Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016

Για το φράγμα Μεσοχώρας: O tempora o mores


Πως άλλαξαν τα πράγματα σε 2 χρόνια...Τρίτη, 23 Αυγούστου, 2016

«Ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι διαρκής» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε δηλώσεις της από τη μονή Σέλτσου στην κοιλάδα του Αχελώου, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών το 1804.

Η κ. Γεροβασίλη απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει το φράγμα της Μεσοχώρας, το οποίο θα παρέχει φθηνή ενέργεια στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει ζωή σε μία πανέμορφη περιοχή που αξίζει να αξιοποιηθεί.

Ειδικότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που αποτελεί αίτημα για την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και το οποίο, αν και έχει ολοκληρωθεί, δεν λειτούργησε ποτέ.

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει και στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες» είπε και πρόσθεσε σχετικά με το ζήτημα που αντιμετώπισε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, ότι βρέθηκε απέναντι σε αντιφατικές μελέτες αναφορικά με τον οικισμό, αν δηλαδή θα πρέπει να εκκενωθεί στο σύνολό του ή ένα τμήμα του, αφού στην περιοχή θα υπάρχει τεχνητή λίμνη.

Ανέφερε μάλιστα. ότι το υπουργείο έχει αναθέσει σε πανεπιστήμιο την εκπόνηση νέας μελέτης, η οποία θα δώσει οριστική λύση στο ζήτημα, ώστε αμέσως μετά, να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

Όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, το έργο θα δώσει φθηνή ενέργεια στη χώρα και παράλληλα, θα αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, τονίζοντας ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι η Θεσσαλία έχει δώσει αγώνα για το έργο, που θα προσφέρει στην εθνική οικονομία και στη ΔΕΗ 25 εκατ. ετησίως και παράλληλα θα λειτουργήσει αντιπλημμυρικά για την περιοχή.

και για να θυμηθούμε το πρόσφατο παρελθόν...


Εκλογές δεν γίνονται χωρίς την “εκτροπή Αχελώου”. Αυτό πιστοποιούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι εξήγγειλαν την ολοκλήρωση του Φράγματος Μεσοχώρας σε δύο χρόνια. Ενός φράγματος που ως γνωστόν αποτελεί έργο κεφαλής της εκτροπής του Αχελώου αλλά τα προσφάτως υπογραφέντα Σχέδια διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας – Δυτικής Ελλάδας, προσπαθούν να το απεμπλέξουν και να το χαρακτηρίσουν ως αμιγώς ενεργειακό. Με αφορμή τα παραπάνω θέλουμε για άλλη μια φορά να τονίσουμε:

1. Με μεγάλη καθυστέρηση η Ελλάδα ενσωματώνει στο δίκαιό της την οδηγία πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΚ, με την ολοκλήρωση των Σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων αλλά, όπως σχεδόν πάντα, το κάνει με τρόπο προβληματικό, αδιαφανή και πελατειακό. 

2. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αποσιώπησε έντεχνα το γεγονός ότι με τα σχέδια που υπογράφτηκαν, ΔΕΝ εγκαταλείπεται η εκτροπή του Αχελώου, μιας και η μελέτη μιλάει πλέον για 250 εκ. κυβικά μέτρα εκτρεπόμενης ποσότητας υδάτων το χρόνο, αλλά και τα τεχνικά έργα εκτροπής διατηρούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά για 1200 εκ. κυβ μέτρα τον χρόνο και ο ταμιευτήρας της Μεσοχώρας, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αναρρύθμιση της όποιας ποσότητας νερού (250 ή 600 ή 1200 εκ. κ.μ), προωθείται «αυτόνομα». Μήπως τελικά μπαίνει η εκτροπή από την πίσω “ενεργειακή” πόρτα, μιας και ο ωφέλιμος όγκος νερού του φράγματος Μεσοχώρας είναι 250 εκ. κυβικά μέτρα περίπου; Γιατί δεν λέει ολόκληρη την αλήθεια και δεν παραδέχεται δημόσια την ανοησία της εκτροπής;

3. Είναι απολύτως υποκριτικοί οι πρωθυπουργικοί ισχυρισμοί ότι η ΔΕΗ υφίσταται οικονομική ζημιά από τη μη ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας. Εάν πράγματι ενδιαφερόταν ο κ. Σαμαράς για τα οικονομικά της ΔΕΗ, τότε δεν θα προχωρούσε στο ξεπούλημα μέσω ΤΑΙΠΕΔ τόσων ήδη κατασκευασμένων φραγμάτων αλλά και των ταμιευτήρων τους. Ο πραγματικός του στόχος είναι να χρηματοδοτήσει η σημερινή ακόμη δημόσια ΔΕΗ, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, την ολοκλήρωση του φράγματος και στη συνέχεια να δοθεί «πεσκέσι» στους ιδιώτες, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες περιπτώσεις της μικρής ΔΕΗ. Όταν η Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί την έκφραση «οικονομικά οφέλη», όλοι πια σ’ αυτή τη χώρα γνωρίζουμε ότι αυτό που εννοεί είναι τα οφέλη «για τις διαπλεκόμενες και κρατικοδίαιτες μερίδες του κεφαλαίου».

