμου, με την εφαρμογή της έκπτωσης κλιμακωτά (όπως στο παράδειγμα 3 της Υπουργικής Απόφασης), προκύπτει στο κελί Ε9, με ελάχιστο το 2788, όπως προκύπτει από το ελάχιστο εισόδημα βάση του οποίου προκύπτουν οι εισφορές (586ευρώ/μήνα) άρα (37,95%*586*12+120=2788)
Για τους κάτω 3ετίας και τους κάτω 5ετίας οι εισφορές μετά την αφαίρεση της «ασφαλιστικής διαφοράς των νέων» και της έκπτωσης λόγω πρώτης 3ετίας εφαρμογής του νόμου, οι ετήσιες εισφορές προκύπτουν στα κελιά Ν9 και Τ9 αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται όμως ότι η «ασφαλιστική διαφορά» δεν αποτελεί έκπτωση και θα πρέπει να καταβληθεί μελλοντικά. Τα ποσοστά είναι διαφοροποιημένα μόνο για τον κλάδο Κύριας Σύνταξης, 14% αντί για 20% για την πρώτη τριετία, και 17% αντί για 20% για την επόμενη διετία. Η «ασφαλιστική διαφορά» που προβλεπόταν στον αρχικό νόμο για τις εισφορές για τον Κλάδο Υγείας, καταργήθηκε με μεταγενέστερη διάταξη του νόμου 4425/2016, άρθρο 1, στις 30/09/2016

3 σχόλια:

  1. καλημερα

    το λινκ απ' το οποιο μπορει να κατεβασει κανεις το αρχειο, φαινεται πως ειναι ανενεργο.


    Και μια ερωτηση.

    Δεν εχω βρει καπου στην εγκυκλιο να αναγραφεται, αν οι κρατησεις για τα τιμολογια που εκδιδει μισθωτος μηχανικος, που διατηρει και μπλοκακι, θα ειναι 26,95% ή 37,95%; Δηλ. για τα κερδη απο επιχειρηματικη δραστηριοτητα, θα του κρατουν ποσοστο και για το εφαπαξ και επικουρικο ή μονο για κυρια ασφαλιση και υγεια;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διορθώθηκε με ενημερωμένη εκδοχή του excel

      Αν έχουμε καταλάβει σωστά θα είναι 37,95% μια και αυτές είναι οι κρατήσεις για μηχανικούς

      Διαγραφή