4. Στην πραγματικότητα η «αυτόνομη» προώθηση του φράγματος της Μεσοχώρας, η κατασκευή-ολοκλήρωση δηλαδή ενός νέου μεγάλου φράγματος σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει επιδοτήσει πολύ περισσότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από όσες χρειάζεται, δεν αναμένεται να λύσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα πλην ίσως των απαιτήσεων κερδοφορίας των φιλικών προς την Κυβέρνηση εργολάβων. Αυτών δηλαδή που θα αγοράσουν “κοψοχρονιάς” τον ΥΗΣ Μεσοχώρας, όπως και άλλους πέντε που ήδη είναι προς πώληση μαζί με την ΔΕΗ. Αντίθετα θα επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο παρόν και στο μέλλον. Όχι μόνο περιβαλλοντικές και κοινωνικές, οι οποίες εξάλλου έχουν αναδειχθεί με επάρκεια στο δημόσιο διάλογο τόσων χρόνων (καταστροφή βιοποικιλότητας και οικοσυστημάτων, υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, άνοδος της υγρασίας, έκλυση μεθανίου και συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, σεισμικότητα, αλάτωση των εδαφών, καταστροφή τοπίων και μνήμης, ξερίζωμα Χωριών, ανθρώπων και τοπικών κοινωνιών.. κλπ.), αλλά και καθαρά οικονομικές (π.χ. η πτώση των υδροφόρων οριζόντων και η υποβάθμιση της γεωργικής γης, το κόστος διαχείρισης των κινδύνων από τη μεγάλη συγκέντρωση νερού, η μετεγκατάσταση και πολλές άλλες).

5. Ο Αχελώος αριθμεί ήδη τα φράγματα: των Κρεμαστών, του Καστρακίου, του Στράτου και του Ταυρωπού και με τα προσεχώς σχεδιαζόμενα παύει να είναι πλέον ποτάμι και μετατρέπεται σε ένα εγκιβωτισμένο σύμπλεγμα τεχνητών λιμνών. Τα φράγματα αυτά είναι συνυφασμένα με αφανισμό χωριών και μνημείων, ερήμωση, εγκατάλειψη και με ένα καταστροφικό σεισμό (1966 – προκλήθηκε από την πλήρωση της λίμνης στα Κρεμαστά) εξαιτίας του οποίου οι γύρω περιοχές χαρακτηρίστηκαν κατολισθήσιμες, άρα και ακατάλληλες για οικισμούς και κάθε είδους ανάπτυξη. Επίσης, επέφεραν αλλαγές τόσο στο μικροκλίμα της περιοχής τους, όσο και στη δίαιτα των υδάτων στις εκβολές. Αυτά δεν μελετήθηκαν κατά την κατασκευή ( ούτε θα μπορούσαν τότε να μελετηθούν) και οι όποιες επιπτώσεις από αυτά μελετήθηκαν μόνο σε σχέση με την εκτροπή (πάρθηκαν ΟΜΩΣ ως δεδομένα- δεν ίσχυσε δηλαδή, η εναλλακτική του μηδενικού σεναρίου). Η κατασκευή και άλλων μεγάλων φραγμάτων στον ίδιο ποταμό δρα πολλαπλασιαστικά στην διαδικασία περεταίρω μεταβολής του μικροκλίματος, που λόγω της έκτασης και των θέσεων αγγίζει ολόκληρη την περιοχή της ΠΙΝΔΟΥ, η οποία καθορίζει και την υδρολογία όλου του Δυτικού τμήματος της Ελλάδας. Με όρους βιωσιμότητας, προστασίας των πόρων και επιβίωσης του πλανήτη είναι πραγματικά αυτοκτονική η χρηματοδότηση φαραωνικών έργων, όπως οι εκτροπές και τα μεγάλα φράγματα, που διακόπτουν τον κύκλο του νερού και καταστρέφουν τα ποτάμια, μετατρέποντάς τα σε τεχνητές λίμνες.

6. Η διαχείριση τόσο μεγάλων και σύνθετων έργων πολλαπλού σκοπού πρέπει να γίνεται με έναν κεντρικό σχεδιασμό και ευθύνη και δεν μπορεί να εκχωρείτε σε ιδιωτικές εταιρείες που βασικό στόχο έχουν την αέναη αύξηση των κερδών τους και όχι την ασφάλεια των κατοίκων και του ενεργειακού συστήματος και σε καμία περίπτωση βέβαια, την προστασία και την ισορροπία του περιβάλλοντος.

Τα μεγάλα φράγματα με τους γιγάντιους ταμιευτήρες, ενώ επιστημονικά ανήκουν στο παρελθόν της ανθρωπότητας, οικονομικά εντάσσονται στο άγριο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης τύπου Κίνας. Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αντίποδα αυτής της λογικής. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την τήρηση αυστηρών προϋποθέσεων και ειδικότερα στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής μας για τις Α.Π.Ε., όπου είμαστε αντίθετοι σε νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Αυτό που θα μπορούσε και οφείλει να κάνει μια δημόσια και κοινωνικά ελεγχόμενη ΔΕΗ, είναι η εφαρμογή μεθόδων αντλησιοταμίευσης στα ήδη λειτουργούντα φράγματα, με τον αυτονόητο σεβασμό στις υπόλοιπες χρήσεις του νερού σε ένα πλαίσιο διαβούλευσης και συναπόφασης με τους πολίτες των παραποτάμιων περιοχών.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν ήδη πάρει το τραίνο της αναχώρησης και δεν μπορούν καν να κάνουν εξαγγελίες, πόσο μάλλον να σχεδιάζουν. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση της Αριστεράς, στα πλαίσια του Κυβερνητικού του προγράμματος θα συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους, κυρίως με τις τοπικές κοινωνίες και τους χρήστες, τόσο το ενεργειακό μας μοντέλο όσο και το πρόγραμμα παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης που θα μας βγάλει από την οικονομική και κοινωνική κρίση, βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών, με ταυτόχρονη μέριμνα για την αειφορία και την διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και κυρίως με τις τοπικές κοινωνίες τόσο για το ενεργειακό μοντέλο όσο και το πρόγραμμα παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, ώστε να διατηρηθεί η περιβαλλοντική ισορροπία, τονίζει σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με το έργο της εκτροπής του Αχελώου Μεσοχώρας, το Τμήμα Οικολογίας- Περιβάλλοντος - Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Τον Σεπτέμβριο του 2014 το τμήμα μας ανακοίνωνε: Εκλογές δεν γίνονται χωρίς την "εκτροπή Αχελώου". Έγιναν έκτοτε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού με την εντολή να εφαρμόσει το εναλλακτικό του πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας. Σε αυτόν τον σχεδιασμό δεν περιλαμβάνονται έργα τεράστιας κλίμακας όπως αυτό της Εκτροπής του Αχελώου αλλά και του Φράγματος Μεσοχώρας. Ενός φράγματος που ενώ ως γνωστόν αποτελεί έργο κεφαλής της εκτροπής του Αχελώου, τα προσφάτως εγκριθέντα Σχέδια διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας – Δυτικής Ελλάδας, προσπαθούν να το απ εμπλέξουν και να το χαρακτηρίσουν ως αμιγώς ενεργειακό. Με αφορμή τα παραπάνω αλλά κυρίως αναφορικά με την συζήτηση στο ΠΣ Θεσσαλίας το οποίο γνωμοδότησε θετικά την "νέα" ΜΠΕ για το φράγμα Μεσοχώρας θέλουμε για άλλη μια φορά να τονίσουμε ζητήματα που ακόμη και σήμερα είναι ανοιχτά:

1. Η ΜΠΕ δεν κάνει συγκεκριμένες αναφορές στο σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού της ευρύτερης περιοχής, όπως απαιτείται από την οδηγία 2000/60/ΕΚ. Ειδικότερα, δεν λαμβάνεται υπόψη το Πρόγραμμα Μέτρων σχετικά με την αντιμετώπιση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του φράγματος. Επιπλέον, τμήματα του εν λόγω έργου βρίσκονται σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA 2000 και απαιτείται να ακολουθηθεί η διαδικασία της δέουσας εκτίμησης που προβλέπεται από την οδηγία 92/43 για την προστασία των οικοτόπων. Αυτό δεν έγινε με συνέπεια να είναι παράνομη όλη η διαδικασία της επικείμενης περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

2. Οι ανακοινώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΔΕΗ,, αποσιώπησαν έντεχνα το γεγονός ότι η ΜΠΕ για την οποία δόθηκε θετική γνωμοδότηση από το ΠΣ Θεσσαλίας, ακριβώς επειδή βασίζεται στα σχέδια διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας-Δ. Ελλάδας που υπογράφτηκαν πρόσφατα και από τα οποία προκύπτει ότι ΔΕΝ εγκαταλείπεται η εκτροπή του Αχελώου, μιας και αυτά μιλάνε πλέον για 250 εκ. κυβικά μέτρα εκτρεπόμενης ποσότητας υδάτων το χρόνο για ύδρευση και άρδευση, ταυτόχρονα δε, όλα τα τεχνικά έργα διατηρούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μεγάλης εκτροπής Αχελώου. . Μήπως τελικά επιχειρείτε να μπει η εκτροπή από την πίσω "ενεργειακή" πόρτα, μιας και ο ωφέλιμος όγκος νερού του φράγματος Μεσοχώρας είναι 250 εκ. κυβικά μέτρα περίπου;

3. Είναι απολύτως υποκριτικοί οι ισχυρισμοί ότι η ΔΕΗ υφίσταται οικονομική ζημιά από τη μη ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας. Εάν πράγματι το ζήτημα είναι τα οικονομικά της ΔΕΗ, τότε η μάχη πρέπει να δοθεί στο να μην προχωρήσει το ξεπούλημα, τόσο της ίδιας της Δημόσιας Επιχείρησης, όσο και των ήδη κατασκευασμένων ΥΗΣ και των ταμιευτήρων τους. Να μην χρηματοδοτήσει δηλαδή η σημερινή δημόσια ΔΕΗ την ολοκλήρωση του φράγματος ώστε στη συνέχεια να δοθεί «πεσκέσι» στους ιδιώτες. Με άλλα λόγια, μέχρι να αποφευχθεί τελεσιδίκως η μνημονιακή υποχρέωση για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια προστασίας τόσο του περιβάλλοντος όσο και της δημόσιας περιουσίας.

4. Στην πραγματικότητα η «αυτόνομη» προώθηση του φράγματος της Μεσοχώρας, δεν αναμένεται να λύσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα πλην ίσως των απαιτήσεων κερδοφορίας των κάθε είδους εργολάβων (αυτών δηλαδή που θα αγοράσουν "κοψοχρονιά" τον ΥΗΣ Μεσοχώρας, όπως και άλλους πέντε που ήδη είναι προς πώληση μαζί με την ΔΕΗ, αν τελικά αυτό δεν αποφευχθεί). Αντίθετα, θα επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, αλλά και οικονομικές στο παρόν και στο μέλλον, επιπτώσεις που έχουν αναδειχθεί με επάρκεια στο δημόσιο διάλογο τόσων χρόνων με σημαντικότερη αυτή του κατακλυσμού κατοικημένων περιοχών χωρίς να δίνεται από την μελέτη βιώσιμη και αποδεκτή από τους κατοίκους λύση.

5. Ο Αχελώος αριθμεί ήδη τα φράγματα Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου και Ταυρωπού και με τα προσεχώς σχεδιαζόμενα Μεσοχώρας και Συκιάς, παύει να είναι πλέον ποτάμι και μετατρέπεται σε ένα εγκιβωτισμένο σύμπλεγμα τεχνητών λιμνών. Τα φράγματα αυτά είναι συνυφασμένα με αφανισμό χωριών και μνημείων, ερήμωση, εγκατάλειψη, αύξηση σεισμικότητας, που όχι μόνο δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά αντίθετα τις μετατρέπουν βαθμιαία σε ακατοίκητες.

6. Η διαχείριση τόσο μεγάλων και σύνθετων έργων πολλαπλού σκοπού πρέπει να γίνεται με έναν κεντρικό σχεδιασμό και ευθύνη και δεν μπορεί να εκχωρείται σε ιδιωτικές εταιρείες που βασικό στόχο έχουν την αέναη αύξηση των κερδών τους και όχι την ασφάλεια των κατοίκων και του ενεργειακού συστήματος και σε καμία περίπτωση βέβαια, την προστασία και την ισορροπία του περιβάλλοντος.

7. Τα μεγάλα φράγματα με τους γιγάντιους ταμιευτήρες , εντάσσονται στο άγριο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης , που δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη διατήρηση των φυσικών πόρων ούτε για τα δικαιώματα των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αντίποδα αυτής της λογικής. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την τήρηση αυστηρών προϋποθέσεων και ειδικότερα στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής μας για τις Α.Π.Ε., η οποία δεν είναι συμβατή με μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Συγκεκριμένα, η κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων πρέπει να συναρτάται άμεσα και αποκλειστικά με την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών της περιοχής έτσι ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου και όχι με το καπιταλιστικό κέρδος.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος του, να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυρίως με τις τοπικές κοινωνίες και τους χρήστες, τόσο το ενεργειακό μας μοντέλο όσο και το πρόγραμμα παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης που θα μας βγάλει από την οικονομική και κοινωνική κρίση, βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών, με ταυτόχρονη μέριμνα για την αειφορία και την διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου